ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΚΩΔΩΝΟΦΟΡΟΙ ΞΕΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Φεβρουαρίου 21, 2016

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΚΩΔΩΝΟΦΟΡΟΙ ΞΕΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Το 3ο Ευρωπαϊκό φεστιβάλ κωδωνοφορίας «οι δρόμοι του κουδουνιού» κορυφώνεται φέτος την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου με τη μεγάλη πομπή των Κωδωνοφόρων που θα ξεκινήσει από το Λευκό Πύργο και θα καταλήξει στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου η κάθε ομάδα κωδωνοφόρων θα παρουσιάσει για περίπου 10 λεπτά το έθιμό της στο κοινό. Από τις 11.00 έως τις 16.00 η μεγάλη γιορτή που έγινε θεσμός θα εντυπωσιάσει, για ακόμη μια φορά, μικρούς και μεγάλους.

Οι 28 ομάδες που συμμετέχουν φέτος στην πομπή είναι: Ανθή, Βαμβακόφυτο και Φλάμπουρο Σερρών, Σκύρος Βορείων Σποράδων, Νικήσιανη Καβάλας, Μεσότοπος Μυτιλήνης, Λιβάδι Ολύμπου, Γόννοι Λάρισας, Μητρόπολη Παλαμάς και Αγναντερό Καρδίτσας, Βερτίσκος και Σοχός Θεσσαλονίκης, Έδεσσα, Λοτσόβικ και Στάρο Σέλο Σερβίας, Κάρλοβο, Γκόρνα Βασιλίτσα, Ντιβότινο και Βαρβάρα Βουλγαρίας, Αγκνίτα Ρουμανίας και οι Πύργοι, Πετρούσα, Μοναστηράκι, Βώλακας, Ξηροπόταμος, Καλή Βρύση και Παγονέρι Δράμας.

Η πομπή των ομάδων και η αναπαράσταση των εθίμων του τόπου τους στη Θεσσαλονίκη, φέρνουν σε επαφή το αμύητο κοινό της πόλης και των επισκεπτών της με τελετουργικά, εκκωφαντικούς ήχους και δρώμενα που ξεσηκώνουν αλλά και κεντρίζουν το ενδιαφέρον για την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα, δεδομένου ότι πρόκειται για έθιμα που η τέλεσή τους δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας, ανοίγεται η προοπτική συνεργασίας με φορείς από όλη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν ανάλογες παραδόσεις, αναδεικνύοντας σημαντικά πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία κάθε περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add