Η κάπαρη αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό τρόφιμο της ελληνικής διατροφής. Αποτελεί στην πραγματικότητα τα μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει του φυτού Κάππαρις η κοινή, ενός φυτού που φυτρώνει σε αφθονία στα βραχώδη παραθαλάσσια εδάφη της Μεσογείου.
Η κάπαρη είναι μία από τις φυτικές πηγές υψηλής περιεκτικότητας στα φλαβονοειδή ρουτίνη και κερκετίνη. Είναι μια πολύ πλούσια πηγή κερκετίνης (180 mg/100 γρ.), δεύτερη, μετά τα φύλλα τσαγιού. Και οι δύο αυτές ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν μάλιστα ότι η κερκετίνη έχει αντιβακτηριακές, αντικαρκινικές, αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Εκτός των άλλων ξεχωρίζει για την υψηλή της περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή συστατικά, που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε πολλά επίπεδα.
Ένα εξ αυτών είναι η καταστολή της δημιουργίας βλαβερών παραπροϊόντων, που παράγονται στο σώμα μας όταν τρώμε κρέας. Αυτά τα συστατικά ενοχοποιούνται σήμερα για την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν λοιπόν σας αρέσει το κρέας και θέλετε να προστατευτείτε από κάποιες από τις αρνητικές του επιπτώσεις, αρωματίστε το φαγητό σας με κάπαρη ή συνοδεύστε ένα πιάτο κρέατος με μια δροσερή σαλάτα με μπόλικη κάπαρη.
Στην αγιουρβεδική ιατρική, επισημαίνεται ότι η κάππαρη προστατεύει το συκώτι και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του. Πράγματι, η κάππαρη θεωρείται πως λειτουργεί ως ένα ήπιο διουρητικό βότανο που συμβάλλει στην αποβολή των περίσσιων υγρών τα οποία κατακρατά ο οργανισμός μας (π.χ. πριν την έμμηνο ρύση), έτσι έχουμε την απομάκρυνση όλων των τοξινών που μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό μας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα απολυμαντικό των νεφρών. Ακόμη περισσότερο όμως, η κάππαρη πιστεύεται ότι ανακουφίζει από τον πόνο, ενδεχομένως λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της. Επιπλέον, θεωρείται ένα φυτό με αντιοξειδωτική δράση, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει την αναπνευστική λειτουργία. Γνωστή είναι και η χρήση του φυτού σε περιπτώσεις όπως είναι στα τσιμπήματα από σφήκες και στα δαγκώματα φιδιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου