Xριστούγεννα: Πώς να αγαπήσεις και να νιώσεις αγάπη για πάντα! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Νοεμβρίου 17, 2015

Xριστούγεννα: Πώς να αγαπήσεις και να νιώσεις αγάπη για πάντα!

 Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν αναφέρονται στην αγάπη τείνουν να τη θεωρούν σαν κάτι συμπαγές και ενιαίο, ένα συναίσθημα που μοιάζει με μια στρογγυλή σφαίρα: είναι λεία, ομοιόμορφή, ίδια από όλες τις πλευρές.Το αποτέλεσμα όταν κανείς έχει μια τέτοια θεώρηση είναι να μπερδεύεται και να αισθάνεται σύγχυση όταν παρουσιαστεί ένα από τα άλλα «πρόσωπα» ή στάδια της αγάπης.


Η Δρ. Λίζα Βάρβογλη Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)Έτσι, όταν κανείς ερωτεύεται θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν τρία στάδια, τα οποία δε χωρίζονται απαραιτήτως από ορόσημα ή γεγονότα (όπως πχ επέτειοι ή γάμος).


Τα στάδια είναι: α) τα αρχικά ρομαντικά συναισθήματα και ο σεξουαλικός πόθος,
β) η φυσική έλξη και
γ) ένας βαθύτερος συναισθηματικός σύνδεσμος.


Για να φτάσει κανείς στο τρίτο στάδιο της αγάπης δε χρειάζεται απαραιτήτως καλή τύχη ή να δώσει όλα άνευ όρων, υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές οι οποίες προσφέρονται στη συνέχεια. Όμως, για να απολαύσει κανείς την αγάπη, θα πρέπει να κατανοήσει τα τρία στάδιά της.


Τρία στάδια
Παρόλο που τα τρία στάδια της αγάπης - τα αρχικά ρομαντικά συναισθήματα και ο σεξουαλικός πόθος, η φυσική έλξη και ο βαθύτερος συναισθηματικός σύνδεσμος- είναι ίδια για όλους, ωστόσο δε φτάνουν ή δε παραμένουν στο τρίτο στάδιο όλα τα ζευγάρια και αυτός είναι ένας από τους λόγους που χωρίζουν.


Ρομαντικά συνασθήματα και πόθος
Τα ρομαντικά συνασθήματα και ο πόθος είναι το πρώτο στάδιο της αγάπης. Η διαδικασία του ζευγαρώματος είναι ο εξελικτικός λόγος ύπαρξης του πρώτου σταδίου, κάτι που σημαίνει ότι βιολογικά οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι έτσι ώστε να έχουμε έντονα συναισθήματα και πόθο, ώστε το ζευγάρι μέσα από τη σεξουαλική πράξη να συμβάλει στη διαιώνιση του είδους (να επιστήσουμε την προσοχή ότι αυτός είναι ο βιολογικός ρόλος του πρώτου σταδίου, δηλαδή η φύση έχει δημιουργήσει έτσι την «καλωδίωση» του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το αν επιλέξει να κάνει κανείς παιδιά ή όχι είναι άλλο ζήτημα).


Σε αυτό το στάδιο της αγάπης δημιουργείται έντονη φυσική έλξη, η οποία αποτελεί το υπόβαθρο για έναν βαθύτερο συναισθηματικό σύνδεσμο. Σε αυτό το στάδιο της αγάπης οι ενδορφίνες κατακλύζουν τον εγκέφαλο και το άτομο βυθίζεται σε έντονες ευχάριστες αισθήσεις.
Ο/η σύντροφος είναι τέλειος/α, ιδανικός, φτιαγμένος αποκλειστικά για εσάς. Σε αυτό το στάδιο της αγάπης το άτομο είναι «στα high του», νιώθει «ανεβασμένο», νιώθει μια έντονη ευχαρίστηση, είναι τρελά ερωτευμένο!


Φυσική έλξη και ανταγωνισμός
Το δεύτερο στάδιο της αγάπης χαρακτηρίζεται από τη φυσική έλξη και τον «αγώνα δύναμης» στον οποίο μπαίνει το ζευγάρι. Οι ερωτευμένοι αναφέρονται στην εμπειρία και τα συανισθήματα αυτού του σταδίου ως «τρελός από έρωτα», με την έννοια ότι το άτομο δεν κάνει τα συνηθισμένα του, αλλά χάνει την όρεξη ή τον ύπνο του, ονειρεύεται ξύπνιο τον/τη σύντροφο, «χαζεύει», το μυαλό του περιπλανιέται στον έρωτά του και μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή να επιτελέσει τα καθήκοντά του.


Σε αυτό το στάδιο η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη κατακλύζουν τον εγκέφαλο και το σώμα. Το ερωτευμένο άτομο προσπαθεί να μετατρέψει τον/την ερωτικό του σύντροφο στο ιδανικό ταίρι- και σε αυτό ακριβώς το σημείο υπεισέρχεται ο αγώνας για δύναμη. Σε αυτό το στάδιο το άτομο γίνεται ταυτόχρονα και πιο ρεαλιστής και αρχίζουν οι διαμάχες για θέματα όπως «που να πάμε διακοπές, τι μουσική θα ακούσουμε, ποιο έργο θα δούμε..». Η πρώτη τρέλα και πάθος αρχίζουν να μειώνονται, οι ρεαλιστικές ανάγκες της πραγματικότητας τώρα αρχίζουν και γίνονται ορατές και ανοίγει ο δρόμος για το συναισθηματικό δέσιμο του ζευγαριού.
Βαθύς συναισθηματικός σύνδεσμος


Ο συναισθηματικός δεσμός προσκόλλησης, ή το ψυχικό δέσιμο είναι το τρίτο στάδιο της αγάπης. Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από αφοσίωση, συνεργατικότητα, ακόμα και την ύπαρξη παιδιών (ο φόβος του να έρθει κανείς κοντά σε κάποιον άλλο εμποδίζει πολύ κόσμο από το να φτάσει σε αυτό το στάδιο της αγάπης). Σε αυτό το στάδιο τα μέλη του ζευγαριού αναγνωρίζουν και αποδέχονται τα δυνατά και αδύνατα σημεία του/της συντρόφου και αποφασίζουν να δέσουν μαζί τις ζωές τους. Επίσης σε αυτό το στάδιο προκύπτει και η κατά μέτωπο αντιμετώπιση, οπότε το ζευγάρι αποφασίζει αν θα προχωρήσει σε μια υγιή σχέση αγάπης ή αν θα χωρίσει.


Διατηρώντας την αγάπη


Η αγάπη δεν είναι ένα όχημα που έρχεται στη ζωή του ανθρώπου φέρνοντας ευτυχία και χαρά (ή πόνο και απογοήτευση). Η αγάπη είναι μια ζωντανή, δυναμική οντότητα που αλλάζει, εξελίσσεται, παίρνει σχήμα και μορφή και χρειάζεται προσοχή και φροντίδα για να ανθίσει και να καρποφορήσει. Και στα τρία στάδια, η αγάπη αποκαλύπτει το ποιος πραγματικά είναι κανείς, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του.


Τα 7 κλειδιά για τα τρία στάδια της αγάπης
1. Επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε: τη διάθεση, τη στάση, τη συμπεριφορά, τα λόγια, τις πράξεις και την ενέργειά σας. Όταν θέλετε να αλλάξει σε κάποιο στάδιο της σχέσης, επικεντρωθείτε στα δικά σας στοιχεία ή πράξεις και όχι σε αυτά του/της συντρόφου σας.
2. Μάθετε τον σωστό τρόπο έκφρασης της απογοήτευσης και του θυμούσας. Να είστε ειλικρινείς και αυθεντικοί σε κάθε στάδιο της σχέσης.
3. Να θυμάστε το πρώτο στάδιο της αγάπης! Θυμηθείτε τα πρώτα έντονα συναισθήματα, τον πόθο, τα χαρακτηριστικά που σας έλκυσαν αρχικά στο ταίρι σας.
4. Εκτιμήστε τα καλά στοιχεία του/της συντρόφου σας. Νιώστε ευγνωμοσύνη για τη ζωή μαζί του/της.
5. Επικεντρωθείτε στη συναισθηματική εγγύτητα σε όλα τα στάδια της σχέσης.
6. Να είστε υπεύθυνοι για τη ζωή σας. Αν δε νιώθετε όμορφα μέσα στη σχέση σας, αν είστε λυπημένοι ή θυμωμένοι με τη ζωή σας, εξετάστε τα όνειρα και τους στόχους σας. Ζείτε τη ζωή που επιθυμείτε; Καλλιεργήστε την προσωπικότητα, το νου και το πνεύμα σας. Σκεφτείτε τι θα σας έκανε χαρούμενους και αναζητήστε το.
7. Σκεφτείτε αν θα σας ωφελούσε μια κουβέντα με ειδικό για να βοηθήσετε τη σχέση σας ή να αποκτήσετε τη σχέση που επιθυμείτε.

Πηγή:boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: