Η πρώιμη έκθεση στον καπνό του τσιγάρου αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά υποστηρίζουν Γάλλοι ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.
Επιστημονική ομάδα του Inserm και του Πανεπιστημίου «Pierre & Marie Curie» συνεργάστηκε με το προσωπικό πανεπιστημιακών νοσοκομείων σε έξι πόλεις και ανέλυσαν στοιχεία για την προγεννητική και μεταγεννητική έκθεση στον καπνό στις κατοικίες 5.200 παιδιών δημοτικού.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι η έκθεση των παιδιών στο τσιγάρο σχετιζόταν με διαταραχές της συμπεριφοράς, ειδικά συναισθηματικές και διαταραχές επικοινωνίας.
Μάλιστα, ο συσχετισμός ήταν ισχυρότερος όταν η έκθεση στον καπνό είχε συμβεί προγεννητική και αμέσως μετά την γέννηση του παιδιού.
Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τα ευρήματα μελετών σε πειραματόζωα που έχουν αποδείξει ότι η νικοτίνη έχει νευροτοξική επίδραση στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.
Κατά τη διάρκεια της κύησης, η νικοτίνη διεγείρει τους υποδοχείς της ακετυλοχολίνης και προκαλεί δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Στους πρώτους μήνες ζωής του βρέφους, η έκθεση στον καπνό παράγει μια πρωτεΐνη ανισορροπία που οδηγεί σε τροποποίηση της νευρολογικής ανάπτυξης του ατόμου.
«Η μελέτη αποδεικνύει με σαφήνεια ότι το παθητικό κάπνισμα, εκτός από τις αποδεδειγμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, θα πρέπει να αποφεύγεται και για τις συμπεριφορικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Πηγή:health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου