Ένας απλός τρόπος να μειώσετε πίεση και χοληστερίνη σε 9 ημέρες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Οκτωβρίου 29, 2015

Ένας απλός τρόπος να μειώσετε πίεση και χοληστερίνη σε 9 ημέρες

Μια απλή αλλαγή στη διατροφή σας είναι αρκετή για να δείτε την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα της χοληστερίνης να πέφτουν σε διάστημα μόλις εννέα ημερών.Μάλιστα, η εν λόγω αλλαγή αποδείχθηκε στο πλαίσιο μελέτης εξαιρετικά ευεργετική ακόμη κι όταν δεν συνοδεύεται από απώλεια κιλών ή μείωση των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Obesity, η μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί άμεσα σε βελτίωση των δεικτών της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης αλλά και σε βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος.Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει πως η ζάχαρη είναι «μεταβολικά βλαβερή όχι λόγω των θερμίδων της» αλλά λόγω της ίδιας της φύσης της ως επεξεργασμένο σάκχαρο.

Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίδραση της μείωσης στην κατανάλωση ζάχαρης σε παιδιά με μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2. Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση), τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και γύρω από τη μέση και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης.Στη δοκιμή συμμετείχαν 43 παιδιά ηλικίας 9 έως 18 ετών. Όλα τα παιδιά ήταν παχύσαρκα και είχαν διαγνωσθεί με τουλάχιστον μία χρόνια διαταραχή, όπως υπέρταση.

Για 9 ημέρες, τα παιδιά ακολούθησαν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής με βασική παράμετρο τη μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης. Το πρόγραμμα δεν περιελάμβανε καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, επιτρεπόταν ωστόσο τα παιδιά να λαμβάνουν σάκχαρα από φρούτα και λαχανικά. Να σημειωθεί πως τα συνολικά λιπαρά, οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και οι θερμίδες που λάμβαναν τα παιδιά βρίσκονταν ακριβώς στα ίδια επίπεδα με το διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθούσαν πριν ξεκινήσει η δοκιμή, ωστόσο αντικαταστάθηκαν οι υδατάνθρακες της ζάχαρης με τροφές όπως τα δημητριακά και τα ζυμαρικά. Τα παιδιά δεν στερήθηκαν καν λιχουδιές που συνήθιζαν να τρώνε και πριν, όπως η πίτσα ή το χοτ ντογκ.

Η πρόσληψη ζάχαρης μειώθηκε από 28% σε 10% και η φρουκτόζη από 12% σε 4% για τις 9 ημέρες της δοκιμής.Οι ερευνητές μέτρησαν την πίεση των παιδιών και ανέλυσαν αιματολογικούς δείκτες πριν την έναρξη της δοκιμής.Οι βελτιώσεις μετά τις 9 ημέρες ήταν σημαντικότατες, παρά τη μικρή διάρκεια της δοκιμής. Τα επίπεδα γλυκόζης έπεσαν κατά πέντε μονάδες, ενώ τα επίπεδα ινσουλίνης μειώθηκαν περίπου κατά 33%. Οι μειώσεις παρατηρήθηκαν σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα παιδιά ανταποκρίθηκαν καλύτερα στο αίσθημα του κορεσμού, δηλαδή πεινούσαν λιγότερο ή αισθάνονταν ότι το φαγητό που τους έδιναν ήταν πολύ, αν και κατανάλωναν ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων με πριν. Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι η ποιότητα και όχι απαραιτήτως η ποσότητα των θερμίδων αποτελεί σημαντική παράμετρο για στη διατροφή.

onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add