Με τον αριθμό των αδέσποτων ζώων να αγγίζει το μισό εκατομμύριο σε όλη τη χώρα, η στείρωση αποτελεί άμεση ανάγκη.
Η Πανελλήνια Φιλοζωική, μη κερδοσκοπική, Οργάνωση, Animal Action, με την Κινητή Κτηνιατρική Ομάδα Στείρωσης και Κτηνιατρικής Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων, αναλαμβάνει δωρεάν στειρώσεις σε όλη τη χώρα. Η Huff Post Greece, μίλησε με την Αμαλία Σωτήρχου, Διευθύντρια της Animal Action σχετικά με τη σημασία της στείρωσης αδέσποτων ζώων.
Μιλήστε μου λίγο για την Κινητή Κτηνιατρική Ομάδα Στείρωσης και Κτηνιατρικής Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων.
Η Animal Action διαθέτει κινητή ομάδα Ελλήνων κτηνιάτρων με στόχο την εκπόνηση προγραμμάτων στείρωσης, σήμανσης και εμβολιασμού αδέσποτων ζώων. Φτάνουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδος πάντα συνεργαζόμενοι με τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία ή την ομάδα εθελοντών και πάντα με την πρόσκληση και την συνεργασία των Δήμων. Η ομάδα μας αποτελείται από Έλληνες εθελοντές κτηνιάτρους οι οποίοι διαμένουν τουλάχιστον 2 ημέρες προκειμένου να στειρώσουν και να περιθάλψουν αδέσποτα ζώα. Η Animal Action στειρώνει κάθε χρόνο πάνω από 3.000 ζώα βοηθώντας έτσι τις τοπικές κοινωνίες να διαχειριστούν με ανθρώπινο τρόπο κρούσματα υπερπληθυσμού αδεσπότων.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να επισκεφτεί η ομάδα σας μία περιοχή;
Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να έρθει η ομάδα μας στην περιοχή σας είναι να υπάρξει έγγραφη
πρόσκληση από το Δήμο, ένα αδειοδοτημένο Κτηνιατρείο, Ιδιωτικό ή Δημοτικό ή Αγροτικό ή χώρος εγκεκριμένος από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της κατά τόπου Περιφέρειας και μια ομάδα Εθελοντών η οποία θα περισυλλέξει τα ζώα και θα είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των ζώων πριν και μετά τη στείρωση.
Γιατί είναι σημαντικό να στειρώνονται τα αδέσποτα ζώα;
Η ορθή διαχείριση του αδέσποτου πληθυσμού μέσω της στείρωσης, της σήμανσης και του εμβολιασμού είναι εξαιρετικής σημασίας για πολλούς λόγους. Αρχικά, η στείρωση είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ο μοναδικός και ανθρώπινος τρόπος διαχείρισης του υπερπληθυσμού των κατοικίδιων ζώων. Η δηλητηρίαση απαγορεύεται ρητά και τιμωρείται αυστηρά βάσει νόμου και υπάρχει πρόστιμο ύψους €30.000 για κάθε ζώο. Επίσης, εξασφαλίζεται η υγεία του ζώου μιας και εξαλείφονται τα επιθετικά φαινόμενα μεταξύ αρσενικών ζώων, οι μεταδοτικές ασθένειες, που μεταδίδονται κυρίως με τη γενετήσια πράξη και τη γέννα. Εκμηδενίζεται σταδιακά το τρομακτικό φαινόμενο των αγελών που προκαλεί τεράστια ενόχληση στους δημότες με επιθέσεις σε πολίτες. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένας αριθμητικά διαχειρίσιμος αδέσποτος πληθυσμού που συνεπάγεται και κοινωνικά οφέλη όπως λιγότερα ατυχήματα από αδέσποτα που «πετάγονται» ξαφνικά στους δρόμους, λιγότερα υγειονομικά προβλήματα και άρα καθαρότερο περιβάλλον και λιγότερα περιττώματα στους δρόμους. Τέλος, εξαλείφεται σταδιακά η πιθανότητα να παρουσιαστεί λύσσα στην περιοχή καθώς ο αντιλυσσικός εμβολιασμός αποτελεί το σημαντικότερο βήμα πρόληψης.
Τι εικόνα δημιουργείται για μία χώρα με τόσα αδέσποτα;
Χαρακτηριστικά σας αναφέρω μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από διεθνής tour operators, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ξένοι ταξιδιώτες ανησυχούν για την προσωπική τους ασφάλεια και αντιλαμβάνονται ότι η εξαθλιωμένη εικόνα των αδέσποτων θα μπορούσε να τα καταστήσει επικίνδυνα. Η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι συναισθηματικής φύσεως. Η επίδραση που έχει η εικόνα εξαθλιωμένων ζώων στους τουρίστες -κατά την διάρκεια των διακοπών τους- τους προδιαθέτει αρνητικά και τις περισσότερες φορές αρνούνται να ξανα-επισκεφτούν τη χώρα. Επίσης, οδηγούνται μέχρι και τη δυσφήμιση της χώρας.
Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Σύμφωνα με την εμπειρία σας, συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Αν οι Δήμοι εφαρμόζουν τον νόμο η απάντηση μας είναι σε μικρό βαθμό και σποραδικά γιατί επικαλούνται έλλειψη πόρων. Προσπαθούμε, συνεχώς, μέσω lobbying να γίνει προτεραιότητα και θέμα συζήτησης και απόφασης των εκάστοτε δημοτικών συμβουλίων.
Μπορεί να σας καλέσει ένας ιδιώτης ώστε να στειρώσετε τα αδέσποτα ζώα της περιοχής του;
Οι αποστολές μας προϋποθέτουν την συγκέντρωση από την τοπική φιλοζωική ομάδα ενός σημαντικού αριθμού αδέσποτων ζώων. Δεν πηγαίνουμε για μεμονωμένες περιπτώσεις. Το μόνο πρόγραμμα που τρέχει όλο το χρόνο και αφορά την Αττική είναι το Πρόγραμμα Φιλίας και αφορά τις γάτες αλλά ευελπιστούμε να έχουμε σύντομα Πρόγραμμα Φιλίας και για αδέσποτους σκύλους.
Πηγή: huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου