Το κόλπο της μεγάλης πυραμίδας στην Ελλάδα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 02, 2013

Το κόλπο της μεγάλης πυραμίδας στην Ελλάδα


Το κόλπο της πυραμίδας είναι απλό και γνωστό.
Είναι αποδεδειγμένο ότι σε περιόδους γενικευμένης οικονομικής δυσκολίας, οι άνθρωποι που βλέπουν τα εισοδήματά τους να χάνονται ή να μειώνονται σημαντικά, επιζητούν το λεγόμενο εύκολο κέρδος.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι σε περιόδους οικονομικών κρίσεων μερικοί τομείς, όπως ο τζόγος, ανθίζουν. Παράλληλα, πολλές είναι και οι «ευκαιρίες» που μας κτυπούν την πόρτα και πατούν στην ανάγκη μας να επαναφέρουμε την χαμένη μας καλοπέραση. Μια από αυτές, και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη βάση «πυραμιδικών» συστημάτων.

Η ιδέα τους είναι πολύ απλή. Δίνεις 280 ευρώ αρχικά και 40 ευρώ κάθε μήνα και η εταιρεία σου δίνει την υπόσχεση ότι θα σταματήσεις να πληρώνεις αν μπορέσεις να πείσεις ακόμη τέσσερις να δώσουν 280 ευρώ μπροστά και 40 ευρώ μηνιαίως.

Μάλιστα, αν βρεις και πείσεις άλλους δύο τότε θα σου δώσει πίσω και τα χρήματά σου, ενώ αν καταφέρεις να πείσεις 60 άτομα να δώσουν 280 ευρώ και 40 ευρώ κάθε μήνα, τότε παίρνεις προαγωγή και… δώρο ένα μηνιάτικο.

Μία λοιπόν από αυτές τις εταιρείες -η οποία εδρεύει στο Ντάλας των ΗΠΑ- έκανε τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση της στη χώρα μας συγκεντρώνοντας στους κόλπους της όλο και περισσότερα μέλη, τα οποία στο άκουσμα της «πολυτελής ζωής» που ανοίγεται μπροστά τους, άρχισαν να «κυνηγούν» φίλους και γνωστούς προκειμένου να τους πείσουν να ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας-όνειρο.
Τρόπους δηλαδή με τους οποίους να μπορούν να κερδίζουν χρήματα εύκολα και γρήγορα προκειμένου να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η ελπίδα πως μπορούμε να επαναφέρουμε σε ατομικό επίπεδο την σχετική ευημερία που ζούσαμε μέχρι πρόσφατα ενυπάρχει στον καθένα μας.

Το… σύστημα
Πώς λειτουργεί όμως η εν λόγω εταιρεία; Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία, σύμφωνα με τα όσααναφέρονται στην ιστοσελίδα της, προσφέρει φτηνές διακοπές και... χρήματα. Το μότο της «έλα κι εσύ και άσε μας να σου δείξουμε πώς να βγάλεις τα προς το ζην... ζώντας». Αυτό που λέει δηλαδή είναι ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει λεφτά.

Με ποιον τρόπο; Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και από μαρτυρίες πολιτών στo zougla.gr, με την εγγραφή του κάποιος, πρέπει να καταβάλει 280 ευρώ.

Ακολούθως, θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα περίπου 40 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που γράψει ακόμα τέσσερα μέλη στην εταιρεία, τότε σταματά να πληρώνει μηνιαίες δόσεις.

Επιπλέον, αν γράψει περισσότερα από τέσσερα μέλη, ή αν τα μέλη που έγραψε, φέρουν κι αυτά καινούρια μέλη, τότε ξεκινά να παίρνει μια προμήθεια κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, για κάθε έξι μέλη που εγγράφονται, αυτός που τα πρότεινε παίρνει 100 δολάρια. Δηλαδή, όσο περισσότερα άτομα, τόσο περισσότερα χρήματα.

Τα «ψιλά» γράμματα
Βέβαια, αυτό που δεν λένε οι «κυνηγοί μελών» είναι ότι όποια χρήματα κερδίσει κανείς, τα παίρνει απόαυτόν που στρατολογεί και όχι από την εταιρεία. Γι' αυτό άλλωστε κατά την εγγραφή, ο ενδιαφερόμενος υπογράφει ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό που θα κερδίζει το μήνα.

Από τα στοιχεία διαπιστώνει κανείς ότι από τον κάθε ένα που δέχεται να γίνει μέλος, ο μόνος που ωφελείται είναι τελικά η ίδια η επιχείρηση, καθώς μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό που βρίσκεται στην κορυφή κερδίζει πραγματικά ενώ όλοι οι υπόλοιποι κερδίζουν ελάχιστα ή καθόλου.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Κάποιος καταβάλλει 280 ευρώ και 40 ευρώ το μήνα. Βρίσκει 4x280 = 1.120 ευρώ για να μην πληρώνει 40 ευρώ κάθε μήνα. Εν συνεχεία βρίσκει 6x280 = 1.680 ευρώ για να πάρει πίσω τα πρώτα 280. Έπειτα για κάθε 280 ευρώ που βρίσκει, κερδίζει 20? και. αν καταφέρει να φέρει στην εταιρεία 60x280 = 16.800 ευρώ θα πάρει 60x20 = 1200 ευρώ!

Τώρα, αν κάποια από τα μέλη τα οποία βρίσκονται κάτω από αυτόν που τα πρότεινε προς εγγραφή, αποχωρήσει και χαλάσει ο κύκλος των τεσσάρων ατόμων, τότε η μηνιαία συνδρομή ξανακάνει την εμφάνισή της μέχρι ο «κύκλος» να ξανακλείσε. Μέχρι δηλαδή να βρεθεί καινούργιο μέλος.

Μόνο το 0,09% βγάζει χρήματα
Άκρως αποκαλυπτικό είναι ένα διάγραμμα της ίδιας της εταιρείας (!) που συμπεριλαμβάνεται στο έγγραφο κοινοποίησης των εισοδημάτων της. Από αυτό προκύπτει ότι μόνο το 0,09% των μελών της κερδίζει χρήματα, το 21,6% βγάζει ποσά μικρότερα του βασικού μισθού και το 78,31% δεν βγάζει τίποτα!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι -κατά μέσο όρο- αν κάποιος θέλει (για να είναι μέσα στο 0,09%) να βγάλει χρήματα, θα πρέπει να στρατολογήσει πάνω από 1.000 μέλη.

Σεμινάρια από χρυσάφι
Επιπλέον, ειδική αναφορά αξίζει να γίνει και στα σεμινάρια τα οποία κατά καιρούς διοργανώνει η επιχείρηση, προκειμένου να μάθει στα μέλη της τα «μυστικά του επαγγέλματος».
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και προκειμένου κάποιος να λάβει συμμετοχή, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ενδεικτική είναι η καταγγελία ενός 20χρονου, πρώην μέλους της επιχείρησης, ο οποίος, νιώθοντας εξαπατημένος, απευθύνθηκε σε δικηγόρο ζητώντας νομική συμπαράσταση.

«Είχα πάει εγώ και η παρέα μου σε μία παρουσίαση που μας είχε καλέσει ο κολλητός μου για να δούμε "κάτι τέλειο". Πέσαμε λοιπόν πάνω στην παρουσίαση της εταιρείας. Στην αρχή, με αυτά που σου υπόσχονται για ταξίδια και για το ότι θα δουλεύεις με την παρέα σου και θα βγάζετε λεφτά και θα είσαι οικονομικά ανεξάρτητος, ενθουσιάζεσαι. Μετά όμως άρχισαν οι απαιτήσεις: Πρώτον, να πληρώσεις την εγγραφή, δεύτερον, να ανοίξεις λογαριασμό με ένα ποσό ως εγγύηση για τη συμμετοχή σε διάφορα events της εταιρείας, τα οποία πληρώνεις επειδή υποτίθεται ότι διδάσκεσαι. Και τρίτον, άρχισαν οι αφόρητες πιέσεις να φέρνεις άτομα για να εγγράφονται "κάτω" από σένα. Και αφού έγινε κι αυτό, έπρεπε να τους πείσεις να κάνουν κι εκείνοι τα ίδια. Όσο για ταξίδια, σχεδόν κανείς δεν πάει. Πας συνήθως σε κάποιο ταξίδι συνδυασμένο με training στο οποίο δίνεις 600-1400 ευρώ συνολικά για να μάθεις πως πρέπει να χειρίζεσαι τα υποψήφια θύματά και πως θα τους κάνεις πλύση εγκεφάλου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικές καταγγελίες όμως υπάρχουν και σε γνωστά site του εξωτερικού, όπως στην ιστοσελίδα παραπόνων www.complaintsboard.com. Εκεί, ένας από τους αναγνώστες, μεταξύ άλλων, αναφέρει « Αν και η εταιρεία δεν είναι παράνομη, λειτουργεί με το σύστημα Πυραμίδα. Πληρώνετε με μετρητά για την πρόσληψη, και τα παίρνετε πίσω από τα μετρητά των μελών σας. Κάποιος πρέπει να χάσει τα χρήματα για να μπορείτε να πληρωθείτε. (...) Κρατήστε τα πορτοφόλια σας κλειστά».

«Όποιος δεν δουλεύει, δεν αμείβεται»
Ένας από τους εκπροσώπους της εταιρείας στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η επιχείρηση είναι καθ' όλα νόμιμη προσθέτοντας ότι το σύστημα το οποίο ακολουθεί δεν είναι πυραμιδικό αλλά δικτυακό.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η εταιρεία δεν υπόσχεται σε κανένα μέλος ότι πρόκειται να βγάλει χρήματα, καθώς αυτό έγκειται στην ικανότητα του καθενός να προσελκύει νέα μέλη. «Αν δεν δουλέψεις, δεν θα πληρωθείς» ήταν χαρακτηριστικά η έκφραση που χρησιμοποίησε.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add