Θεσσαλονίκη: Ανοίγει η νέα παραλία. Πεζόδρομος ξανά, για μια μέρα, η Λ.Νίκης - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Δεκεμβρίου 01, 2013

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει η νέα παραλία. Πεζόδρομος ξανά, για μια μέρα, η Λ.Νίκης

Συνέντευξη τύπου για το «άνοιγμα» του κλειστού μέχρι σήμερα κομματιού της νέας παραλίας, καθώς και για την δεύτερη πιλοτική πεζοδρόμηση της Λ. Νίκης έδωσαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης. Στην συνέντευξη παραβρέθηκε επίσης ο Διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τυριακίδης, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών.

Η μέρα «κλειδί» για την διοίκηση του Δήμου είναι η Κυριακή, 1η Δεκέμβρη, όπου και θα ανοίξει για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, το κομμάτι της Νέας Παραλίας, από τους Ομίλους μέχρι και το Βασιλικό Θέατρο. Το εν λόγω κομμάτι ήταν υπό ανακατασκευή τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Επίσης, την ίδια μέρα, θα είναι κλειστή για τα αυτοκίνητα, για 6 ώρες, η οδός Λ. Νίκης. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κουράκης δήλωσε πως η «πεζοδρόμηση» θα συμβαίνει πιλοτικά κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα.

Η νέα παραλία και η ανάπλαση της

Ο κ. Μπουτάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά, με πολλά υπονοούμενα, για το κόστος και την αισθητική της ανάπλασης της νέας παραλίας. Χαρακτηριστικά είπε πως «Είναι ένα έργο που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, και ο σχεδιασμός και η αισθητική έχουν γίνει όλα από αυτή. Είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, η τελική δαπάνη, και τα δύο κομμάτια ήταν στα 22 εκατομμύρια, από 45 που ήταν τα αρχικά. Θα έχουμε μια παραλία, η οποία περί κριτικής για την αισθητική δεν παίζει ρόλο. Με τον τρόπο έγκρισης του έργου δε μπορούσαμε να κάνουμε καμία παρέμβαση».

Ο κ. Κουράκης δήλωσε πως «το έργο θα μπορούσαμε να το έχουμε δώσει πιο νωρίς για χρήση. Δεν έχει ολοκληρωθεί 100% το έργο της νέας παραλίας, αλλά έχουμε μεγάλη πίεση από τον κόσμο».

Υπάρχουν 7 νέα πάρκα, το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων είναι πάνω από 150.000, είναι το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ελλάδα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορεί να συγκριθεί με το έργο για την πλατεία Χρηματιστηρίου/ Εμπορίου, έργο που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Πρόβλημα ενοικίασης των οικημάτων της παραλίας

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έχει προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης και ενοικίασης των οικημάτων της νέας παραλίας, που προορίζονται για χρήση υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως κυλικεία, καφέ κλπ. «Τα μικρά οικήματα ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, και η ΚΕΔ πρέπει να μας δώσει το δικαίωμα χρήσης, παρόλο που έχουμε το δικαίωμα χρήσης της παραλίας. Άλλο πρωτάκουστο και αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ποδηλατόδρομος

Πρόθεση και πάγια θέση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι οι ποδηλατόδρομοι να βρίσκονται στα όρια του δρόμου, και όχι των πεζοδρομίων. Για το θέμα αυτό « έχουμε προβλήματα με την Περιφέρεια καθώς και θέματα ασφάλειας για τους ποδηλάτες» δήλωσε ο Δήμαρχος.

Η πεζοδρόμηση της Λ. Νίκης

Το αίτημα αυτό είναι παλιό. Έχουν γίνει διάφορα μεγαλεπήβολα σχέδια, για την υπόγεια διάβαση της παραλίας. «Πληρώσαμε 70 εκ δρχ για την μελέτη, η οποία έμεινε στα ντουλάπια» είπε ο κ. Μπουτάρης. Και συμπλήρωσε «υπάρχουν διάφορες προτάσεις για την Νίκης. Υπάρχει το σχέδιο για την προβλήτα. Υπάρχουν διάφορα σχέδια, τα οποία θα τα δείτε στο υπηρεσιακό σχέδιο για τις επόμενες χρονικές» κάτω που δηλώνει για ακόμη μια φορά την επιθυμία του δημάρχου για συνέχιση της θητείας του.

Η διοίκηση του Δήμου ελπίζει η πεζοδρόμηση από πιλοτική να γίνει μόνιμη, θέτοντας πρώτα ως προτεραιότητα τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οι ευθύνες και τα προβλήματα της Τροχαίας Θεσσαλονίκης

Ο Θεόδωρος Τυριακίδης, Διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τροχαία Θεσσαλονίκης. Λείπουν από την τροχαία 60 άτομα, γεγονός που αναγκάζει την διεύθυνση να ζητά από τις περιφερειακές υπηρεσίες επιπλέον προσωπικό για τις ώρες και ημέρες αιχμής.

Επίσης ο κ. Τυριακίδης έκανε αναφορά στο τεράστιο πρόβλημα των διπλο-παρκαρισμένων οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την καταπάτηση των λεωφορείολορίδων από τους οδηγούς ταξί, καθώς και στα προβλήματα μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η διοίκηση του Δήμου καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιούν Ι.Χ, την Κυριακή 1η Δεκέμβρη να μην επιχειρήσουν να διασχίσουν το ιστορικό κέντρο της πόλης, για να διευκολύνουν την συνολική κυκλοφορία των οχημάτων.

Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος
  http://www.alterthess.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add