Έρχεται πλαφόν στα φάρμακα το 2014, φαρμάκι για τους ασφαλισμένους! Όλες οι αλλαγές - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 13, 2013

Έρχεται πλαφόν στα φάρμακα το 2014, φαρμάκι για τους ασφαλισμένους! Όλες οι αλλαγές

Δηλητήριο για τους ασθενείς οι συνταγογραφήσεις των γιατρών!
Σε ένα εξαιρετικά αυστηρό και στενό πλαίσιο θα πρέπει να συνταγογραφούν οι γιατροί από το νέο έτος καθώς με υπουργική απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη μπαίνει πλαφόν στο όριο των συνταγών. Κίνδυνος να μην μπορούν να βρουν γιατρούς να τους συνταγογραφήσουν φάρμακα γεννιέται για τους ασθενείς. 
Αυστηρό και άκρως κουρεμένο πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων θέτει στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο Άδωνις Γεωργιάδης δημιουργώντας ωστόσο τέτοιους περιορισμούς που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα ψάχνουν τα φάρμακα με το …κιάλι. Συνέπεια θα είναι να μην μπορούν να βρουν γιατρό να τους συνταγογραφήσει και να αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους.
Ειδικότερα σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που έχει ήδη δημοσιευτεί σε ένα μήνα αναμένεται να εκδοθεί απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ στην  οποία «θα καθορίζονται για το 2014 όρια συνταγογράφησης ανά συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ».
Συγκεκριμένα, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού δεν δύναται να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του κατά την διάρκεια του 2013. Για τον λόγο αυτό ο ΕΟΠΥΥ υπολογίζει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά ιατρό το 2013 και θέτει όρια μηνιαίας δαπάνης συνταγογράφησης ανά ιατρό για το 2014.
giatros_farmaka_syntagi_626_355
Μάλιστα στον κάθε γιατρό που θα υπερβαίνει το όριο θα πέφτει και …κόφτης από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ καθώς δίνεται εντολή να προσαρμόζεται το σύστημα «ώστε ο ιατρός να μην δύναται να συνταγογραφήσει ανά μήνα φάρμακα των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει κατά 20% το μηνιαίο όριο
του εκάστοτε ιατρού».
Όπως διευκρινίζεται ο γιατρός δύναται να υπερβεί το όριο για 2 μήνες ωστόσο των τρίτο μήνα το σύστημα δεν του επιτρέπει να συνταγογραφήσει συνολικό ποσό άνω του μηνιαίου ποσού μείον της υπέρβασης των δυο προηγούμενων μηνών. Ο ιατρός δύναται στην συνέχεια στον επόμενο μήνα να συνεχίσει με τους ίδιους όρους που ίσχυαν για το προηγούμενο τρίμηνο.
Βέβαια με τον μέσο όρο που τίθεται στο 80% σύμφωνα με τη συνταγογράφηση που έκαναν οι γιατροί το 2013, ουσιαστικά το πλαφόν των γιατρών που δεν υπερσυνταγογράφησαν την περασμένη χρονιά και ήταν συνεπείς μειώνεται δραστικά με αποτέλεσμα να …τιμωρούνται έναντι όσων είχαν …ξεφύγει, οι οποίοι όπως φαίνεται τελικά επιβραβεύονται.
Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι διευκρινίζεται στην απόφαση πως αυτό αφορά στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (ιδιώτες) αφήνοντας ουσιαστικά απ εξώ τους πιστοποιημένους.
Γεγονός που ερμηνεύεται από πολλούς πως είναι το πρώτο βήμα της κυβέρνησης να κάνει όλους τους ελευθεροεπαγγελαμτίες γιατρούς να συμβληθούν. 
Ταυτόχρονα ο  ΕΟΠΥΥ μπορεί κατά την διάρκεια του έτους να αναπροσαρμόζει τα όρια ανά ιατρό ανάλογα με το παραγόμενο έργο του και την εξέλιξη της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.
Παράλληλα έρχεται πλαφόν και ανά ειδικότητα καθώς όπως σημειώνεται στην απόφαση: «Επιπρόσθετα δύναται με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, που θα δημοσιευθεί εντός μηνός από την δημοσίευση της παρούσης, να καθορίζονται όρια συνταγογράφησης φαρμάκων, ανά ειδικότητα ή θεραπευτική κατηγορία, σε δραστικές ουσίες εκτός προστασίας και επίσης υποχρεωτικοί στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων».
Για τον υπολογισμό των στόχων ανά ειδικότητα υπολογίζονται οι συνταγές που συνταγογραφούνται ανά ειδικότητα και η διαθεσιμότητα γενόσημων φαρμάκων στην εκάστοτε ομάδα, ώστε να εκτιμηθούν δυνητικά οι συνταγές που δύναται να αφορούν συνταγές
για φάρμακα εκτός προστασίας ή γενόσημα φάρμακα.
Τέλος τίθεται και στόχος το όριο του 60% για τη συνταγογράφηση γενοσήμων με τον ΕΟΠΥΥ
να ορίζει μπόνους και κίνητρα για τους γιατρούς που συμμορφώνονται με το  στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add