Δοκιμές εμφυτεύματος κατά του καρκίνου του δέρματος σε ανθρώπους - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Νοεμβρίου 09, 2013

Δοκιμές εμφυτεύματος κατά του καρκίνου του δέρματος σε ανθρώπους

Αμερικάνοι επιστήμονες ανακοίνωσαν την έναρξη των πρώτων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους με καρκίνο του δέρματος, ενός πρωτοποριακού εμφυτεύματος σε μορφή εμβολίου. Πρόκειται για ένα εμφύτευμα σε μέγεθος νυχιού, που καθοδηγεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξοντώσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wyss του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Μούνι, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική Independent, αναφέρουν πως το εμφυτεύσιμο εμβόλιο θα ανοίξει νέα πεδία όχι μόνο στη θεραπεία του μελανώματος, της πιο επιθετικής και θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος, αλλά και στη θεραπεία και άλλων καρκίνων και φλεγμονωδών νόσων.
Τα περισσότερα υπάρχοντα εμβόλια κατά του καρκίνου απαιτούν από τους γιατρούς να αφαιρέσουν ανοσοποιητικά κύτταρα από το σώμα του ασθενούς και, αφού τα επαναπρογραμματίσουν, να τα εισάγουν και πάλι στον οργανισμό του για να στραφούν πλέον πιο αποτελεσματικά κατά των όγκων. Όμως το νέο εμβόλιο, που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια με καρκίνο το 2009, βασίζεται σε ένα εμφυτεύσιμο δίσκο από πολυμερές υλικό, που εισάγεται κάτω από το δέρμα του ασθενούς και αναλαμβάνει να αναπρογραμματίσει επί τόπου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός του.

Οι δοκιμές στα πειραματόζωα έδειξαν ότι τα μισά από αυτά, στα οποία έγιναν δύο δόσεις του εμβολίου, αντί να πεθάνουν από μελάνωμα μέσα σε ένα μήνα περίπου, εμφάνισαν πλήρη υποχώρηση των καρκινικών όγκων τους.
Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών στους ανθρώπους αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015 και έχει ως κύριο στόχο να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμβολίου. Στη συνέχεια θα χρειαστούν περαιτέρω φάσεις δοκιμών προτού το εμβόλιο κριθεί όντως αξιόπιστο για να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς.
Δεν είναι πάντως ασυνήθιστο φαινόμενο αρχικά ένα νέο εμβόλιο να υπόσχεται μια «επανάσταση», η οποία μετέπειτα να μην έρχεται ποτέ. Πριν από λίγες ημέρες, η μεγάλη φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι το πολλά υποσχόμενο για τη θεραπεία του μελανώματος πειραματικό εμβόλιότης, εμφάνισε απογοητευτικά αποτελέσματα στην τρίτη και τελική φάση των κλινικών δοκιμών σε ένα ευρύ δείγμα των ασθενών.
Πάντως η εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει τις δοκιμές για να διαπιστώσει αν το εμβόλιο MAGE-A3 μπορεί να θεραπεύσει έστω μια μικρότερη ομάδα καρκινοπαθών, που έχουν μια συγκεκριμένη γενετική «υπογραφή» (φέρουν το γονίδιο MAGE-A3). Τα σχετικά αποτελέσματα αναμένονται το 2015, ενώ η εταιρία τόνισε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Εκπρόσωπος της GlaxoSmithKline δήλωσε αδυναμία προς το παρόν να εκτιμήσει ποιό ποσοστό των ασθενών με μελάνωμα θα μπορούσε να ωφεληθεί πιθανώς από το εμβόλιο.

ΠΗΓΗ: http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add