Ιστορικές και θρησκευτικές πηγές:
1. Παλαιά Διαθήκη
Το Λευιτικόν (15:19-33) αναφέρει ότι μια γυναίκα κατά την έμμηνο ρύση θεωρείται "ακάθαρτη" για επτά ημέρες και όποιος την αγγίξει είναι επίσης ακάθαρτος μέχρι το βράδυ. Αυτός ο κανόνας βασιζόταν σε νόμους τελετουργικής καθαρότητας του Ιουδαϊσμού.
Αυτοί οι κανόνες προέκυψαν στο πλαίσιο της θρησκευτικής παράδοσης του Μωσαϊκού Νόμου, που ρύθμιζε την τελετουργική αγνότητα και την προσέγγιση στον ναό.
2. Χριστιανική Παράδοση και Εκκλησιαστικοί Κανόνες
Ο Άγιος Διονύσιος Αλεξανδρείας (3ος αιώνας) στον Β' Κανόνα του αναφέρει ότι η γυναίκα δεν πρέπει να κοινωνεί κατά την έμμηνο ρύση, αλλά δεν αποκλείει την είσοδό της στον ναό.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής (6ος αιώνας) επαναλαμβάνει ότι η γυναίκα δεν πρέπει να κοινωνεί κατά την έμμηνο ρύση, αλλά δεν υπάρχει αυστηρή απαγόρευση εισόδου στον ναό.
Το Ιερό Πηδάλιο, συλλογή κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας (18ος αιώνας, Αγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης), επαναλαμβάνει αυτούς τους κανόνες αλλά τους θέτει στο πλαίσιο της μετάνοιας και της πνευματικής προετοιμασίας.
3. Μεταγενέστερες ερμηνείες και πρακτικές
Η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα δεν έχει επίσημη απαγόρευση για την είσοδο γυναικών στους ναούς κατά την έμμηνο ρύση.
Σύγχρονοι θεολόγοι, όπως ο Μητροπολίτης Καλλίνικος Πειραιώς, έχουν τονίσει ότι οι κανόνες τελετουργικής καθαρότητας της Παλαιάς Διαθήκης δεν ισχύουν πλέον στον Χριστιανισμό, καθώς ο Χριστός κατήργησε την παλαιά νομική αντίληψη περί "ακαθαρσίας" (Ματθαίος 15:11).
Η πρακτική της απαγόρευσης εισόδου γυναικών στους ναούς κατά την έμμηνο ρύση έχει ιστορικές ρίζες στον Ιουδαϊσμό και σε πρώιμους εκκλησιαστικούς κανόνες, αλλά δεν αποτελεί επίσημη δογματική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα. Αντίθετα, πολλές σύγχρονες ορθόδοξες κοινότητες δεν ακολουθούν αυτούς τους περιορισμούς.
0 Σχόλια