Η Αθηναϊκή Τριήρης – Το Αριστούργημα της Αρχαίας Ελληνικής Ναυπηγικής
Στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. κατασκευάστηκε η Αθηναϊκή Τριήρης, το ταχύτερο κωπηλατό πλοίο όλων των εποχών. Θεωρείται το αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής. Ήταν μια μακρά ναυς με μήκος 37 μέτρα και πλάτος 5,20 μέτρα. Υπήρξε ένα γρήγορο και ευέλικτο πολεμικό σκάφος.
Την κινητήρια δύναμή της δεν την αντλούσε μόνο από τα 170 κουπιά – 85 σε κάθε πλευρά – κατανεμημένα σε τρεις σειρές, η μία πάνω από την άλλη. Διέθετε επίσης έναν κύριο ιστό με μεγάλο τετράγωνο ιστίο και έναν μικρότερο στο ακάτιο, με μικρότερο ιστίο. Η Τριήρης είχε δύο πηδάλια, ένα σε κάθε πλευρά της πρύμνης.
Η πλώρη ήταν βαμμένη σε διάφορους χρωματισμούς όπως βυσσινί, λευκό, γαλάζιο, κίτρινο, καφέ, πράσινο και κόκκινο. Στα πλάγια της πλώρης υπήρχε το "όκιο", ένας ζωγραφισμένος οφθαλμός. Η απεικόνισή του ήταν συμβολική, καθώς σε εκείνο το σημείο στεκόταν ένας ναύτης που προειδοποιούσε για τυχόν σκοπέλους ή επερχόμενα εχθρικά πλοία.
Ο κύριος οπλισμός της ήταν το φοβερό έμβολο της πλώρης με μεταλλική επένδυση. Ο καπετάνιος του πλοίου ονομαζόταν Τριήραρχος. Το πλήρωμα αποτελούνταν από 210 άντρες, μαζί με τους οπλίτες. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονταν και οι "αιρετές" – οι κωπηλάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κουπιά των ελληνικών τριήρεων δεν τα κρατούσαν ποτέ αλυσοδεμένοι δούλοι ή κατάδικοι, αλλά ελεύθεροι πολίτες.
Ελληνικό αγγείο (500 π.Χ.)
Απεικονίζεται η σύγκρουση ενός εμπορικού πλοίου με ένα πολεμικό.
Όλκας – Φορτηγό ιστιοφόρο πλοίο
Πλοίο της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου (4ος αι. π.Χ.). Οι ναύτες επιβιβάζονταν με ανεμόσκαλα που φυλαγόταν στην πρύμνη.
Αναπαράσταση Αθηναϊκής Τριήρους
Διακρίνονται οι αιρετές καθισμένοι σε τρία επίπεδα:
-
Ακριβώς κάτω από το κατάστρωμα,
-
Κατά μήκος του κεντρικού διαδρόμου,
-
Στα ύφαλα, ανάμεσα στις ξύλινες αντηρίδες.
Οι αιρετές κωπηλατούσαν κατά ομάδες ώστε να ξεκουράζονται οι υπόλοιποι. Όταν η Τριήρης δεν ταξίδευε, φυλαγόταν σε ένα νεόσοικο όπου γινόταν η συντήρηση.
0 Σχόλια