ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Δεκεμβρίου 19, 2021

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ



ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι ένα σύνδρομο που περιγράφει την πίεση και τον επακόλουθο ερεθισμό του μέσου νεύρου στον καρπό.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
Το μέσο νεύρο είναι ένα από τα 3 πιο σημαντικά νεύρα του άνω άκρου και είναι υπεύθυνο για την κίνηση και αίσθηση μεγάλου μέρους των δακτύλων του χεριού. Στον καρπό περνάει μέσα από ένα τούνελ (σωλήνα) που έχει οστέινα τοιχώματα και στην οροφή ένα σκληρό σύνδεσμο, τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Ενίοτε το μέσο νεύρο συμπιέζεται μέσα σε αυτό το τούνελ και προκαλείται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η χειρωνακτική εργασία, και οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες με τον καρπό σε κάμψη (όπως χρήση computer). Η ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας ή προηγούμενων καταγμάτων στην περιοχή του καρπού αυξάνουν επίσης την πιθανότητα για την εκδήλωση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες, και ενίοτε εκδηλώνεται πρώτη φορά κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ύπαρξη κάποιου γάγγλιου στην περιοχή του καρπού.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα
  • Πόνο στον καρπό που αντανακλά στην παλάμη και στα δάκτυλα
  • Μούδιασμα, τσιμπήματα και πόνος στον αντίχειρα, δείκτη και μέσο δάκτυλο
  • Επιδείνωση του πόνου και του μουδιάσματος τη νύχτα ή όταν ο καρπός παραμένει σε κάμψη για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Ατροφία μυών χεριού
  • Αδυναμία εκτέλεσης λεπτών κινήσεων του χεριού (όπως γράψιμο ή κούμπωμα ρούχων)
  • Δυσκαμψία καρπού

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Ο ασθενής με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός θα σας παραπέμψει για ηλεκτρομυογράφημα που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα καθορίσει την βαρύτητα της νόσου.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
Η αρχική θεραπεία σε ήπιο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνει:
  • Ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Οι ασκήσεις αποσκοπούν στην καλύτερη ολίσθηση του μέσου νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα
  • Χρήση νυκτερινού νάρθηκα για να κρατάει τονκαρπόσε ευθεία.
  • Μία ένεση κορτιζόνης στον καρπιαίο σωλήνα μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα για κάποιους μήνες, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά. Το ίδιο ισχύει και για την έγχυση αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων (PRP).
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία ή σε προχωρημένες μορφές νευρίτιδας τότε η απελευθέρωση του μέσου νεύρου προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Η απελευθέρωση γίνεται μέσω μίας μικρής τομής στην βάση του καρπού. Μέσω αυτής της τομής ο ιατρός απελευθερώνει τον σύνδεσμο πάνω από τον καρπιαίο σωλήνα και έτσι αποσυμπιέζεται το μέσο νεύρο. Η αναισθησία είναι τοπική και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση με μία επίδεση για 3 ημέρες.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ;
Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρπιαίου σωλήνα είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Το χειρουργείο διαρκεί 10 – 15 λεπτά.
Είναι σημαντικό οι ασθενείς με ένδειξη για χειρουργείο να το προγραμματίζουν γιατί οι όποιες βλάβες στο νεύρο μετά από καιρό ίσως να μην είναι αναστρέψιμες.

Το διαβάσαμε εδώ: https://leonidou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add