Ποια είναι τα υλικά συμπλήρωσης ενός κεραμικού; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Ιουνίου 30, 2018

Ποια είναι τα υλικά συμπλήρωσης ενός κεραμικού;

62. Ποια είναι τα υλικά συμπλήρωσης ενός κεραμικού; 

Γύψος καλλιτεχνίας  ημιυδρυτής του ανθρακικού ασβεστίου  που παράγεται με κονιορτοποίηση της ορυκτής γύψου , η οποία βρίσκεται άφθονη στην περιοχή γύρω από το Παρίσι.
Τα πλεονεκτήματα του είναι ότι έχει παρόμοιο πορώδες και ειδικό βάρος  (2,32 gr /cm3) που είναι ίδιο με το αρχαιολογικό υλικό. Είναι φθηνό , εύχρηστο , στερεοποιείται γρήγορα , δουλεύεται με πολλούς τρόπους (καλούπι ,λείανση , χρωματισμός). Όταν στερεοποιείται διαστέλλεται ελαφρώς ενώ όταν σκληρύνει είναι πρακτικά αδρανές υλικό.
Τα μειονεκτήματα του είναι ότι είναι σημαντική πηγή διαλυτών θειικών αλάτων τα οποία εισχωρούν στους πόρους του κεραμικού , κρυσταλλώνονται και προκαλούν διάβρωση  ( για αυτό η επιφάνεια του κεραμικού που θα έρθει σε επαφή με το γύψο μονώνεται με διάλυμα Paraloid B72 σε ακετόνη. Δεν ενδείκνυται για εξωτερικούς χώρους διότι διαλύεται με το νερό της βροχής .

Polyfilla ή Hydrocal Πρόκειται για μείγμα υδατοδιαλύτη , κυτταρίνης και γύψου που βασίζεται στο θειικό ασβέστιο . Ιδανικό υλικό για τετρακύττες , δεν συστέλλεται ούτε διαστέλλεται ,έχει μεγαλύτερο χρόνο εργασιμότητας , τα χρώματα μπαίνουν απευθείας στην επιφάνεια του.
Pasta AJK (Alvar , γιούτα , καολίνης ) ή BJK (Bytvar , γιούτα , καολίνης ) γαλάκτωμα νερού και βενιλικών ρητινών με καολίνη και με ίνες γιούτας
Οδοντιατρικός γύψος για κεραμικά με υάλωμα ή λεία επιφάνεια

Υλικά για πορσελάνες και φαγεντιανά
Μείγματα με βάση το κερί ή συνθετικές ρητίνες ( πολυεστερικές εποξειδικές , PVA αναμειγνύονται με λευκά πληρωτικά υλικά όπως διοξείδιο του τιτανίου  , θεϊκό βάριο , καολίνη)
Sylmaster (εποξειδική ρητίνη , χρώμα , filler)
Milliput (εποξειδική ρητίνη , αδρανές)
Pliacre (εποξειδική ρητίνη , αδρανές)
Sebralit (verticule , bianco, και εποξειδική ρητίνη)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

add