Περιγράψτε το μηχανισμό δράσης των διαλυτών αλάτων από την θάλασσα στις πέτρες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Ιουνίου 12, 2018

Περιγράψτε το μηχανισμό δράσης των διαλυτών αλάτων από την θάλασσα στις πέτρες

Αποτέλεσμα εικόνας για μηχανισμό δράσης των διαλυτών αλάτων από την θάλασσα στις πέτρες

ΣΤ29. Περιγράψτε το μηχανισμό δράσης των διαλυτών αλάτων από την θάλασσα στις πέτρες. 

Τα άλατα μεταφέρονται από τη θάλασσα με την αλατονέφωση και φθάνουν μέχρι και 15 χιλιόμετρα στο εσωτερικό αλλά η δράση τους περιορίζεται αισθητά καθώς απομακρύνονται από τη θάλασσα ανεβαίνοντας σε υψόμετρο. Η περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε Ναcl είναι κατά μέσο όρο 3,5% κ.ο.
Η διάβρωση από τη δράση τω διαλυτών αλάτων είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές διάβρωσης και επιδρά σε όλες τις πέτρες  , ακόμη και σε εκείνες που είναι ελάχιστα πορώδεις. Αρχικά αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα , διότι εμφανίζεται σε  διάφορες συνθήκες και τα διαλυτά άλατα προέρχονται από πολλές πηγές , γεγονός που οδηγεί το υλικό σε πλήρη αποδιοργάνωση, λόγω της ανάπτυξης πολύ μεγάλων τάσεων στους πόρους του. Τα διαλυτά άλατα που δρουν συχνότερα στη πέτρα είναι τα χλωριούχα και τα θειικά και ακολουθούν τα ανθρακικά , τα νιτρικά κα πιο σπάνια τα νιτρώδη , ενώ από τα κατιόντα το ασβέστιο , το νάτριο , το κάλιο και το μαγνήσιο.
Τα χλωριούχα άλατα είναι πιο ευκίνητα από τα θειικά και τα ανθρακικά με αποτέλεσμα να διεισδύουν μέσα σε πόρους και σε ρωγμές όπου κρυσταλλώνονται και ασκούν μεγάλες μηχανικές πιέσεις.
Κάνουν μεγάλα συγκροτήματα αργίλων να ‘’πέπτονται’’ δηλ. να γίνονται κολλοειδή αιωρήματα οπότε διαλύονται οι άργιλοι της πέτρας με αποτέλεσμα την ταχύτερη απώλεια υλικού.
Τα θειικά και τα χλωριούχα άλατα διαλύουν τα μαγνήσιο στα ηφαιστιακά πετρώματα και τους δολομίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: