Ημέρα Αστεροειδών 30 Ιουνίου - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Ιουνίου 30, 2018

Ημέρα Αστεροειδών 30 Ιουνίου

http://www.giortazei.gr

Η Ημέρα Αστεροειδών (Asteroid Day) καθιερώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014 με τη σχετική διακήρυξη που υπέγραψαν περισσότεροι από 100 αστροναύτες, επιστήμονες και καλλιτέχνες και διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου. Η πρωτοβουλία ανήκε στον άγγλο αστροφυσικό δρα Μπράιαν Μέι, γνωστό στο ευρύ κοινό από τις μουσικές του επιδόσεις ως κιθαρίστα των Queen, και τον γερμανό σκηνοθέτη Γκριγκόρι Ρίχτερς.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας, του κοινού, των κυβερνήσεων και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, για την απειλή που υφίσταται η Γη από τους αστεροειδείς και η ανάγκη για την προστασία του πλανήτη μας.

Οι αστεροειδείς είναι μικρά σώματα σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, που η μία τους διάσταση είναι μεγαλύτερη από 50 μέτρα (για να διακρίνονται από τους μετεωροειδείς) και μικρότερη από 2.500 χιλιόμετρα (ώστε να διακρίνονται από τους πλανήτες), η δε σύνθεσή τους βασίζεται κυρίως στο πυρίτιο, τον άνθρακα και το σίδηρο (για να διακρίνονται από τους κομήτες). Θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού συστήματος και υπολογίζονται σε εκατομμύρια.

Η 30η Ιουνίου επελέγη σε ανάμνηση της «Έκρηξης της Τουνγκούσκα», που επισυνέβη στις 30η Ιουνίου 1908 στη Σιβηρία, όταν ένα ουράνιο σώμα (μετεωροειδής ή αστεροειδής) προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκρηξη στη σύγχρονη ιστορία. Η ενέργεια που εκλύθηκε από την έκρηξη ήταν χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή της βόμβας στη Χιροσίμα.

Εκατοντάδες ενημερωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και στις πέντε ηπείρους του κόσμου, στο πλαίσιο της Ημέρας Αστεροειδών 2016, με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης, όπως ο κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη νοήμονα ζωή στο σύμπαν μας είναι η υψηλή πιθανότητα πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς πάνω σε κατοικημένους πλανήτες».

Στην Ελλάδα η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τον τομέα Φυσικής του ΑΠΘ (αίθουσα Α31, 7 μ.μ.) με ομιλητές τους καθηγητές Χάρη Βάρβογλη («Επικίνδυνοι Αστεροειδείς – Ιστορικές Καταγραφές Κοσμικών Συγκρούσεων») και Κλεομένη Τσιγάνη («Η Διαστημική Αποστολή AIDA των ESA/NASA στον Διπλό Αστεροειδή Didymos»). Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add