Τα εγκεφαλικά κύματα και η Συνείδηση - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Μαΐου 21, 2018

Τα εγκεφαλικά κύματα και η Συνείδηση


Τα εγκεφαλικά κύματα, όπως και όλα τα κύματα μετρώνται με 2 τρόπους. Ο πρώτος είναι η συχνότητα ή η ταχύτητα των ηλεκτρικών παλμών. Η συχνότητα μετριέται σε κύκλους ανά δευτερόλεπτο (cps ή HZ) , σε ένα εύρος που κυμαίνεται από 5cps έως 38cps. Η δεύτερη μέτρηση είναι το εύρος του κύματος ή η δύναμη του εγκεφαλικού κύματος. Υπάρχουν 4 κατηγορίες εγκεφαλικών κυμάτων: Βήτα, Άλφα, Θήτα, Δέλτα. Καθώς αποκτούμε πρόσβαση στον πολυδιαστασιακό εαυτό μας αποκτούμε την ικανότητα να χρησιμοποιούμε συνδυασμούς και από τους 4 τύπους εγκεφαλικών κυμάτων.

Τα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ
Τα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ αντιπροσωπεύουν την ικανότητά μας να εκτελούμε συνειδητά την διαδικασία της σκέψης μας. Περνάμε τον περισσότερο χρόνο όταν είμαστε ξύπνιοι σε κατάσταση ΒΗΤΑ, κατά την οποία τα εγκεφαλικά μας κύματα πάλλονταιανάμεσα σε 13 έως 39 κύκλους το δευτερόλεπτο. Σε αυτή την κατάσταση, η προσοχή μας εστιάζεται στην "καθημερινότητα" του εξωτερικού κόσμου. Κατά κύριο λόγο εστιαζόμαστε στην λογική, και στην λογική της διαδοχής, δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν το αριστερό ημισφαίριο, επειδή ο εγκέφαλος είναι απασχολημένος με το να επεξεργάζεται μυριάδεςπληροφορίες που καταφθάνουν μέσα από τις 5 αισθήσεις.
Εάν όλες αυτές οι πληροφορίες δεν μπουν σε μια σειρά, θα μπερδευτούμε και θα νιώσουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο. Ηφωνήτου εσωτερικού μας εαυτού μπορείνα ακούγεται ακόμα "κάπου στο βάθος",είναι όμως σαν να προσπαθείς να μιλήσεις σε κάποιον μέσα σε ένα θορυβώδες και πολυάσχολο αεροδρόμιο. Ίσως να μπορείς να ακούσεις την φωνή χωρίς όμως να καταλαβαίνει εύκολα τι ακριβώς έχει ειπωθεί.
Τα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ συμβάλλουν στην υποκίνηση της σκέψης και της δράσης. Το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας εκπαίδευσής μας είναι συνδεμένο με τα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ, και χαρακτηρίζεται από τη λογική, αναλυτική,διανοητική σκέψη και τη γραπτή ή λεκτική επικοινωνία. Τα κύματα βήτα είναι τα κυρίαρχα εγκεφαλικά κύματα στην καθημερινή ζωή μας. Χωρίς τα κύματα βήταδεν θα ήμαστανσε θέση να λειτουργήσουμε στον εξωτερικό κόσμο.

Τα εγκεφαλικά κύματα ΑΛΦΑ
Τα εγκεφαλικά κύματα ΑΛΦΑέχουν μια ικανότητα να γεφυρώνουν το συνειδητό με το υποσυνείδητο- υπερσυνείδητο μυαλό μας, καθώς επίσης και μία ζωηρά φαντασιακή και χαλαρωμένη, αποσπασμένη επίγνωση. Όταν χαλαρώνουμε εντελώς, μετατοπιζόμαστε στα άλφα κύματα, τα οποία είναι μεταξύ 8 και 12 cps. Τα εγκεφαλικά κύματαάλφα είναι πιο αργά στην συχνότητα από τα βήτα, αλλά έχουν μεγαλύτερο εύρος. Κάποιος που κάνει ένα διάλειμμα για να αναπολήσει, ή για να διαλογιστεί ή γιανα κάνει μία παύσηαπό μια δραστηριότητα είναι συχνά υπό το κράτος των εγκεφαλικώνκυμάτων άλφα. Όταν επικεντρωνόμαστε με προσήλωση σε μια μόνο σκέψη, συγκίνηση, ή δραστηριότητα έχουμε λιγότερα ερεθίσματα να επεξεργασθούμε και έτσι οι εγκέφαλοί μας μπορούν να μεταπηδήσουνστα άλφα κύματα. Με τηνεγκεφαλικήσυνείδηση των κυμάτων ΑΛΦΑ δεν δεσμευόμαστε από τον χρόνο και τον χώρο όπως όταν είμαστε στα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ. Αυτό απελευθερώνει τη γραμμική, λογική, και οργανωτική αριστερή πλευρά τουεγκεφάλου μας και μας επιτρέπεινα έχουμεπρόσβαση επίσης στο δημιουργικότερο και διαισθητικό δεξιό μέρος του εγκέφαλου μας. Το δεξί μέρος του εγκεφάλου μας σκέφτεται με εικόνες και ήχους που δεν δεσμεύονται από την ανθρώπινη γλώσσα. Για αυτόν τον λόγο, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, ή/ και οι δραστηριότητές μας είναι συνήθως δημιουργικής φύσης, όπως ο χορός, το γράψιμο, το να δεις ένα καλό παιχνίδι ή το άκουσμα ευχάριστης μουσικής. Τώρα υπάρχουν λιγότερες αποσπάσεις της προσοχής και είναι ευκολότερο να ακουστεί η εσωτερική μας φωνή.

Είναι σε αυτήν την εγκεφαλική κατάσταση Άλφα, όπου έχουμε τις εμπνευσμένες μας στιγμές"α-χα". Πολλοί εκτελεστές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, και αθλητές συνειδητά ή ασυνείδητατίθενται σε αυτήν τηνάλφα εγκεφαλική κατάσταση για να επιτύχουντην έμπνευση και την καλύτερη δυνατή απόδοση.
Τα εγκεφαλικά κύματα ΑΛΦΑ συμβάλλουν στη δημιουργική επίλυση ενός προβλήματος, την επιταχυνόμενη εκμάθηση, την ανύψωση της διάθεσης και την μείωση της πίεσης και του άγχους. Οι διαισθητικές ιδέες, οι δημιουργικές "ενέργειες", η έμπνευση, το κίνητρο, και οι ονειροπολήσεις χαρακτηρίζουν τα άλφα κύματα. Αυτά τα κύματα είναι ταυτόχρονα τόσο σε μία χαλαρωμένη κατάσταση, όσο και σεεγρήγορση. Επομένως, παρέχουν μια γέφυρα μεταξύ των συνειδητών και των ασυνειδήτων ή/ και υπερσυνειδητών μυαλών μας.

Τα εγκεφαλικά κύματα ΘΗΤΑ
Τα εγκεφαλικά κύματα ΘΗΤΑ είναι η ασυνείδητη δημιουργικότητα μας, η έμπνευση μας και ο σύνδεσμός μας με το πνεύμα. Τα κύματα θήτα (4 έως 7 cps) συνδέονται με τις βαθύτερες εμπειρίες τουδιαλογισμού και της δημιουργικότητας. Τα κύματα θήτα είναι ακόμα πιο αργά από τα βήτα ή τα άλφα και είναι χαρακτηριστικά ακόμα μεγαλύτερου εύρους. Όταν περιορίζουμε το πεδίο της εστίασής μας πρώτιστα στο εσωτερικόμας, μπορούμε να μεταβούμε στα κύματα θήτα. Σε αυτή την κατάστασηείναι δύσκολο να διατηρηθεί η συνειδητή επαφή μεταξύ του φυσικού σώματός μας και του εξωτερικού κόσμου. Για να διατηρήσουμε αυτήν την κατάσταση της συνείδησης πρέπει να κρατήσουμε τα φυσικά μας σώματα ακίνητα, επειδή είμαστε τόσο εστιασμένοιστον εσωτερικόμας κόσμο έτσι ώστε δεν θα ήταν ασφαλές να κινηθούμε μέσα στον φυσικό κόσμο.
Στην πραγματικότητα, η πράξηκαι μόνο του ανοίγματος των ματιών μας ή του ακούσματος τουεξωτερικού κόσμου θα μπορούσε να φέρει πάρα πολλά ερεθίσματα και να μετατοπίσει τη συνείδησή μας πίσω στα γρηγορότερα εγκεφαλικά κύματα. Χρειάζεταινα υπάρχει εμπειρία στον διαλογισμό για να επιτευχθείαυτό το επίπεδο της συνείδησης, και έπειτα, ακόμη περισσότερη εξάσκηση γιανα μεταφερθούνοι πληροφορίες που "κερδίζονται" σε εκείνο το επίπεδοπίσω στο συνειδητό μυαλό μας. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να είμαστε σε θέση να διαβιβάσουμε αυτήν την εμπειρία στα γλωσσικάμας κέντρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την "σώσουμε" ως πληροφορίαστον εγκεφαλικό φλοιό μας.
Συνήθως αυτή η κατάσταση της συνείδησης των εγκεφαλικών κυμάτωνθήτα επιτυγχάνεται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου και, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι συχνά δύσκολο να θυμόμαστετα όνειρά μας όταν είμαστε ξύπνιοι. Όταν το κάνουμε αυτό, το κάνουμε στην δεξιά πλευρά τουεγκέφαλού μας, με μία συμβολική, εικονικήγλώσσα και όχι στη λογική, γραμμικά διαδοχική γλώσσα της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου μας. Είναι η γεφυροποιός επίδραση τωνεγκεφαλικών κυμάτων άλφα, που μπορούν να φέρουν τις αντιλήψεις των εγκεφαλικών κυμάτων θήτα μας στο συνειδητό μυαλό μας. Το να παίρνουμε τον χρόνο μας καινα χαλαρώνουμε όταν ξυπνάμε ή το γράψιμο και ο σχεδιασμός μετά από έναν βαθύ διαλογισμό, μπορούν να φέρνουν τηνμνήμη μίας εμπειρίας των εγκεφαλικών κυμάτων θήταστις σκέψεις μας των εγκεφαλικών κυμάτων βήτα .
Τα εγκεφαλικά κύματα ΘΗΤΑ συμβάλλουν στη βαθιά εσωτερική ειρήνη, τις μυστικιστικές αλήθειες, τον μετασχηματισμό των ασυνείδητων περιοριστικών πεποιθήσεων, την δημιουργία μιας καλύτερης ποιότηταςζωής, την φυσική και συναισθηματική θεραπεία, και την εύρεση του σκοπού και της ποιότητας της ζωής μας. Χαρακτηρίζονται από ένα είδος γνώσης που το νιώθουμε όπως την εσωτερική σοφία, την πίστη, τον διαλογισμό, τις ψυχικές ικανότητες και την ανάκτηση του ασυνείδητουυλικού. Τα εγκεφαλικά κύματα θήτα αποτελούντην"κορύφωση" της κορυφαίας εμπειρίας.

Τα εγκεφαλικά κύματα ΔΕΛΤΑ
Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα είναι η υπερσυνείδητη μας εμπάθεια (ενσυναίσθηση), η αλληλεπίδραση και η ραντάρ σύνδεση μας με την πλήρη πολυδιάστασιακή αντίληψή μας. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλταέχουν τομέγιστοεύρος και την πλέοναργήσυχνότητα. Κυμαίνονται συνήθως από τους 5 ως τους 4 cps. Δεν κατεβαίνουνποτέ στο μηδέν, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι ήμαστε νεκροί. Σε αυτήν την κατάσταση της συνείδησης οι οργανισμοί μας λειτουργούν με τοντρόπο της χειμέριας νάρκης. Στην πραγματικότητα, τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα συναντώνταισυχνά σε κάποιον που βρίσκεται σε κώμα. Οι εξασκημένοι γιόγκι μπορούν συνειδητά να επιτύχουν αυτό το επίπεδο της συνείδησης. Ευρισκόμενοι σε αυτήν την κατάσταση είναι σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία των σωμάτων τους και τον ρυθμό των καρδιών τους. Μπορούν ακόμη και να φαίνονταιότι είναι νεκροί, αλλά είναι σε θέση να αναβιώσουν. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα είναι το βαθύτερο επίπεδοτουύπνουχωρίς όνειρα, κατά το οποίο τα σώματά μας ελαττώνουν πολύ τις λειτουργίες τους. Είναι σε αυτό το επίπεδο, που τα σώματά μαςμπορούννα εστιαστούν εντελώςστη θεραπεία και την ανάπτυξη. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα συμβάλλουν στη "θαυματουργή" θεραπεία, τη θεία γνώση, την εσωτερική ύπαρξη και την προσωπική ανάπτυξη, την αναγέννηση, την αποκατάσταση ενός τραύματος, την ενότητα με τον κόσμο (samadhi) και τις μεταθανάτιες εμπειρίες. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα προσφέρουντην διαίσθηση, την ενσυναίσθηση (empathic attunement) και την ενστικτώδη διορατικότητα.

ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ
Όταν πέφτουμε για ύπνο, ο εγκέφαλός μας αλλάζει "ταχύτητες" και ταεγκεφαλικά μας κύματα επιβραδύνονται. Αρχίζουμε με Βήτα και κατεβαίνουμε στα Άλφα, Θήτα και έπειτα Δέλτα. Όταν ξυπνάμε,ταεγκεφαλικά μας κύματα αλλάζουν με την αντίστροφη σειρά από Δέλτα σε Θήτα, Άλφα και τελικά Βήτα. Ακριβώς όπως ασυνείδητα αλλάζουμεταεγκεφαλικά μας κύματα όταν κοιμόμαστε, έτσι μπορούμε και να μάθουμε να αλλάζου με τα εγκεφαλικά μας κύματα συνειδητά όταν είμαστε ξύπνιοι.Είναι σημαντικότουλάχιστον τρεις έως πέντε ημέρες εβδομαδιαίωςνα βρίσκετε χρόνο για να τον περνάτε με τον εσωτερικό ΕΑΥΤΟ σας. Αυτό τοCD διαλογισμού δημιουργήθηκε, για να σας βοηθήσει σε αυτήν την διαδικασία.(για όσους γνωρίζουν αγγλικά υπάρχουν στην αγορά πολλά CD .Tο συγκεκριμένο CD είναι από την συγγραφέα αυτού του άρθρου Suzan Carol. Μπορείτε να ακούσετε ελεύθερα έναν διαλογισμό από την Suzan Carol στην κατηγορία θεραπεία ) Εάν μπορέσουμε να βρούμε αυτόν τον "ιδιαίτερο " χρόνο για τον εαυτό μας,τότε μπορούμε να μάθουμε πως να κυριαρχούμεσυνειδητάστις σκέψεις και τις συγκινήσεις μας, ενώ ζούμε την καθημερινότητά μας. Μπορούμε έπειτα να συνειδητοποιήσουμε, ότι επιλέγουμε το επίπεδο της συνείδησής μας με την επιλογή των σκέψεων και των συγκινήσεων που επιτρέπουμε να μπαινοβγαίνουν στο μυαλό μας. Εάν επιτρέψουμε στον φόβονα υπαγορεύει τις σκέψεις μας καιπαραδοθούμε στα συναισθήματα του φόβου, τότεη συνείδησή μας θα νιώσει συντετριμμένη από τα μυριάδες ερεθίσματατου περιβάλλοντόςμας που υποστηρίζουν αυτήντην επιλογή του φόβου. Εάν συμβεί αυτό, τότε ταεγκεφαλικά μας κύματαβήταθα γίνουνγρήγορα και ακανόνιστα, καθώς η συνείδησή μας θα στρέφεται από τον ένα εχθρό στον άλλο προσπαθώντας να αντεπεξέλθειόπως ένα εκφοβισμένο κουνέλι. Εντούτοις, δεν είμαστε κουνέλια. Έχουμε τη δυνατότητα να ηρεμήσουμε τις σκέψεις μας και να αποδεσμεύσουμε τον φόβο μας εστιάζοντας στην αγάπη και στην εσωτερική καθοδήγησή μας για προστασίακαισοφία. Αυτή η εσωτερική εστίαση επιβραδύνει άμεσα ταεγκεφαλικά μας κύματα. Με την εξάσκηση μπορούμε να μάθουμε να παίρνουμε μερικές βαθιές αναπνοές,να καλούμε την καθοδήγηση μαςή/ και να προφέρουμεή να απεικονίζουμε το μάντρα μας.

Ένα μάντρα είναι μια εσωτερική ή εξωτερική οπτική εικόνα ή/ και μια θετική πρόταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φίλτρο που κρατάει μακριά τον φόβο και τις αρνητικές σκέψεις. Παραδείγματος χάριν, ένα οπτικόμά ντρα μπορεί να γίνει μια συμβολική εικόνα ενός αγαπημένουμέρους, ενός αγαπημένου προσώπου, ή ενός κατοικίδιου ζώου, που προκαλεί ένα θετικό συναίσθημα ειρήνης και αγάπης. Τα λεκτικάmantras λειτουργούν καλύτερα, εάν είναι στο πρώτο πρόσωπο και τον παρόντα χρόνο. Παραδείγματος χάριν: "Εκπληρώνω επιτυχώς το στόχο μου." Εάν το μάντρα είναι στο μελλοντικό χρόνο (θα εκπληρώσω επιτυχώς το στόχο μου.) Ένα μάντρα χρησιμοποιείται για να "εκδιώξει" τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα με τη μετατόπιση της εστίασής μας από τις αρνητικές σκέψεις ή/ και συναισθήματα στην θετικήμάντρ α. Όταν γινόμαστε οι αποδέκτεςέντρομων σκέψεων και συναισθημάτων, είτε από τον εσωτερικό είτε από τον εξωτερικό μας κόσμο, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τομά ντρα μας για να επανακτήσουμε την ισορροπία μας στην αγάπη. Είναι καλύτερα εάν επιλέγουμε έναμά ντρα που συνδέεται με τον συγκεκριμένο φόβο. Παραδείγματος χάριν, εάν ο φόβος είναι ότι δεν θα επιτύχουμε το στόχο μας, το οπτικό μαςμά ντρα είναι μια εικόνα μας την ώρα που πετυχαίνουμε τον στόχο μας,το λεκτικόμά ντρα είναι "εγώ επιτυγχάνω τον στόχο μου" και το συναίσθημα είναι τέτοιο, ώστε να συνδέεται με την εκπλήρωση του συγκεκριμένου στόχου. Εάν μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τον φόβο πρινενισχυθεί από τη συνειδητή ή τηνασυνείδητη προσοχή μας, τότε μπορούμε να σταματήσουμε για μια στιγμή και να κλείσουμε τα μάτια μας (περιορίζουμε το εύροςτης εστίασής μας), να πάρουμε μια βαθιά αναπνοή (αναπνέουμε μέσα από τον φόβο), και να οραματιστούμε μια εικόνα που είναι το αντίδοτο για τονφόβο μας (επιλέγουμεένα άλλο "κανάλι"), ενώ λέμε το λεκτικό μας μάντρα και επιτρέπουμε στα θετικά συναισθήματα της αγάπηςνα αντικαταστήσουντον φόβο. Μόλις επανακτήσουμε τη θέση μας στην αγάπη, μπορούμε να εξετάσουμε πάλι τον φόβο με μια πιο αντικειμενική ματιά. Είναι αυτός ο φόβοςμια προειδοποίηση ? Εάν ναι, κατόπιν μπορούμε να ακούσουμε την προειδοποίηση, να ενεργήσουμε κατάλληλα, και να αποδεσμεύσουμε τον φόβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add