Γιατί ο ΤΖΙΟΤΟ αναφέρεται από τους συγχρόνους του ως ανανεωτής της ζωγραφικής τέχνης - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Μαρτίου 06, 2018

Γιατί ο ΤΖΙΟΤΟ αναφέρεται από τους συγχρόνους του ως ανανεωτής της ζωγραφικής τέχνης


Giotto: Επιτάφιος Θρήνος, 1304-1306
20  Γιατί ο ΤΖΙΟΤΟ αναφέρεται από τους συγχρόνους του ως ανανεωτής της ζωγραφικής τέχνης; Ποια είναι τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του έργου του και ποια ήταν η συμβολή του στην Αναγέννηση;

Αποτινασει την επιρροη του βυζαντινου συντηρητισμου. Σχετικα με το εργο 'πιστη' του giotto ειναι μια ζωγραφικη που δινει την ψευδαισθηση του αγαλματος. Ανακαλυψε παλι την τεχνη να δημιουργει την ψευδαισθηση του βαθους πανω σε μια επιπεδη επιφανεια.για τον giotto η ανακαλυψη αυτη δεν ηταν ενα τεχνασμα που αποτελουσε αυτοσκοπο. Τον βοηθησε να αλλαξει ολη την αντιληψη της ζωγραφικης. Αντι να χρησιμοποιει τις μεθοδους της εικαστικης ζωγραφικης ,μπορουσε να δημιουργησει την ψευδαισθηση οτι το επεισοδιο συνεβαινε μπροστα στα ματια του θεατη.
Εισήγαγε στις θρησκευτικές σκηνές μια γήινη διάσταση.
Φιλοτέχνησε σκηνές από ευαγγελικές διηγήσεις με ολοζώντανη πειστικότητα μεταμορφωνοντας σε γοητευτικές δραματικές ιστορίες.
Τηρείται ενότητας του χώρου/χρόνου, οι όγκοι-αναλογίες διατάσσονται με μια ασυνήθιστη ζωντάνια. Xαρακτηριστικά: απλότητα των παραστάσεων, εκφραστικότητα των χειρονομιών, λαμπερά χρώματα. Οι φιγούρες εχουν αυτοπεποίθηση και εσωτερική αξιοπρέπεια χωρίς να απομακρύνεται από την κλασική σύνθεση.
Η φημη του giotto απλωθηκε παντου.οι φλωρεντινοι ηταν περιφανοι γι΄ αυτον .Ενδιαφερονταν για την ζωη του και ηταν πολλα τα ανεκδοτα που κυκλοφορουσαν για το πνευμα του και την επιδεξιοτητα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add