Ποια είναι τα κυριότερα έργα τέχνης της παλαιολιθικής εποχής; Σε ποια περίοδο και σε ποιες χωρίζονται; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018

Ποια είναι τα κυριότερα έργα τέχνης της παλαιολιθικής εποχής; Σε ποια περίοδο και σε ποιες χωρίζονται;Θ16  Ποια είναι τα κυριότερα έργα τέχνης της παλαιολιθικής εποχής; Σε ποια περίοδο και σε ποιες χωρίζονται; 

-ωρινιάκια περίοδο(30-20.000)οι αναπαραστάσεις(συνήθως ζώων)απεικονίζονται με γραμμικό ρεαλιστικό τρόπο. 

-σολουτραία (20-14.000), ήταν η μεταβατική περίοδος, 

-μαγδαλήνια(14-10.000),οι αναπαραστάσεις γινονται με τρόπο που πλησιάζει το φυσικό, αποδίδονται δηλαδή φυσιοκρατικά (νατουραλιστικά). 

Ειδη: οι βραχογραφίες που βρέθηκαν στην Ευρώπη,(Πορτογαλία εως Ρωσία). Λασκό,Γαλλία και Αλταμίρα, Β.Ισπανία. Οι παραστάσεις, απεικονίζουν ζώα που κινουνται όπως βίσονες, ελάφια, ταύρους, άλογα. Ευρήματα κόκαλα ζώων, κέρατα ταράνδου, χαυλιόδοντες μαμούθ, πέτρες. Πληγωμενος βισονας επιτιθεται σε ανθρωπο- Λασκό. Η φυσικότητα υπηρχε μονο στα ζωα, ενώ η αντρικη μορφη είναι αυστηρα σχηματοποιημενη σε αντιθεση με αυτή του βισονα, συμβολιζει το θανατο. 

Αποτυπωμα χεριου, Γαλλία: χερι του καλλιτεχνη, μπορει να χρησιμευε ως υπογραφη. 

Η αφροδιτη του Βιλεντορφ, Βιεννη. Στην ωρινιάκια περιοδο ηταν συνηθισμενες οι γυναικειες μορφες γνωστες ως Αφροδίτες. Μικρά, απρόσωπα ειδώλια, με ατροφικά χέρια, τεράστια στήθη και μηρούς, με παραμόρφωση=προσπάθεια σχηματοποίησης της γυναικείας γονιμότητας. Διακρίνονται ίχνη χρώματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add