Ηλιακός φούρνος made in Greece για οικονομία και σε ενέργεια και σε χρήμα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2018

Ηλιακός φούρνος made in Greece για οικονομία και σε ενέργεια και σε χρήμα

Το ελληνικό δίκτυο «Αυτάρκεια» κατασκεύασε μια πατέντα που υπόσχεται εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος. Πρόκειται για τον ηλιακό φούρνο ο οποίος αξιοποιεί την ηλιοφάνεια της χώρας μας.

Το πρότζεκτ είναι ήδη πολύ επιτυχημένο στο εξωτερικό και πρόσφατα μια ομάδα έξι ατόμων που έχασαν τη δουλειά τους εν καιρώ κρίσης, αποφάσισαν να το φέρουν στα ελληνικά δεδομένα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος», η ομάδα δημιούργησε το δίκτυο «Αυτάρκεια», το οποίο εκτός από τον ηλιακό φούρνο, έχει προχωρήσει και στην κατασκευή του ηλιακού αναπτήρα.
  • Ο ηλιακός αναπτήρας
Όπως ανέφερε εκ μέρους του δικτύου η Χριστιάνα Βλαχάκη, η παρέα είχε σαν χόμπι την κατασκευή οικολογικών συσκευών και όταν διαπίστωσαν πως οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ξεφούσκωναν όσο μαγείρευαν με τη βοήθεια του ήλιου, τότε αποφάσισαν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα.

Ετσι προχώρησαν στη δημιουργία του φορητού ηλιακού φούρνου Cook'n'go, του οποίου το σχέδιο βασίζεται στον πετυχημένο και ευρέως διαδεδομένο ηλιακό φούρνο Cookit.
  • Τα θετικά και τα αρνητικά
Αν και το οικογενειακό γεύμα χρειάζεται περίπου τον διπλάσιο χρόνο να μαγειρευτεί από ό,τι με την ηλεκτρική κουζίνα, ωστόσο οι υπέρμαχοί του τονίζουν ότι έτσι διατηρούνται όλες οι βιταμίνες, τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και γεύση του φαγητού. Επιπλέον, δεν χρειάζεται συνεχή επίβλεψη και κάνει τη... νόστιμη δουλειά με ελάχιστο νερό.

Στα μείον καταχωρείται εκτός από το πολύωρο ψήσιμο, το ότι φυσικά δεν λειτουργεί τη νύχτα -αν και με συννεφιά που όμως δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά την κάνει πάλι τη δουλειά του- ενώ δεν μπορεί να μαγειρέψει ποσότητα μεγαλύτερη του ενός κιλού.

Στα θετικά συγκαταλέγεται εκτός από την οικονομία και τη φιλική προς το περιβάλλον χρήση του και το ότι είναι πτυσσόμενος και ελαφρύς (3 κιλά μαζί με τη γάστρα) και για αυτό μπορεί να μεταφέρεται εύκολα, ενώ απαιτεί ελάχιστο χώρο αποθήκευσης όταν δεν χρησιμοποιείται.
  • Πώς λειτουργεί
Η ενέργεια που εκπέμπει ο ήλιος στη γη φτάνει τα 1000 watt ανά τετραγωνικό μέτρο, την ώρα. Αυτήν ακριβώς την ενέργεια χρησιμοποιούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και τα φωτοβολταϊκά. Η ηλιακή ακτινοβολία συλλέγεται με κάτοπτρα και ανακλαστήρες σε ένα θερμοθάλαμο. Εκεί, εξαιτίας της θερμομόνωσης του θαλάμου, η θερμότητα παγιδεύεται και, όπως συμβαίνει με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία αυξάνεται. Ο ηλιακός φούρνος δεν χρειάζεται καμία άλλη πηγή ενέργειας για να λειτουργήσει – ο ήλιος είναι ό,τι χρειάζεται. Επίσης, είναι δυνατόν να μαγειρέψει και με παροδική συννεφιά, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά στη μία ώρα. Στην Ελλάδα η ηλιοφάνεια φτάνει τις 300 ημέρες το χρόνο.
  • Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί
Ο φορητός ηλιακός φούρνος Cook'n'go, είναι πτυσσόμενος και μπορεί να μεταφέρεται εύκολα για χρήση στην παραλία, την εξοχή, το κάμπινγκ. Φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι, στο εξοχικό, στη βεράντα, στο μπαλκόνι, την ταράτσα.
  • Πόσο κοστίζει
Το Cook'n'go πωλείται μαζί με τη γάστρα όπου μαγειρεύεται το φαγητό στην τιμή των 63 ευρώ, ενω με 27 ευρώ παραπάνω διατίθεται μεγαλύτερος στον οποίο ψήνεται ποσότητα φαγητού για 8 με 10 άτομα.
Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα στο Facebook του δικτύου Αυτάρκεια

Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: