Μη υγιείς σχέσεις με γυναίκες, κατά την παιδική ηλικία - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2018

Μη υγιείς σχέσεις με γυναίκες, κατά την παιδική ηλικία

Οι γυναίκες μπορεί να «τραυματίσουν» τα νεαρά αγόρια ασκώντας κριτική, έλεγχο, πίεση και μη τηρώντας τα σωστά όρια. Μερικά αγόρια που έχουν βιώσει τέτοιο τραύμα, αναπτύσσουν στην ενήλικη ζωή μη υγιείς σχέσεις με γυναίκες, είτε κρατώντας τες σε μεγάλη απόσταση ή προσκολλώμενοι σ’ αυτές, διαταράσσοντας έτσι την ικανότητά τους για ετεροφυλοφιλική έλξη.
Για να κατανοήσουμε τα προβλήματα που έχουν με τις γυναίκες τόσο πολλοί άνδρες που έλκονται από το ίδιο φύλο, πρέπει να αρχίσουμε εξετάζοντας τις εμπειρίες σχέσεων που δημιουργούν αυτά τα ζητήματα. Οι γυναίκες —οι μητέρες, αδελφές, μέλη της ευρύτερης οικογένειας, δασκάλες, νταντάδες κλπ.— μπορεί να τραυματίσουν ένα αγόρι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να τον κατακλύσουν με την προσοχή τους, πνίγοντάς τον με την πολλή αγάπη ή ανησυχία τους. Μπορεί να του ασκούν έλεγχο, κυριαρχία και να τον υπερπροστατεύουν, κάνοντάς τον να αισθάνεται ευνουχισμένος και ανίκανος. Μπορεί να συνδεθούν υπερβολικά μαζί του και να τον χρησιμοποιούν ως έμπιστο, ίσως τραβώντας τον μέσα στα προβλήματά τους με άλλα αρσενικά όπως π.χ. τις συγκρούσεις τους με τον πατέρα του, τον παππού του ή τον αδελφό του.

Τα θηλυκά μπορεί επίσης να επικρίνουν το αγόρι για τις αδυναμίες του, προκαλώντας του μόνιμα αισθήματα ντροπής, ανασφάλειας, και αυτο-αμφισβήτησης.Μερικές φορές, οι γυναίκες σκόπιμα εξευτελίζουν τα αγόρια για το αρσενικό τους φύλο ή τα αρσενικά χαρακτηριστικά τους, δημιουργώντας τους ντροπή για το φύλο τους.

Αντίστροφα, μπορεί να τα επαινούν υπερβολικά, με κομπλιμέντα που είναι μη ρεαλιστικά ή ανειλικρινή. Μπορεί να τον καθιστούν θηλυπρεπή, χρησιμοποιώντας τον ως κορίτσι —μερικές φορές ντύνοντάς τον ως κορίτσι ή ακόμα και λέγοντάς του ότι είναι κορίτσι.

Και οι γυναίκες, ιδίως οι μητέρες, πολλές φορές βασίζονται στο αγόρι συναισθηματικά ή ακόμα και σωματικά, απαιτώντας απ’ αυτόν να τις φροντίζει, δημιουργώντας του μια αίσθηση ότι τον έχουν καταπιεί και χρησιμοποιήσει και προκαλώντας του συναισθήματα ενοχής αν προσπαθήσει να γίνει ανεξάρτητος.

Μη τηρώντας τα όρια και τα πρότυπα της σεμνότητας, οι γυναίκες μπορεί να σεξουαλικοποιούν τη σχέση με το αγόρι. Μπορεί να το κάνουν αυτό αφήνοντας τις πόρτες ανοιχτές στην κρεβατοκάμαρα ή στο μπάνιο ενώ αλλάζουν, κάνουν μπάνιο ή χρησιμοποιούν την τουαλέτα ή κυκλοφορώντας μέσα στο σπίτι με τα εσώρουχά τους ή ακόμα και γυμνές. Μπορεί να κάνουν σχόλια για το σώμα του ή να του μιλάνε για τη σεξουαλική τους ζωή. Και μερικές φορές, οι γυναίκες, επίσης, κακοποιούν άμεσα τα αγόρια, εμπλέκοντάς τα σε σεξουαλική συμπεριφορά.

Όπως είπαμε πριν, εμπειρίες όπως αυτές, προκαλούν κάποια αγόρια να αναπτύσσουν μη υγιείς σχέσεις με γυναίκες στην ενήλικη ζωή. Υπάρχουν τέσσερις ευρείες κατηγορίες μη υγιών σχέσεων: αντιθετική, αποφευκτική, περιπεπλεγμένη και άνετη.Μερικά άτομα που έλκονται από το ίδιο φύλο, σχετίζονται με γυναίκες που έχουν συναισθήματα, παρορμήσεις και συμπεριφορές από περισσότερες από μία από αυτές τις κατηγορίες.

Όσοι γίνονται αντιθετικοί στις σχέσεις τους, έχουν την τάση να απορρίπτουν τις γυναίκες και να τις ωθούν μακριά. Μπορεί αυτό να οφείλεται σε αισθήματα δυσαρέσκειας, απέχθειας, αποστροφής ή ακόμα και μίσους. Ή μπορεί να το κάνουν ως αντίδραση στην αίσθηση απειλής και κινδύνου από τις γυναίκες. Μερικοί άνδρες που έλκονται από το ίδιο φύλο, είναι εντελώς συνειδητοί και προκλητικοί για την αντιπάθεια τους προς τα θηλυκά. Για άλλους, τα αρνητικά συναισθήματα προς τις γυναίκες μπορεί να εκδηλωθούν μόνο σε λεπτές συμπεριφορές και σκέψεις, για τις οποίες σχεδόν δεν έχουν επίγνωση. Και μερικοί, μπορεί να είναι τελείως ανυποψίαστοι για την εχθρότητά τους.

Οι άνδρες που γίνονται αποφευκτικοί στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, έχουν την τάση να βιώνουν συναισθήματα φόβου και άγχους, τα οποία μπορεί να τους αναγκάζουν να κρατάνε τις αποστάσεις τους. Ή μπορεί απλά να αισθάνονται απαθείς και αδιάφοροι προς τις γυναίκες, ίσως αντιμετωπίζοντάς τες σαν να μην υπάρχουν.

Η αποστασιοποίηση που εμφανίζεται στον αποφευκτικό και αντιθετικό τρόπο συσχέτισης με τις γυναίκες, μπορεί να μπλοκάρει τη φυσική ικανότητα ενός ενήλικα άνδρα για έλξη προς το αντίθετο φύλο. Όταν στο ιστορικό ενός άντρα υπάρχει σεξουαλική κακοποίηση από γυναίκες, η απώθηση που συχνά απορρέει από τη βίωση της γυναικείας σεξουαλικότητας πολύ νωρίς στη ζωή του και με τέτοιους απωθητικούς τρόπους, μπορεί να συμβάλει σε αυτή την αποστασιοποίηση.

Όσοι αναπτύσσουν περιπεπλεγμένες σχέσεις με γυναίκες, τείνουν να αισθάνονται την ανάγκη της έγκρισής τους ή εξαρτώνται από την υποστήριξή τους. Μπορεί να υποταχτούν στις γυναίκες και να αφήνονται να τους ελέγχουν.

Η εξάρτηση μπορεί επίσης να πάει και προς την άλλη κατεύθυνση, όπως στην περίπτωση όπου μια ηλικιωμένη μητέρα ή μια άλλη γυναίκα με ειδικές ανάγκες, εξαρτάται από τη βοήθεια του άνδρα με τρόπους που διαταράσσουν την ικανότητα του να εξατομικευτεί και να ζήσει τη δική του ζωή. Ο άντρας μπορεί να δεσμευτεί να διατηρήσει αυτή την κατάσταση από τεράστια αισθήματα ενοχής. Αν προσπαθήσει να ελευθερώσει τον εαυτό του από την εμπλοκή, η ενοχή του τον κατακλύζει και παραδίνεται.

Εκείνοι που αναπτύσσουν άνετες σχέσεις με γυναίκες, τείνουν να αναζητούν γυναίκες και γυναικεία πλαίσια ως πηγές σιγουριάς, ασφάλειας και παρηγοριάς. Σε αυτή την περίπτωση, «άνετα» σημαίνει κάτι περισσότερο από το να νιώθεις χαλαρά με τις γυναίκες. Υποδηλώνει μια υπερβολική οικειότητα και συντονισμό μαζί τους, να μοιράζεσαι τα ίδια ενδιαφέροντα και απόψεις ή να νιώθεις ότι συμπεριλαμβάνεσαι ως «ένα από τα κορίτσια.»

Οι περιπεπλεγμένες και οι άνετες σχέσεις με τις γυναίκες είναι τρόποι προσκόλλησης στο θηλυκό. Το να σε έχουν κάνει θηλυπρεπή, κορίτσια και γυναίκες στην παιδική ηλικία, φέρνει το θηλυκό στοιχείο ακόμα πιο κοντά —στο εσωτερικό του άντρα, όπου δεν ανήκει.

Μια υγιής απόσταση από τα θηλυκά και τη θηλυκότητα φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ταυτότητας φύλου στους άνδρες και είναι ουσιαστική για την ετεροφυλοφιλία.

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου, Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add