6 βήματα για την μετά θάνατον γραφειοκρατία. Όσα πρέπει να ξέρετε - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2017

6 βήματα για την μετά θάνατον γραφειοκρατία. Όσα πρέπει να ξέρετε

Όλοι όσοι έχουν βιώσει το θάνατο κάποιου οικείου τους αναφέρονται πάντα στην ταλαιπωρία, που υφίστανται στις διάφορες Υπηρεσίες, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τα μετά το θάνατο απαραίτητα διαδικαστικά.


Παρακάτω σας παραθέτουμε σε 6 βήματα όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που θα πρέπει να κάνετε (αφορούν κυρίως συνταξιούχο θανόντα):
  1. Αίτηση διακοπής της σύνταξης του θανόντα στον ασφαλιστικό του φορέα (ενημερωθείτε αντίστοιχα για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ).
  2. Αίτηση για χορήγηση εξόδων κηδείας στον ασφαλιστικό του φορέα. Αυτή η ενέργεια γίνεται ταυτόχρονα με την προηγούμενη (ενημερωθείτε αντίστοιχα για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ).
  3. Δήλωση θανάτου στην εφορία (εντός 6 μηνών), στην οποία ανήκε ο θανών (Δικαιολογητικά για δήλωση θανάτου στην εφορία).
  4. Αίτηση μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου στον ασφαλιστικό του φορέα, εφόσον υπάρχει δικαιούχος στην οικογένεια (ενημερωθείτε αντίστοιχα για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ).
  5. Αποποίηση (εντός 4 μηνών) – αποδοχή κληρονομιάς (εντός 6 μηνών). Το τι σας συμφέρει να κάνετε θα το συζητήσετε με λογιστή ή/και δικηγόρο.
  6. Έρευνα χαρτοφυλακίου σε τράπεζα. Σ΄αυτήν την ενέργεια προβαίνετε, εφόσον πιθανολογείτε ότι ο θανών τηρούσε ατομικούς λογαριασμούς. Υπόψιν ότι η αίτηση έρευνας χαρτοφυλακίου επιβαρύνεται με έξοδα από την τράπεζα (βλέπε τιμολόγιο εκάστοτε τράπεζας). Εφόσον εντοπισθούν ατομικοί λογαριασμοί, υποβάλετε στην ίδια τράπεζα αίτηση έκδοσης νομιμοποίησης κληρονόμων (προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που θα σας υποδείξουν). Και η έκδοση νομιμοποίησης κληρονόμων επιβαρύνεται με έξοδα (βλέπε τιμολόγιο εκάστοτε τράπεζας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add