Κισσός: Ο οικισμός Φάντασμα, έξω από τη Θεσσαλονίκη - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2017

Κισσός: Ο οικισμός Φάντασμα, έξω από τη Θεσσαλονίκη

φωτογραφία: www.magazino1.blogspot.gr
άρθρο του 2015

Οι λήψεις των φωτογραφιών έγιναν στις 29.9.2017 στον Κισσό,Χορτιάτη.

Μιλούν για σκάνδαλο και καλούν την κυβέρνηση να καταργήσει όλες τις φωτογραφικές διατάξεις για τον οικισμό. Το ιστορικό μιας υπόθεσης από το '80.

φωτογραφία: magazino1
Στα… όπλα είναι οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης για την τροπή που πήρε η υπόθεση της εταιρείας «Κισσός», με την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, αν και «νεκρή». Δηκτική ανακοίνωση έβγαλε η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία Αλληλεγγύη», που παλεύει για να μην οικοπεδοποιηθεί η περιοχή του οικισμού από τη δεκαετία του 1980.Ο περιφερειακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη επιχείρηση νεκρανάστασης της οικοπεδοποίησης του Χορτιάτη που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη» την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία μάλιστα αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας – Χορτιάτη.

φωτογραφία: magazino1
Οι οικολόγοι μάλιστα ζητούν από τον «δικό τους» πολιτικά αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη να μην υπογράψει τη σχετική υπουργική απόφαση και να καταργήσει τις φωτογραφικές διατάξεις ως σκανδαλώδεις και αντισυνταγματικές, όπως αναφέρουν.

«Ο οικισμός ΚΙΣΣΟΣ στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης απασχολεί από της δεκαετία του ’80 το οικολογικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει καταφέρει με κινητοποιήσεις και δικαστικές νίκες να αποτρέψει την οικοπεδοποίηση 2.038 στρεμμάτων. Η ΑΤΕ ΚΙΣΣΟΣ ΕΜΟ δεν έχει εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια καμιά δραστηριότητα και επιχειρείται με αυτή την αύξηση να παραμείνει ζωντανή», αναφέρει η «Οικολογία Αλληλεγγύη».
Οι λήψεις των φωτογραφιών έγιναν στις 29.9.2017 στον Κισσό,Χορτιάτη.
φωτογραφία: magazino1

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης «Κισσός» που παραθέτουν οι οικολόγοι, με απόφαση νομάρχη του 1973 κηρύχθηκαν αναδασωτέες οι εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 211.576 στρεμμάτων γύρω από τη μείζονα πόλη της Θεσσαλονίκης επί των εκατέρωθεν κλιτύων της οροσειράς Λανάρι - Χορτιάτη, Ασβεστοχωρίου - Μελισσοχωρίου – Μεσσαίου. «Το 1985, ολόκληρη η έκταση των κτήματος Ισενλή και συνεπώς και η παραπάνω έκταση των 2.038 στρεμμάτων, που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες με τις προαναφερόμενες νομαρχιακές αποφάσεις των ετών 1973 και 1979, περιελήφθησαν ως δασική κοινοτική έκταση στον προσωρινό κτηματολογικό πίνακα και χάρτη του δασικού κτηματολογίου της περιοχής Χορτιάτη».
φωτογραφία: magazino1

Το Σεπτέμβριο του 1984 εγκρίθηκε από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης η σύσταση της εταιρίας «Κισσός» ως εταιρία μεικτής οικονομίας, στην οποία συμμετείχαν η Κοινότητα Χορτιάτη και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Διπλωματούχων Μηχανικών Μελετών του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη μελέτη και εκτέλεση έργων οικιστικής ανάπτυξης. «Ύστερα από αντιρρήσεις της Κοινότητας Χορτιάτη και της εταιρίας κατά του παραπάνω κτηματολογικού πίνακα και χάρτη εκδόθηκαν η 99/1986 απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης και, σε δεύτερο βαθμό, η 858/1986 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κατά τις οποίες η έκταση χαρακτηρίζεται χορτολιβαδική».

Οι λήψεις των φωτογραφιών έγιναν στις 29.9.2017 στον Κισσό,Χορτιάτη.

Μετά τον χαρακτηρισμό, το 1986 βγήκε Προεδρικό Διάταγμα που καθόριζε την έκταση ΖΕΠ και το 1988 άλλο Προεδρικό Διάταγμα, που ενέκρινε την πολεοδομική μελέτη της. «Εν τω μεταξύ, μετά τον καθορισμό της ΖΕΠ, η εταιρία ανέλαβε και εκτέλεσε σημαντικό μέρος των έργων υποδομής της ΖΕΠ (διαμόρφωση τετραγώνων, οδικό δίκτυο, δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, φωτισμού κλπ.), χωρίς προηγουμένως να έχει υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης του έργου μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, όπως απαιτούταν».

Το 1990 ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας ζήτησε από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης να προστατεύσει την έκταση. Το 1991 ανακλήθηκε η προηγούμενη βεβαίωση του δασάρχη που επέτρεπε τη δόμηση και το 1994 το ΣτΕ ακύρωσε δυο οικοδομικές άδειες.
Το 1995 η περιοχή Κισσός χαρακτηρίζεται ως δασική – αναδασωτέα, ενώ προσφυγές εκκρεμούν ακόμη εναντίον της απόφασης…

«Ωστόσο με νυκτερινή τροπολογία, η οποία υποστηρίχτηκε από βουλευτές της Θεσσαλονίκης, και αποτέλεσε το περιεχόμενο του άρθρ. 28 του Ν.2742/1999, νομιμοποιήθηκαν τα μέχρι τότε έργα υποδομής της ΖΕΠ σε μια εμφανή προσπάθεια να προλάβει την έκδοση απόφασης του ΣτΕ», λένε οι οικολόγοι. Κατηγορούν μάλιστα τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη ότι ερμήνευσε με «πρωτοφανή» τρόπο τις αποφάσεις, με αποτέλεσμα να εκδοθούν τρεις οικοδομικές άδειες, που όμως ακυρώθηκαν με αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης το 1006. Εναντίον των αποφάσεων αυτών ασκήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους εφέσεις στο ΣτΕ, που τελικά συζητήθηκαν στις 5 Ιουνίου 2013 αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί οι σχετικές αποφάσεις μέχρι σήμερα.

Το 2012, πάντα σύμφωνα με τους οικολόγους, επιχειρήθηκε η κατάθεση τροπολογίας που θα νομιμοποιούσε αναδρομικά τον οικισμό (πολιτική παρέμβαση), αλλά δεν έγινε αποδεκτή, ενώ «τον Ιανουάριο του 2013 ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη ζήτησε διετή αναστολή της «Διαδικασίας υποβολής Αντιρρήσεων κατά των αναρτηθέντων, την 28/11/2012, Δασικών Χαρτών της Τοπικής Ενότητας Χορτιάτη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και για την υποστήριξη του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής “Ισενλή” της πρώην Κοινότητας Χορτιάτη Ν. Θεσσαλονίκης, η οποία περιλαμβάνει 260 οικογένειες του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη», προσβλέποντας στην πολιτική παρέμβαση που προφανώς τους είχαν υποσχεθεί. Αυτή ήρθε το 2014».

Στο νόμο «Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέμματα - ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» (Απρίλιος 2014) περιλαμβάνονται και δύο παράγραφοι που νομιμοποιούν τον οικισμό. Μετά τη δημοσίευση του νόμου Οικολόγοι Πράσινοι και ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν έντονα. Ωστόσο, ο τοπικός δήμος και πάλι υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο για να νομιμοποιηθεί ο οικισμός.

«Η εταιρεία ‘Κισσός’ έχει ανελαστικές υποχρεώσεις ανερχόμενες σε 150.000 ευρώ περίπου (προς το ΙΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και αμοιβές προσωπικού) και κινδυνεύει να οδηγηθεί σε εκκαθάριση. Γι’ αυτό το λόγο ο δήμος προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 180.000 ευρώ (εκ των οποίων 91.800 ευρώ θα καλύψει ο δήμος). Και όπως αποκαλύφτηκε πρόσφατα από την σκανδαλώδη οικονομοτεχνική μελέτη που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Πυλαίας Χορτιάτη, ο συνεταιρισμός μηχανικών θα συνεισφέρει 88.200 ευρώ, εκ των οποίων μόνο 1.200 μετρητά και τα υπόλοιπα σε είδος, με την εισφορά δηλαδή δυο οικοπέδων που πρακτικά σήμερα δεν αξίζουν τίποτα. Ωστόσο η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ακυρώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (απόφαση 35286/07-04-2014) και στη συνέχεια η σχετική προσφυγή του Δήμου (26.6.2014) απορρίφτηκε και πάλι (29/07/2014) από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add