Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό διεθνώς - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 09, 2017

Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό διεθνώς

Μη λελογισμένη χρήση του αίματος στη χώρα μας διαπιστώνει η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), κυρία Χάρις Ματσούκα, παραθέτοντας στοιχεία σχετικά με τη συλλογή μονάδων αίματος κατά τους θερινούς μήνες για να ενισχύσει αυτή τη διαπίστωση.
«Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό διεθνώς και όφειλε να είναι αυτάρκης. Επίσης, έχει το μεγαλύτερο αριθμό μεταγγίσεων ανά πληθυσμό, καθώς δεν έχει εφαρμόσει προγράμματα για λελογισμένη χρήση του αίματος όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΕΚΕΑ.

Η συλλογή μονάδων αίματος πάγια τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται με μεγάλη δυσκολία, χωρίς το εφετινό καλοκαίρι να αποτελέσει εξαίρεση. 

Προκειμένου να προληφθεί η έλλειψη αίματος και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, το ΕΚΕΑ ενεργοποίησε τις νέες τεχνολογίες όπως τη χρήση SMS στους εθελοντές αιμοδότες, την έκκληση από την ιστοσελίδα του, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για αιμοδοσία τους θερινούς μήνες, ενώ οργάνωσε και 20 έκτακτες πολιτικές και 30 έκτακτες στρατιωτικές εξορμήσεις για αιμοδοσία.

Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, από 13 έως 28 Ιουλίου εστάλησαν 285.000 SMS. Στο διάστημα αυτό αιμοδότησαν 50.000 αιμοδότες. Από αυτούς 34% είχε λάβει SMS, ενώ 6% όσων έλαβαν μήνυμα πρόσφεραν αίμα. Η καμπάνια αυτή, όπως και τον Ιανουάριο 2017, κινητοποίησε το 6% των εθελοντών που έλαβαν SMS.

Από τις αιμοδοσίες Συλλόγων Εθελοντών συγκεντρώθηκαν 1.297 μονάδες αίματος και από τις στρατιωτικές 1.896 μονάδες.

Κατά το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου 2017 συγκεντρώθηκαν 74.412 μονάδες αίματος, έναντι 77.282 που είχαν συγκεντρωθεί το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και 73.362 μονάδων αίματος το 2015.

Το Ε.ΚΕ.Α. διέθεσε τον Ιούλιο 1.109 μονάδες αίματος σε Νοσοκομεία της Αττικής, εξ αυτών 503 σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία σε 3 Νοσοκομεία. Επίσης, διέθεσε τον Αύγουστο 919 μονάδες αίματος σε Νοσοκομεία της Αττικής, εξ αυτών 587 σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία σε 3 Νοσοκομεία.

Τι προτείνει το ΕΚΕΑ

«Η συγκεντροποίηση της προσέλκυσης, της συλλογής, του ελέγχου, της επεξεργασίας και της διανομής του αίματος από ολιγάριθμα Κέντρα Αίματος, υπό την εποπτεία και το συντονισμό του Ε.ΚΕ.Α. σε εθνικό επίπεδο και η λειτουργία του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος που θα απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματα και τις ανάγκες θα αποτελέσουν την οριστική λύση του προβλήματος της αυτάρκειας σε αίμα. 

Τέλος η Διαχείριση της Αιμοθεραπείας του Ασθενούς θα συνεισφέρει στην καλύτερη χρήση του αίματος προς όφελος των ασθενών» καταλήγει η ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: