2 δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι τον Ιούλιο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 12, 2017

2 δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι τον Ιούλιο


Κατά δύο δισ. ευρώ αυξήθηκαν σε μόλις ένα μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη από απλήρωτους φόρους και πλέον 1.000.000 οφειλέτες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με κατασχέσεις από την εφορία. 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, το μήνα Ιούλιο, 4.000.000 φορολογούμενοι χρωστούσαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 97,4 δισ. ευρώ. Σε σχέση με ένα μήνα πριν, τον Ιούνιο, τα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ, από τα 95,6 δισ. που ήταν τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη από αυτήν που δείχνουν οι αριθμοί αυτοί:

- Από τα 97,4 δισ. ευρώ, τα 90 δισ. ήταν παλαιά χρέη ως το 2016 και σε αυτά προστέθηκαν «φρεσκα» χρέη 7,4 δισ. που δημιουργήθηκαν μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2017. Αν και φαίνεται ότι τα χρέη το 2017 αυξάνονται κατά περίπου ένα δισ. το μήνα, τον Ιούλιο τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά δύο δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σε 7,4 δισ. τον Ιούλιο).

- Το συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών, παλαιών και νέων, «συγκρατήθηκε» στα 97,356 δισ. ευρώ, επειδή αυξήθηκαν οι κατασχέσεις. Τον Ιούλιο 21.315 οφειλέτες έπεσαν θύματα κατασχέσεων και ο συνολικός τους αριθμός τον Ιούλιο αυξήθηκε σε 971.429 (έναντι 951.114 τον Ιούνιο). Με όπλο τις κατασχέσεις, εισπράχθηκαν πάνω από 2,7 δισ. ευρώ παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα δύο δισ. «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα που καταγράφηκαν τον Ιούλιο, έμεναν απλήρωτα επί τρεις μήνες πιο πριν, δηλαδή από τον Απρίλιο (ληξιπρόθεσμο θεωρείται το χρέος μόλις μείνει απλήρωτο επί 90 ολόκληρες ημέρες). Αυτό σημαίνει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι σταμάτησαν να πληρώνουν ήδη πριν ξεκινήσουν καν να έρχονται τα εκκαθαριστικά με τους τρέχοντες φόρους του 2017, τον Ιούλιο (φόρος εισοδήματος) και τον Σεπτέμβριο (ΕΝΦΙΑ)!

Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλοί αφήνουν επίτηδες την 1η δόση του φόρου εισοδήματος να βγει ληξιπρόθεσμη, για να ζητήσουν να μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, φαίνεται να πηγαίνει περίπατο και η πληρωμή των φόρων εισοδήματος που υπολογίζει να εισπράξει κυβέρνηση.

Από την άλλη, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αυξάνονται τα έσοδα και το πρωτογενές πλεόνασμα, ταυτόχρονα αυξάνονται υπέρογκα και τα χρέη από φόρους που μένουν απλήρωτοι. Αυτό μαρτυρά πόσο μεγάλα ήταν αθροιστικά τα νέα φορολογικά βάρη που επιβλήθηκαν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις από το 2016 για το 2017. Και αυτό θα φανεί ιδιαίτερα στη συνέχεια του έτους (με 90 μέρες καθυστέρησης όμως), καθώς ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που ξεκίνησε ο φορολογικός Γολγοθάς του δεύτερου εξαμήνου του 2017 και κατά το οποίο συμπίπτουν όλες οι πληρωμές φόρων εισοδήματος, ακινήτων και τελών κυκλοφορίας, παράλληλα με την πληρωμή σε δόσεις των φόρων του παρελθόντος που έχουνε μπει σε ρυθμίσεις .

Με τα δεδομένα αυτά, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 172.704, από 3.805.423 φορολογουμένους τον Ιούνιο σε 3.978.127 τον Ιούλιο. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.678.160 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add