18) εκ Χίου: Τα αναψυκτικά της ΕΛΜΑ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Μαΐου 23, 2017

18) εκ Χίου: Τα αναψυκτικά της ΕΛΜΑ

ΕΚ ΧΙΟΥ, Λουδοβικου 2, Néa Filadélfeia (2020)
Από την ΕΛΜΑ στα προϊόντα εκ Χίου
Ταξίδι πίσω στο χρόνο και στη δεκαετία του 1950 όταν ο μαστιχοπαραγωγός Ευάγγελος Μενδωνίδης και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου είχε τη σύλληψη –και την υλοποίηση- της ιδέας για την τσίχλα ΕΛ.ΜΑ.
Η οικογενειακή επιχείρηση Προϊόντα Χίου έχει εκτός από πλούσιο παρελθόν και φιλόδοξο μέλλον

Όπως υποδηλώνει το όνομά της (Ελληνική Μαστίχα), η τσίχλα αυτή περιέχει μαστίχα, το εκλεκτό προϊόν που παράγεται αποκλειστικά και μόνο στο νησί της Χίου.
Τρεις γενιές μαστιχοπαραγωγών αργότερα και το έτος 2003, ο εγγονός Μάνος Μενδωνίδης με τη μητέρα του Χαρά σύστησε με δικά του κεφάλαια την εταιρεία «Προϊόντα Χίου» πατώντας στα χνάρια του παππού του Ευάγγελου. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, παράγοντας δηλαδή την εκλεκτή μαστίχα στα κτήματα του έκτασης 100 στρμ. στο χωριό Πατρικά της νότιας Χίου, ο Μάνος Μενδωνίδης έκανε ένα βήμα παραπέρα εισάγοντας το μαστιχέλαιο (το απόσταγμα της μαστίχας) σε σόδες και αναψυκτικά.

Το πείραμα φάνηκε να πετυχαίνει και λόγω του ότι τα νησιά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ποιοτικό πόσιμο νερό, η εταιρεία Προϊόντα Χίου έψαξε και βρήκε το κατάλληλο εργοστάσιο εμφιάλωσης που θα παράγει για λογαριασμό της αναψυκτικά με αυθεντικό μαστιχέλαιο.

Αρχικά ξεκίνησε να διαθέτει σόδα και αναψυκτικά με μαστίχα σε Αττική και στα νησιά και έκτοτε τα προϊόντα «Εκ Χίου» φιγουράρουν πλέον σε 2.000 σημεία πώλησης: μίνι μάρκετ, περίπτερα, αρτοποιεία, καταστήματα ντελικατέσσεν (και τα Mastiha Shop) και στην αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος. «Κρήτη, Πελοπόννησος, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Θεσσαλονίκη, το δίκτυο αυξάνεται συνεχώς», εξηγεί στην Agrenda η μητέρα του Μάνου Μενδωνίδη, Χαρά Μενδωνίδη.

Προσθέτει μάλιστα ότι η εταιρεία Προϊόντα Χίου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εμπορικές επιχειρήσεις στα αραβικά κράτη, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να κάνει και εκεί γνωστά τα προϊόντα της.

Αυτό που «πουλάει» περισσότερο, το best seller της Προϊόντα Χίου, είναι μέχρι στιγμής η σόδα λέει ο Μάνος Μενδωνίδης και ακολουθούν τα άλλα προϊόντα.

Τονίζει επίσης ότι η εταιρεία έχει διαθέσιμο στοκ και είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην παραγωγή, όποια και αν είναι αυτή. Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί, η Χαρά Μενδωνίδη εξηγεί ότι ευτυχώς, δεν επηρεάστηκαν τα κτήματα της οικογένειας στα Πατρικά.

Στα μελλοντικά σχέδια της βιοτεχνίας Προϊόντα Χίου περιλαμβάνεται νέα ανάγλυφη ετικέτα διαφορετική για την εγχώρια αγορά και για τις χώρες προορισμού.

Ευεργετικές ιδιότητες
Τα προϊόντα «εκ Χίου» απευθύνονται στο ευρύ κοινό, μπορούν να συνοδεύσουν το φαγητό ή να καταναλωθούν μετά το φαγητό ως χωνευτικά. Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας, τονίζει η Χαρά Μενδωνίδη, προσθέτοντας ότι βοηθά στην πέψη και στην πρόληψη του έλκους, καταστέλλει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ρίχνει το ζάχαρο, την «κακή» χοληστερίνη και βοηθά στην καταστολή της περιοδοντίτιδα αφού διαθέτει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Το δάκρυ και η κόρη
Η επιστήμη εξηγεί ότι το δάκρυ της μαστίχας είναι συνδυασμός της επίδρασης της θάλασσας και του ηφαιστειογενούς εδάφους της νότιας Χίου. Η παράδοση επίσης λέει ότι όταν βασάνιζαν τον Άγιο Ισίδωρο στη Χίο, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του στον χριστιανισμό, τότε οι σχίνοι έβγαλαν ευωδιαστά δάκρυα, τη μαστίχα, κλαίγοντας για το μαρτύριο του Αγίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

add