16 πράγματα που δεν ήξερες για τις καρύδες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Μαΐου 30, 2017

16 πράγματα που δεν ήξερες για τις καρύδες

Μπορεί στο Survivor να την έχουν μπουχτίσει αλλά εσύ, ναι εσύ, θα μπορούσες να τη βάλεις στη διατροφή σ

1. Απορία: Η καρύδα είναι ξηρός καρπός ή φρούτο; Αν και το όνομά της παραπέμπει στους ξηρούς καρπούς (nuts – coconuts), η καρύδα είναι φρούτo! Και μάλιστα έχει τον χαρακτηρισμό «ο βασιλιάς των φρούτων» και κατατάσσεται στην κατηγορία των κερασιών, των δαμάσκηνων, των ροδάκινων, φρούτων δηλαδή που κρύβουν τον «καρπό» τους στον πυρήνα τους.

2. Στα σανσκριτικά, το φοινικόδεντρο λεγόταν «kalpa vriksha», δηλαδή «δέντρο που προσφέρει όλα τα απαραίτητα για τη ζωή». Και αυτό επειδή κάθε μέρος, κάθε τμήμα της καρύδας έχει μια σημαντική χρησιμότητα. Στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής Ασίας, στην Ινδία και τις Φιλιππίνες, το φοινικόδεντρο θεωρείται «το δέντρο της ζωής». Οι περίπου 1.500 έρευνες που τεκμηριώνουν τα οφέλη του ελαίου της καρύδας στην υγεία, το δικαιολογούν.

3. Οι καρύδες φροντίζουν την υγεία του ανθρώπου εδώ και 55 εκατομμύρια χρόνια. Μπορεί σήμερα να σκέφτηκαν οι μοντέρνοι άνθρωποι να κλείσουν τις ευεργετικές της ιδιότητες σε ένα μπουκάλι, η αλήθεια όμως είναι πως από την πρώτη στιγμή που η καρύδα έπεσε στο έδαφος −κάπου στον Ισημερινό− οι ντόπιοι τη χρησιμοποίησαν ως «ελιξίριο».

4. Η καρύδα θεωρείται πλήρης τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Η ψίχα της είναι πλούσια σε χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο, ενώ περιέχει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, και πυριδοξίνη.

5. Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται για ένα προϊόν με τόσα λιπαρά όπως το έλαιο καρύδας, αυτό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και κάνει καλό στη δίαιτά σου, ενώ σου χαρίζει άμεσα ενέργεια.

6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το έλαιο καρύδας έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια σε επικίνδυνα μικρόβια και μύκητες.

7. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 καθώς επιδρά θετικά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.

8. Προστατεύει την καρδιά. Τα λιπαρά του ελαίου καρύδας μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα της «καλή χοληστερόλης», φροντίζοντας την υγεία της καρδιάς.

9. Αντιμετωπίζει τις λιγούρες για «ζάχαρη». Αν σου τελείωσε η σοκολάτα και έχεις μόνο λάδι καρύδας στο ντουλάπι… φάε μια κουταλιά.

10. Μειώνει τις φλεγμονές χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του λαυρικού οξέως που περιέχει (το λαυρικό οξύ υπάρχει μόνο στο μητρικό γάλα!).

11. Το έλαιο καρύδας βοηθάει στην πέψη και ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές και συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Ο χυμός της καρύδας περιέχει ένζυμα όπως η όξινη φωσφατάση, η καταλάση, η αφυδρογονάση κ.ά. τα οποία βοηθούν την πέψη και τον μεταβολισμό.

12. Προστατεύει τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μνήμη.

13. Προστατεύει τα δόντια από τη φθορά και δρα κατά των ασθενειών των ούλων.

14. Προστατεύει την επιδερμίδα από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και κάνει το δέρμα να δείχνει λαμπερό και νεανικό.

15. Ιδανικό για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε ψηλές θερμοκρασίες. Το έλαιο καρύδας δεν οξειδώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες (όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο).

16. Το νερό καρύδας ενισχύει το ανοσοποιητικό και απομακρύνει βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού και ιούς που προκαλούν κρυολόγημα ή σοβαρότερες μολυσματικές ασθένειες, ενώ αυξάνει την ενέργεια και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.


athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: