Παράλληλα με τη τραγωδία... ο ιδιοκτήτης των Jumbo έχει αύξηση κερδών 12% κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2017

Παράλληλα με τη τραγωδία... ο ιδιοκτήτης των Jumbo έχει αύξηση κερδών 12% κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης

Μπορεί ο θάνατος να χτύπησε τη πόρτα του Ιδιοκτήτη των καταστημάτων Jumpo με τον χειρότερο τρόπο αλλά παράλληλα αύξηση της τάξεως του 8,11% σημείωσαν οι πωλήσεις του ομίλου Jκατά το πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης 2016-2017, δηλαδή από τον Ιούλιο 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 401,90 εκατομμύρια ευρώ από 371,75 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα καταστήματα του ομίλου στην Ελλάδα σημείωσαν μικρή αύξηση του τζίρου παρά την πτωτική τάση που είχε παγιωθεί μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 3% περίπου ενώ οι πωλήσεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης.

Παράλληλα, το μικτό κέρδος ανήλθε σε 205,73 εκατ. ευρώ από 191,59 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του +7,38%. Κατά συνέπεια το μικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου διαμορφώθηκε σε 51,19% έναντι 51,54% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η διατήρηση του μεταφορικού κόστος σε χαμηλά επίπεδα, συντέλεσε στην μερική αντιστάθμιση της πίεσης στο μικτό περιθώριο κέρδους από την αύξηση του ΦΠΑ, την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και τη συνεχιζόμενη πολιτική αποπληθωρισμού που εφαρμόζεται στην ελληνική αγορά.

Επιπλέον, λόγω της καλύτερης διαχείρισης του συνολικά λειτουργικού κόστους σε σχέση με τις πωλήσεις, τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) για τον όμιλο ανήλθαν σε 117,35 εκατ. ευρώ έναντι 105,55 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση αυξημένα κατά 11,18%.

Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 81,41 εκατ. ευρώ από 72,52 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο αυξημένα κατά 12,27%.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου της χρήσης που ιστορικά είναι το πιο σημαντικό για το έτος, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος χρήσης 2016/2017 ποσού 0,18 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου. Το προμέρισμα, μετά την παρακράτηση φόρου 15%, ανέρχεται σε 0,1530 ευρώ ανά μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος λήψης του προμερίσματος, η ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων (record date) καθώς και η ημερομηνία έναρξης πληρωμής αυτού θα καθοριστούν με νεότερη ανακοίνωση, εντός του Μαρτίου.

Όσον αφορά το δίκτυο καταστημάτων σημειώνεται ότι το Νοέμβριο 2016 λειτούργησε το νέο ενοικιαζόμενο υπέρ- κατάστημα στη Stara Zagora, στη Βουλγαρία 11.000 τ.μ. περίπου. Το δίκτυο καταστημάτων Jumbo σήμερα αριθμεί 72 καταστήματα. Από αυτά τα 51 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 7 στη Ρουμανία ενώ ο όμιλος διαθέτει και το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Οι επενδύσεις στη Ρουμανία συνεχίζονται και αναμένεται το δίκτυο καταστημάτων να ανέλθει σε τουλάχιστον 20 την επόμενη πενταετία. Η εταιρεία έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για αγορά πέντε καταστημάτων στη χώρα καθώς και για την ενοικίαση ενός ακόμα. Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017 αναμένεται να λειτουργήσουν τέσσερα νέα υπέρ – καταστήματα στη Ρουμανία ενώ κατά το ίδιο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει και ένα καινούργιο υπέρ-κατάστημα στη Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις διεθνείς συνεργασίες σε νέες βαλκανικές αγορές. Ήδη η εταιρεία μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo, σε τέσσερις χώρες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία). Τον Απρίλιο αναμένεται η είσοδος στην αγορά της Βοσνίας με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος τοπικού συνεργάτη που θα φέρει το σήμα της Jumbo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: