Πως αντιλαμβανόμαστε την όραση μέσα απο τον φακό; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2017

Πως αντιλαμβανόμαστε την όραση μέσα απο τον φακό;

Φωτογραφική μηχανή "Μαμούθ"


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή που ζύγιζε 635 κιλά μαζί με τη γυάλινη πλάκα του (225 κιλά) και απαιτούσε για το χειρισμό περίπου 15 άτομα. Κατασκευάστηκε στο Σικάγο μαζί με το ειδικό βαγόνι για τη μεταφορά του. Η φωτογραφία του είχε διαστάσεις 1,4χ2,4 μέτρα και για την εμφάνισή της απαιτούσε 45 λίτρα χημικών διαλυμάτων.
 Όραση και διανοητική επεξεργασία
 Η λειτουργία της όρασης δεν είναι μια απλή καταγραφή, μια αντανάκλαση αυτού που βλέπει το μάτι στον εγκέφαλο, αλλά μια διανοητική επεξεργασία. Η επεξεργασία αυτή συνίσταται σε μια ερμηνεία και επαναδιατύπωση των οπτικών δεδομένων, σύμφωνα με κανόνες και πρότυπα που διαμορφώνονται από την εμπειρία, την παιδεία και επηρεάζονται από παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ψυχολογική διάθεση. Ο αμερικανός καλλιτέχνης της βίντεο-τέχνης Bill Viola αναφέρει πως «Ο ουσιαστικός χαρακτήρας της σχέσης μας με την πραγματικότητα δεν βρίσκεται στην οπτική εντύπωση, αλλά στα πρότυπα του χώρου και των αντικειμένων, που ο εγκέφαλος δημιουργεί .Η εικόνα δεν είναι παρά η πηγή, το εισερχόμενο δεδομένο».
Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφικη μηχανη αρχες

   Αρχές λειτουργίας της φωτογραφικής μηχανής
Όταν βλέπουμε ένα χώρο, στην πραγματικότητα κατευθύνουμε το βλέμμα σε διάφορα σημεία του και η νοητική εικόνα που σχηματίζεται στο μυαλό μας προκύπτει τελικά από τη σύνθεση τέτοιων επιμέρους εικόνων.

BERGER John- Η εικόνα και το βλέμμα, Οδυσσέας, 1986

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add