Σεισμος 5 Ρίχτερ στην Καλαμάτα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2016

Σεισμος 5 Ρίχτερ στην Καλαμάτα


 Ανησυχία και αγωνία για τη δόνηση των 5 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο στις 10:17 - Το 1986 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα 6,2 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν ολόκληρα χωριάΜνήμες από τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ του 1986 ξύπνησε στους κατοίκους της Καλαμάτας η σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 10:17 το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται 38 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας και 8 χλμ. νοτιοδυτικά της Κορώνης.

Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υπολόγισε το εστιακό βάθος στα 19χλμ.

Εντωμεταξύ λίγο πριν τα μεσάνυχτα δόνηση 5,4 Ρίχτερ ταρακούνησε και τα Δωδεκάνησα


22 νεκροί το 1986 στην Καλαμάτα
Πριν από 30 χρόνια, στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν η δόνηση των 6,2 Ρίχτερ ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά.

Τότε 300 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί και το 80% των κτιρίων της Καλαμάτας γκρεμίστηκε ή κρίθηκε ακατάλληλο για κάθε χρήση.

Δύο ημέρες μετά την καταστροφή ολοκλήρωσε ο μεγάλος μετασεισμός των 5,4 Ρίχτερ. Πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη για να εγκατασταθούν στα γύρω χωριά ή σε άλλες πόλεις, ενώ οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι στεγαστήκαν προσωρινά σε πλοία ελλιμενισμένα στο λιμάνι τής Καλαμάτας και σε σκηνές. Αργότερα, κατασκευάστηκαν λυόμενα σπίτια που στέγασαν τον πληθυσμό και η πόλη άρχισε να ανοικοδομείται.


Σεισμολόγοι: Να είμαστε επιφυλακτικοί για μερικές ημέρες

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για το σεισμό των 5 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Όπως δηλώνουν παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου αφού η Καλαμάτα είναι μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές.

Στο protothema.gr μίλησε ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Καραστάθης Βασίλης.

«Είναι σεισμός μεγάλου βάθους, Καραστάθης, αλλά κρατάμε κάποια επιφύλαξη για να δούμε και τις επόμενες ημέρες. Είναι λογικό να ξυπνούν μνήμες από το σεισμό του 1986, αλλά πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για να πούμε ότι θα πρέπει να ανησυχούμε. Στη περιοχή αυτή δεν θα έλεγα ότι δεν είναι αναμενόμενο τέτοιοι σεισμοί. Έχουμε παρά πολύ καλή υποδομή στη περιοχή αυτή, γίνονται σεισμικές παρακολουθήσεις, έχουμε στήσει και ένα κέντρο μέτρησης ραδονίου και μάλιστα είχαμε και κάποιες ενδείξεις ότι θα γίνει σεισμός. Ωστόσο αυτά είναι πειραματικά και δεν απελευθερώνουμε τέτοιου είδους πληροφορίες στο κόσμο. Δεν μπορώ να πω ότι μας προκάλεσε κάποια έκπληξη. Με μια μόνο δόνηση και με τα στοιχεία που έχουμε δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμα για να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: