ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΦΙΛΤΡΟ ΝΕΡΟΥ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2016

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΦΙΛΤΡΟ ΝΕΡΟΥ

Για όλους όσους θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο internet(διαδίκτυο), σε περιοχές με καθαρό νερό, με σκοπό οι ίδιοι να βοηθηθούν(δηλ., να μάθουν στην αυτοβοήθεια).
Παρακαλείσθε να εκτυπώσετε και να διανείμετε αυτό το κείμενο μαζί με τις επεξηγηματικές φωτογραφίες, στους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους.
Παρακαλείσθε να ζητάτε(το κείμενο κατασκευής του φίλτρου) το νωρίτερο δυνατόν, αν το επιθυμείτε. Ίσως να χρησιμοποιούνται ήδη συστήματα με φίλτρο ή να έχει ήδη καθαριστεί(πλυθεί) το νερό από το πηγάδι (ή έξω από το φρεάτιο). Πολλοί άνθρωποι είναι ήδη τόσο εξοικειωμένοι με το λασπωμένο νερό, έτσι ώστε δεν επιθυμούν να αλλάξουν(συνήθειες), κ.λπ.
Επομένως, σας παρακαλούμε να ελέγχετε πάντα τις συνθήκες της τοποθεσίας(να δίνετε βάση στην ιστοσελίδα) και να μην εξαναγκάζεται κανείς να απολαύσει(να επωφεληθεί από) το φιλτράρισμα – αυτό ήδη ορισμένες ΜΚΟ το έχουν κάνει αρκετά καλά, όπως έχουμε δει ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια του χρόνου μέσα από ένα ταξίδι μας στην Αφρική . Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ωστόσο, προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να βοηθήσουν τον εαυτό τους.
Παρακαλούμε επίσης να λάβετε υπόψη το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη οι λύσεις θα είναι συχνά πολύ διαφορετικές από τη δική μας. Οι αξίες και τα πράγματα που είναι σημαντικά για μας, σε άλλα μέρη του κόσμου είναι πιθανό να μην έχουν ενδιαφέρον,(καθώς το ενδιαφέρον υπάρχει για άλλους τομείς). Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές πράγματα που μας φαίνονται ασήμαντα, εμφανίζουν μεγάλο ενδιαφέρον αλλού. Με άλλα λόγια, σας παρακαλούμε, να συμβαδίσετε με ευγένεια και προσοχή με μαζί με τους άλλους πολιτισμούς, προκειμένου, στη συνέχεια να μαθαίνετε πάντοτε και κάτι καινούργιο.

Εγχειρίδιο λεπτομερούς κατασκευής φίλτρου νερού:
(Φίλτρο νερού είναι η συσκευή - σύστημα που χρησιμοποιείται ως μέσω διήθησης(στραγγίσματος): Διεργασία μέσω της οποίας το νερό διαπερνά το φίλτρο, ενώ το σύστημα του τελευταίου συγκρατεί, απομονώνει να και απομακρύνει τα βρώμικα στερεά σωματίδια, (το φίλτρο στραγγίζει το καθαρό πόσιμο νερό).

Γιατί(χρειάζεται) το καθαρό νερό;
(Η απάντηση είναι) ότι εύλογα το καθαρό νερό είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης και της καλής υγείας.

Τι όψη έχει το πόσιμο νερό που υπάρχει στον κουβά ή σε ένα πήλινο δοχείο;
Αν μπορείτε να δείτε το κάτω μέρος του κουβά ή του πήλινου δοχείου, τότε το νερό είναι διαυγές ή τουλάχιστον ικανοποιητικά καθαρό. Αν δεν μπορείτε να δείτε το κάτω μέρος του κουβά, του κουβά ή της πήλινης κανάτας, το νερό θα είναι ελαφρώς ή έντονα ακάθαρτο (βρώμικο).

Ο “Κανόνας του Αντίχειρα”( πρόκειται για έκφραση που σημαίνει το σύνηθες μέτρο, τον συνήθη “κανόνα” – τρόπο, ο οποίος χρησιμοποιείται για την καταμέτρηση της θολερότητας του νερού σε περιοχές, στην προκειμένη περίπτωση): Εάν ζείτε σε μία περιοχή με πολλή ξηρασία ή στην έρημο, το νερό σας πρέπει κανονικά να είναι λιγότερο ακάθαρτο από ό τι σε υποτροπικές ή σε τροπικές περιοχές. Ακόμη και οι πιο πολλοί Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν αμμώδες, ακάθαρτο και ελαφρώς αλμυρό νερό της ερήμου, μετά από μερικές εβδομάδες. Στα τροπικά μέρη, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιθανότατα θα αρρωστήσουν από λασπωμένο νερό. Το λασπωμένο(θολό) νερό περιέχει ως επί το πλείστον πολλά αόρατα μικροσκοπικά παράσιτα τα οποία μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν.

Ο ιός(Η περίπτωση του ιού):
Μολονότι το νερό δείχνει καθαρό, ενδέχεται να υπάρχουν ιοί στο νερό. Οι ιοί και τα βακτήρια είναι τόσο μικρά, έτσι ώστε να μην μπορείτε να τα δείτε με τα μάτια σας(με γυμνό μάτι). Επίσης, πολλά από τα σκουλήκια(βρίσκονται μέσα στο νερό), που δεν γίνονται ορατά, μπορούν να σας αρρωστήσουν.
Αλλά μην φοβάστε(δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε), τα περισσότερα από τα παράσιτα είναι καλά(ωφέλιμα) και σημαντικά για το σώμα σας. Κατά τη διάρκεια της ζωής σας, το σώμα σας έχει ήδη συνηθίσει, επίσης, σε ορισμένα επικίνδυνα παράσιτα.

Σε πολλά χωριά και στις περισσότερες πόλεις μπορείτε να βρείτε καλές(ασφαλείς) συσκευασίες νερού, οι οποίες λειτουργούν με φίλτρα και ως εκ τούτου παρέχουν καθαρό πόσιμο νερό.

(Ερώτημα):Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που νερό σας δεν είναι καθαρό; 
(Απάντηση): Φτιάξτε το δικό σας φίλτρο νερού
Με τη χρήση αυτού του φίλτρου το ελαφρώς ακάθαρτο (βρώμικο) νερό θα γίνει σχεδόν διαυγές.
Επιπλέον, το έντονο ακάθαρτο νερό θα δείχνει καθαρότερο μετά το φιλτράρισμα(αποστείρωση) και θα είναι καλύτερο για το σώμα σας από ό, τι ήταν πριν από τη διήθηση(φιλτράρισμα). Επίσης, η άσχημη μυρωδιά θα μειωθεί.
Αν έχετε καύσιμη ύλη, πρέπει να μαγειρέψετε(βράσετε) το λασπωμένο(ελαφρώς βρώμικο) νερό μετά το φιλτράρισμα, για 7 λεπτά. Στη συνέχεια, όλα τα βακτήρια, οι ιοί και σκουλήκια θα θανατωθούν.

Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας φίλτρο; 
Το νερό ρέει διαμέσου των διαφόρων στρωμάτων του φίλτρου. Ανάλογα με το μέγεθος των βρώμικων σωματιδίων , αυτά θα φιλτράρονται (συγκρατούνται) στα διάφορα στρώματα του φίλτρου. Ο άνθρακας(που υπάρχει στο φίλτρο), θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ιών. Ο άνθρακας απομακρύνει τις περισσότερες άσχημες οσμές και επιπλέον, απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της χημικής μόλυνσης.
Μην ξεχνάτε! Ακόμα κι αν το νερό φαίνεται καθαρό, μπορείτε να φιλτράρετε(και έτσι να εξοντώσετε) μια μεγάλη ποσότητα από ιούς χρησιμοποιώντας το φίλτρο του συστήματος.
Σίγουρα, ένα απλό φίλτρο δεν μπορεί να εξαλείψει όλους τους ιούς. Για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, σας προτείνουμε να μαγειρεύετε(βράζετε) πάντα το νερό για 7 λεπτά μετά την αποστείρωση(φιλτράρισμα), έτσι ώστε όλοι οι υπόλοιποι ιοί να εξοντώνονται.
Εγχειρίδιο με οδηγίες για να κατασκευάσετε το δικό σας φίλτρο: 

Ανάλογα με το μέγεθος του φίλτρου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

• Φίλτρο Α: 1 τεμάχιο των 2 λίτρων από πλαστικό μπουκάλι (1-2 άτομα)
• Φίλτρο Β: 1 κομμάτι από ένα μεγάλο κουβά ή μια μεγάλη κατσαρόλα (3-4 άτομα)
• Φίλτρο Γ: 1 κομμάτι από ένα 30-λίτρων δοχείο (5-8 άτομα)
• Φίλτρο Δ: 1 κομμάτι από ένα μεγάλο βαρέλι (6-20 άτομα)
• ή οποιοδήποτε άλλο δοχείο της επιλογής σας
• χαλίκι
• ψιλό χαλίκι
• πλυμένη άμμο: Σημ. 1: Ανόργανο αδρανές υλικό(το μείγμα πλησιάζει τη σωστή μέτρηση κόκκων ή αλλιώς κοκκομετρία:( φυσική άμμος ποταμού ή θάλασσας ή λατομικό προϊόν)
• ύφασμα από μαλλί ή βαμβάκι
• πλυμένο άνθρακα :Σημ. 2: Κοκκιώδης ενεργός άνθρακας( τα επεξεργασμένα σωματίδιά του αυξάνουν την επιφάνεια του φίλτρου και ενισχύουν την ικανότητά του να απορροφά ένα ευρύ φάσμα ρυπαντικών ουσιών από το νερό. Φυσική πηγή κοκκιώδους ενεργού άνθρακα: Τσόφλι από καρύδα, φιστίκια, ακόμη και κάρβουνα). Τα αυτόνομα(απαλλαγμένα από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας) και χαμηλού κόστους φίλτρα κοκκιώδους άνθρακα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της γεύσης ή της οσμής του νερού χωρίς να παρεμποδίζουν το ρυθμό της ροής του και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αυξημένης θολερότητας(ακάθαρτο νερό).

• Κάνετε μια μικρή τρύπα στο κάτω μέρος του δοχείου, με διάμετρο 2-3 cm.
• Εάν χρησιμοποιείτε ένα μπουκάλι, η τρύπα ήδη θα υπάρχει και επομένως, κόψετε μόνο τον πυθμένα( το κάτω μέρος).
• Πλύνετε το κάρβουνο, με καθαρό νερό, αν είναι δυνατόν
• Συμπληρώστε τα στρώματα, όπως φαίνεται στην εικόνα : * Βλέπε εικόνα.
• Από την πλυμένη άμμο, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε περισσότερη (ποσότητα)
από ό, τι φαίνεται στην εικόνα.
• Για το χοντρό(μάλλινο) πανί ή τη στρώση από βαμβάκι, πρέπει να συμπιέσετε το μάλλινο ύφασμα ή το βαμβάκι,(ώστε να σχηματισθούν πτυχές).
• Τοποθετήστε το ύφασμα στην κορυφή και στο κάτω μέρος του φίλτρου.
• Το πανί στην κορυφή απορροφά το περισσότερο μέρος από τα μεγαλύτερα κομμάτια των ρύπων πριν το νερό εισέλθει
στο στρώμα αμμοχάλικου και μπορεί να καθαρίζεται μετά από κάθε φιλτράρισμα-διαδικασία.
• Για παράδειγμα, μπορείτε να τεντώσετε ένα κομμάτι ύφασμα ή ένα φανελάκι στην κορυφή. Τοποθετήστε το φίλτρο πάνω σε πέτρες, ένα ξύλινο(σκελετό) πλαίσιο ή κάτι παρόμοιο, ώστε να μπορείτε να βάλετε ένα δοχείο κάτω από την εκροή-τρύπα ή, αν είναι δυνατόν, απλά, κλείστε κάπου το φίλτρο.

Οι στιβάδες (από υφάσματα) του φίλτρου πρέπει να αλλάζουν τακτικά. Το πόσο συχνά αλλάζετε τα στρώματα(στιβάδες), εξαρτάται από τη βρομιά (θολερότητα) του νερού. Αν το νερό είναι πολύ βρώμικο ή ακάθαρτο, πρέπει να αλλάξετε, για παράδειγμα, " το φίλτρο Α " μετά από 1-2 ημέρες. Το ύφασμα(του φίλτρου) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά ,εφόσον το έχετε πλύνει με καθαρό νερό και σαπούνι.

Εάν το φίλτρο χρησιμοποιείται μόνο από λίγα άτομα, το φίλτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο συχνά.
Ο παρακάτω πίνακας σας δίνει μια σύσταση(υπόδειγμα) για το πόσο συχνά το φίλτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ο πίνακας δείχνει πόσες ημέρες το φίλτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό των ατόμων.
Φιλτράρισμα Α(περίπτωση Α - παράδειγμα): πλαστικό μπουκάλι-φίλτρο 2 λίτρων για 2 άτομα • Πολύ ακάθαρτο νερό: 1-2 ημέρες
• ακάθαρτο νερό: 2-3 ημέρες
• Σχεδόν καθαρό νερό: 3-4 ημέρες
• Καθαρό νερό: 5-6 ημέρες

Μια επιπρόσθετη πληροφορία(ειδική πληροφορία): 
Αφού φιλτράρετε το νερό, να το διατηρήσετε σε δοχεία από μαύρο χρώμα ή σε κατσαρόλες, στον ήλιο. Το μαύρο χρώμα απορροφά περισσότερη θερμότητα από οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Εάν το νερό θερμαίνεται έως τους 65 βαθμούς Κελσίου για περισσότερο από μία ώρα, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους ιούς θα εξοντωθούν. Έτσι μπορείτε να εξοικονομήσετε καύσιμα, χρόνο, ενώ, παράλληλα, προστατεύετε το περιβάλλον.

Οι Gisi και Rüdiger, σας εύχονται καλή επιτυχία για (την κατασκευή) το φίλτρο νερού σας! - www.weltleben.at ! Για αλλαγές στην ηλεκτρονική διεύθυνση( mail) στο: Freunde (at) weltleben.at.

*ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ RUEDIGER ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΙΛΤΡΟΥ ΝΕΡΟΥ:
Στην κορυφή της εικόνας: βρώμικο νερό. 
Στα δεξιά της εικόνας, με κατακόρυφη μέτρηση: 
1. Ύφασμα – φανέλα 
2. Χαλίκι 
3. Ψιλό χαλίκι 
4. Πλυμένη Άμμος 
5. Ύφασμα ή βαμβάκι 
6. Πλυμένος (Ενεργός κοκκιώδης άνθρακας) 
7. Ψιλό χαλίκι 
Σ κάτω μέρος της εικόνας : βελτιωμένη ποιότητα νερού. 
*ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ RUEDIGER ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΙΛΤΡΟΥ ΝΕΡΟΥ 
ΕΙΚΟΝΑ: 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ, ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 


Wasserfilter Bauanleitung Deutsch hat folgende Stichwörter: Reinigung Trinkwasser, Selbsthilfe, Wasserfilter Bauanleitung.
**Titel:
Wasserfilter Bauanleitung Deutsch (Βλέπε πιο κάτω τη μετάφραση στα Ελληνικά):
Beschreibung:
Wie ein einfacher Wasserfilter gebaut werden kann, damit sich Menschen mit unsauberem Trinkwasser selbst helfen können. Bitte ausdrucken und auf Reisen bei Bedarf mitsamt dem Tipp weitergeben. Danke im voraus für deinen Beitrag zur Hilfe! 

**ΦΙΛΤΡΟ ΝΕΡΟΥ: (Μετάφραση στα Ελληνικά):
Τίτλος:
Οδηγίες κατασκευής φίλτρου νερού στα Ελληνικά:
Περιγραφή:
Όπως ένα απλό φίλτρο νερού( ερμ.: η κατασκευή στην πιο πάνω εικόνα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα απλό φίλτρο νερού), μπορεί να κατασκευασθεί, έτσι ώστε οι άνθρωποι με ακάθαρτο(βρώμικο ή θολερό) πόσιμο νερό μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους(να αυτοβοηθηθούν). Παρακαλείσθε να εκτυπώσετε τη φωτογραφία και να την πάρετε μαζί σας(σε διαδρομές, ταξίδια) ,όταν χρειάζεται, για να τη συμβουλεύστε(και να τη διανέμετε στους ενδιαφερόμενους). Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμβολή σας στη βοήθεια.
WASSERFILTER BAUANLEITUNG - HILFE ZUR SELBSTHILFE: DAS ERLEBTEN UNSERE MITGLIEDER: 

(ΜΤΦΡ.):
ΟΔΗΓΙΕΣ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ) ΦΙΛΤΡΟΥ ΝΕΡΟΥ - ΒΟΗΘΕΙΑ (ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ) ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑ: (ΟΔΗΓΙΕΣ) ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΠΕΙΡΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ 

**ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ RUEDIGER ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΙΛΤΡΟΥ ΝΕΡΟΥ - ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ:(ΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ):
**ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΦΙΛΤΡΟ ΝΕΡΟΥ:
Έχουμε επεξεργαστεί το φίλτρο νερού με το μέγεθος μεταλλικών κουτιών σε ορισμένα αφρικανικά χωριά μαζί με τους ανθρώπους. Μετά την αρχική δυσπιστία, ήταν ικανοποίηση για μας να βλέπουμε τους περισσότερους ανθρώπους(κατοίκους των περιοχών) να φιλτράρουν, πράγματι, με χαρά, καθαρό νερό ... .

την μετάφραση επιμελήθηκε Apostolaki G. Ourania - ecothermaikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: