Μεγάλη Πέμπτη & η Κέρκυρα ντύθηκε στα μωβ πενθώντας για τα πάθη του Χριστού - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Μαΐου 01, 2016

Μεγάλη Πέμπτη & η Κέρκυρα ντύθηκε στα μωβ πενθώντας για τα πάθη του Χριστού

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη το νησί αλλάζει χρώμα και όψη καθώς τα εκατοντάδες φανάρια της πόλης έχουν ντυθεί στο πένθιμο μωβ.
Αν και σε ολόκληρη την Ελλάδα ο εορτασμός του Πάσχα, της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διεξάγεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και σεβασμό προς τα ήθη και έθιμα, το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια μοναδική εμπειρία.

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη το νησί έχει αλλάξει χρώμα και όψη καθώς τα εκατοντάδες φανάρια της πόλης έχουν ντυθεί στο πενθιμο μωβ, συμβολίζοντας το πένθος για τα πάθη του Κυρίου.

Οι εικόνες από το θρυλικό Λίστον, κάνουν τον γυρο του κόσμου με τις μωβ λάμπες του να δίνουν το πένθιμο μήνυμα.

Οι ιδιαίτερες παραδόσεις του νησιού τις Άγιες αυτές ημέρες αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και φέτος η πληρότητα των ξενοδοχείων της φτάνει στο αποκορύφωμά της.

Από τις πιο σημαντικές ημέρες η Μεγάλη Πέμπτη, όπου στον Duomo στην πλατεία Δημαρχείου ανάβουν 12 κεριά, τα οποία σβήνουν ένα ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εκκλησίες γεμίζουν πριν από το μεσημέρι με πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού. Αργότερα, το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων των εκκλησιών στα καντούνια της Παλιάς Πόλης.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, με την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών στο Λιστόν πέφτουν μπότηδες (κανάτια) γεμάτοι νερό, ένα έθιμο που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου που θέλουν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό αυτό θέαμα.

Η αναστάσιμη ακολουθία λαμβάνει χώρα στην Πάνω Πλατεία, παρουσία του μητροπολίτη και των Αρχών του νησιού. Μετά το πέρας και της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι φιλαρμονικές περιφέρονται στην πόλη, παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και μεταδίδοντας το ευχάριστο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.

Όπως αναφέρει ο φιλόλογος – Ιστορικός, Γιώργος Γαστεράτος, «το θρησκευτικό αυτό έθιμο αναβιώνει στην Κέρκυρα από την βυζαντινή εποχή. Η Κέρκυρα, αναπόσπαστο τμήμα της βυζαντινής αυτοκρατορίας άλλοτε, διατήρησε έθιμα και τελετές, που έχουν από καιρό ξεχαστεί στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της αδυσώπητης τουρκοκρατίας, την οποία, τύχη αγαθή, το νησί μας απέφυγε.

Τα έθιμα και οι τελετές της Κέρκυρας, λοιπόν, έλκουν την καταγωγή τους στο σεπτό κέντρο της αυτοκρατορίας, την Πόλη, είτε προήλθαν απευθείας είτε μέσω της προσφιλούς της «κόρης» Βενετίας ή, ακόμη, από όσους στα χρόνια της άλωσης βρήκαν καταφύγιο στο φιλόξενο μέρος της Κέρκυρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add