«Θαυματουργή θεραπεία» το περπάτημα για τους ασθενείς με καρκίνο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Μαρτίου 27, 2016

«Θαυματουργή θεραπεία» το περπάτημα για τους ασθενείς με καρκίνο

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Οι πάσχοντες από καρκίνο μπορούν να αυξήσουν δραματικά τις πιθανότητές τους να νικήσουν τη νόσο, φροντίζοντας να περπατούν για μισή έως μία ώρα την ημέρα.

Νέα βρετανική μελέτη αποκαλύπτει ότι 1,5 χιλιόμετρο περπάτημα την ημέρα μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου στους πάσχοντες από καρκίνο του μαστού και κατά 30% σε εκείνους με καρκίνο του προστάτη.

Αντίστοιχα, για τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που περπατούν 4 χιλιόμετρα την ημέρα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 50%.

Οι υπολογισμοί αφορούν περπάτημα με μέτρια ταχύτητα (5 χιλιόμετρα την ώρα) και ουσιαστικά σημαίνουν πως τα οφέλη αυτά παρέχονται με περίπου 20 έως 50 λεπτά περπάτημα την ημέρα.

Την σχετική μελέτη έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο «Walking for Health», στο οποίο συμμετέχουν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Macmillan Cancer Support και το Ramblers, ο μεγαλύτερος οργανισμός για τα δικαιώματα των πεζών της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, με το συστηματικό περπάτημα μπορεί επίσης να αμβλυνθούν παρενέργειες της αντικαρκινικής θεραπείας, όπως το οίδημα στο μπράτσο μετά την μαστεκτομή (λεμφικό οίδημα ή λεμφοίδημα), το άγχος, η κατάθλιψη, η κόπωση, η διαταραχή της κινητικότητας και οι αλλαγές στο σωματικό βάρος.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι μόλις το 20% των πασχόντων από καρκίνο περπατούν σε καθημερινή βάση την περίοδο της διαγνώσεως και της θεραπείας τους.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν μία απλή αλήθεια: το περπάτημα μπορεί να σώσει ζωές», λέει ο κ. Ciarán Devane, εκτελεστικός διευθυντής του Macmillan. «Είναι λάθος να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά σε αυτή την αλήθεια. Η φυσική δραστηριότητα είναι μία θαυματουργή θεραπεία και οι επαγγελματίες της Υγείας πρέπει να την συνταγογραφούν στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου».

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πως ακριβώς βοηθεί τους ασθενείς η συστηματική γυμναστική, αλλά ένας από τους συμβάλλοντες παράγοντες είναι η ελάττωση του σωματικού βάρους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα μείωση των ορμονών που παράγει το σωματικό λίπος και οι οποίες τροφοδοτούν τον καρκίνο.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η διάσπαση των οιστρογόνων (είναι η ορμόνη του γυναικείου φύλου που όμως παράγει σε μικρές ποσότητες και το σώμα των ανδρών) σε «καλούς» μεταβολίτες, οι οποίοι ελαττώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων.

Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add