Άλλαξε τελείως η εικόνα κεντρικής πλατείας της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ) - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2016

Άλλαξε τελείως η εικόνα κεντρικής πλατείας της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)


του Βαγγέλη Στολάκη

Να ξαναζήσει τις δόξες του παρελθόντος η πλατεία Χρηματιστηρίου τότε που εκεί “χτυπούσε» η καρδιά του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας επιδιώκει η διοίκηση του δήμου της Θεσσαλονίκης. Η πλατεία όπου δεκαετίες πριν “φιλοξενούσε» χρηματιστηριακές επιχειρήσεις και τράπεζες, από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά της, άλλαξε εικόνα και θυμίζει περισσότερο… Παρίσι παρά Θεσσαλονίκη.

Το έργο κόστισε περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ και ολοκληρώθηκε μετά από ενάμιση χρόνο, στον συμβατικό του ωστόσο χρόνο. Ξεκίνησε επί αντιδημαρχίας Ανδρέα Κουράκη και ολοκληρώθηκε επί εποχής Θανάση Παππά. Το έργο περιλαμβάνει καίριες παρεμβάσεις στο τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου.

Κατά την τελετή εγκαινίων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης κάλεσε τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής να… υιοθετήσουν την αναβαθμισμένη πλατεία Χρηματιστηρίου και να φροντίσουν να διατηρηθεί όπως παραδόθηκε. Ζήτησε μάλιστα να αποτρέψουν τους βανδαλισμούς. Για το λόγο αυτό ο κ. Μπουτάρης σκέφτεται να αναλάβει πρωτοβουλία και να δημιουργήσει έναν σύλλογο φίλων πλατείας Χρηματιστηρίου που θα μεριμνά για τη διατήρηση του έργου σε καλή κατάσταση, όπως γίνεται και στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. “Πρόκειται για ένα έργο μεγέθους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Βασικός σκοπός ήταν η απομάκρυνση των αυτοκινήτων σε μια από τις πιο παλιές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Τα βασικά χαρακτηριστικά της πλατείας ήταν η βιοκλιματική αναβάθμιση της. Τα συντριβάνια θέλουν να δώσουν δροσιά σε μια γειτονία γεμάτη από τσιμέντο. Να αντιληφθούν και οι επαγγελματίες ότι είναι δική τους ευθύνη η φύλαξη. Να βάλει ο καθένας τον οβολό του για να αποφευχθούν οι βανδαλισμοί. Σε όλο τον κόσμο οι κάτοικοι υιοθετούν τη γειτονιά τους να δείξουν έμπρακτα ότι αγαπούν το μέρος που ζουν» σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης λίγο πριν κόψει την κορδέλα.

Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση μικρών συντριβανιών και στεγάστρων στην πλατεία Χρηματιστηρίου, ενώ νεροκουρτίνες και ανεμιστήρες τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν στην ευρύτερη περιοχή της. Ολοκληρώθηκε σε 1,5 χρόνο περίπου παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν λόγω capital controls το περασμένο καλοκαίρι.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς τόνισε ότι στόχος του δήμου είναι να δημιουργήσει στην περιοχή cluster επιχειρηματικότητας. Σε ότι αφορά την αστυνόμευση του έργου κάλεσε τους επιχειρηματίες της περιοχής να αναλάβουν τις ευθύνες τους. “Να δημιουργηθεί κουλτούρα που υπάρχει και στο εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Παππάς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης έδωσε συγχαρητήρια στην διοίκηση του δήμου και κάλεσε τους δημότες να διατηρήσουν την περιοχή καθαρή. “Περιμένουμε το έργο να φέρει πελάτες στα καταστήματα της περιοχής» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΘ.


Δείτε φωτογραφίες του karfitsa.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

add