Σε κατάσταση συναγερμού η Ελλάδα-Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016

Σε κατάσταση συναγερμού η Ελλάδα-Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 25.000 μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Μόνος στόχος τους να περάσουν τα (κλειστά πλέον) σύνορα προκειμένου να αναζητήσουν την τύχη τους στην κεντρική Ευρώπη. Δεν επαρκούν οι χώροι φιλοξενίας. Άθλιες οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής.

Σε συνθήκες ασφυξίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα με χιλιάδες μετανάστες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια λόγω των κλειστών συνόρων.

Με τους χώρους φιλοξενίας να μην επαρκούν για την προσωρινή στέγασή τους, άτυποι καταυλισμοί έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα, ενώ οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Ελλάδα ήρθαν από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Που βρίσκονται και πόσοι μετανάστες-πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε νησιά του Αιγαίου όπως Λέσβος, Χίος, Σάμο, Λέρος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο βρίσκονται 5.397 μετανάστες και πρόσφυγες. Στην Καβάλα έχουν προωθηθεί 1.529 μετανάστες και πρόσφυγες. Στην Αττική στα τρία στρατόπεδα και τον Πειραιά βρίσκονται 8.431. Σε Λαμία, Καλαμπάκα, Τέμπη, Γρεβενά, Κοζάνη Πιερία έχουν συγκεντρωθεί 3.349 μετανάστες και πρόσφυγες Στα σύνορα στην Ημαθία, τα Διαβατά, το Κιλκίς και την Ειδομένη βρίσκονται 6.000 άτομα που περιμένουν να περάσουν στα Σκόπια.

Χάος στην Ειδομένη

Στην Ειδομένη εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί περίπου 6.000-7.000 άτομα, εκ των οποίων αναμενόταν να περάσουν τα σύνορα το βράδυ της Κυριακής μόνο 400 περίπου από τη Συρία και το Ιράκ. Πάντως, το πόσοι τελικώς θα περάσουν τα σύνορα θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ.

Στον καταυλισμό, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, υπολογίζεται ότι βρίσκονταν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, καθώς συνεχώς φθάνουν όλο και νέοι μετανάστες και πρόσφυγες, με ταξί, λεωφορεία ή και με τα πόδια. Οι σκηνές πλέον απλώνονται μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ και πάλι δεν είναι αρκετές για να φιλοξενήσουν όλους τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, ορισμένοι εκ των οποίων περιμένουν ακόμη και 10 ημέρες για να περάσουν από την άλλη πλευρά του φράχτη.

Στο μεταξύ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη είναι άθλιες αφού ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών είναι τόσο μεγάλος που δεν επαρκούν τα τρόφιμα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί περιμένουν στην ουρά τέσσερις με πέντε ώρες για ένα σάντουιτς, με πολλούς από αυτούς στο τέλος να μην καταφέρνουν να πάρουν κάτι και να πέφτουν για ύπνο νηστικοί.

Όσοι έχουν ακόμη λεφτά αγοράζουν τρόφιμα από τις καντίνες, αλλά και αυτοί αναφέρουν ότι τα χρήματά τους τελειώνουν. Ουρές, όμως, σχηματίζονται και για το νερό...

Το μεσημέρι εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας ξάπλωσαν στις γραμμές του τρένου που περνάει για τα Σκόπια σταματώντας και την πορεία της αμαξοστοιχίας και έλεγαν ότι θα σηκωθούν μόνο όταν είναι να περάσουν τα σύνορα.
Τουλάχιστον 1.810 μετανάστες και πρόσφυγες στον Πειραιά
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" μεταφέροντας 1810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Το πλοίο παρέλαβε 1360 άτομα από τη Μυτιλήνη και 450 από τη Χίο. Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά διέθεσε από χθες το απόγευμα και την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού, ενώ ήδη έχει ανοίξει για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων τέσσερις επιβατικούς σταθμούς.

Πνίγεται το Ελληνικό, το Σχιστό, ο Ελαιώνας και η πλατεία Βικτωρίας
Hot spot και κέντρα υποδοχής είναι ασφυκτικά γεμάτα αφού χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες. Στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τους περισσότερους μετανάστες, που είναι από το Αφγανιστάν, να απειλούν με απεργία πείνας. Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες

Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add