«Έπιασαν» τον ΓΑΠ για 150 χιλιάδες δολάρια σε ΜΚΟ.-Η δικογραφία στη Βουλή - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Δεκεμβρίου 29, 2015

«Έπιασαν» τον ΓΑΠ για 150 χιλιάδες δολάρια σε ΜΚΟ.-Η δικογραφία στη Βουλή

Τόσα και τόσα δεινά επέφερε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στο κράτος και τους πολίτες του και βρήκαν τώρα να τον κατηγορήσουν για 150 χιλιάδες δολάρια που φέρεται ότι χάρισε σε ΜΚΟ. Η σχετική δικογραφία απεστάλει στη Βουλή και έπεται η συνέχεια
Μια ακόμη... αμαρτωλή ιστορία χρηματοδότησης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) κατά τα έτη 2001 -2002, ερευνήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές και από την έρευνα προέκυψε η διάπραξη αξιόποινων πράξεων που προκάλεσαν ζημία στο ελληνικό δημόσιο.

Ήδη, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τεσσάρων, το διάστημα εκείνο, στελεχών της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών ενώ η σχετική δικογραφία διαβιβάζεται μέσω της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της τότε ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών (υπουργό και υφυπουργό) με υπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά στη χρηματοδότηση της ΜΚΟ «East West Institute» με έδρα τις ΗΠΑ μέσω Σερβίας. Η υπόθεση ερευνήθηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς και μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τεσσάρων πρώην στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών για απιστία στην υπηρεσία από κοινού, άπαξ και κατ' εξακολούθηση, με την επιβαρυντική περίσταση της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, οι διώξεις στρέφονται σε βάρος του τότε Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, του τότε Διευθυντή Β5 Διευθύνσεως Αναπτυξιακής Πολιτικής, του τότε Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ΥΔΑΣ και του τότε Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Όπως προέκυψε από την έρευνα από τις αξιόποινες αυτές πράξεις η ζημία που προξενήθηκε σε βάρος του Δημοσίου υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Αφορμή για την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας αποτέλεσε έγγραφο της ΥΔΑΣ, η οποία διενεργεί ελέγχους σχετικά με χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν.
Το έγγραφο αυτό διαβιβάστηκε στην εισαγγελία Διαφθοράς τον Σεπτέμβριο του 2015 και αμέσως δόθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με χρηματοδότηση που έλαβε παρανόμως η ΜΚΟ με την επωνυμία «East West Institute»- με έδρα στις ΗΠΑ -από υποκατάστημα στη Σερβία, κατά τα έτη 2001 και 2002
Σε τρεις δόσεις
Από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι η επίμαχη χρηματοδότηση, ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 900 χιλ. δολαρίων ΗΠΑ και προορίζονταν να εκταμιευθεί σε τρεις ετήσιες δόσεις, κατά τα έτη 2001, 2002 και 2003.
Τελικά, εκταμιεύθηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση ανέρχονταν στο ποσό των 109 χιλιάδων δολαρίων και η δεύτερη στο ποσό των 500 χιλιάρων δολαρίων. Το 2003 επιχειρήθηκε να δοθεί στον ΜΚΟ και το υπόλοιπο των «υπεσχημένων», δηλαδή 300 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ, ωστόσο η σχετική υπουργική απόφαση τελικώς δεν υπογράφηκε, παρά τη σχετική εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων.
Η παράδοση των χρηματικών ποσών, μετά την έκδοση δύο χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, έγινε σε μετρητά, μέσω της Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής στη Σερβία, η οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει τις πληρωμές, αγνοώντας ουσιαστικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση.
Τι προέκυψε
Πιο αναλυτικά, από την έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς προέκυψε ότι:
-Στην ΜΚΟ, που αποτελεί μη κρατική οντότητα δόθηκε παρανόμως χρηματοδότηση από τις πιστώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, που προορίζονται για την κάλυψη δαπανών βοήθειας προς ξένες χώρες δηλαδή προς αλλοδαπές κρατικές οντότητες λόγω θεομηνιών, πολεμικών, πολιτικών και άλλων γεγονότων, για τη χρηματοδότηση δήθεν δράσεων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη.
- Η χρηματοδότηση δόθηκε χωρίς να ερωτηθούν ή να εισηγηθούν ούτε η Πρεσβεία Βελιγραδίου αλλά ούτε και οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΞ.
- Τα χρήματα καταβλήθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί η σχεδιαζόμενη δράση και χωρίς να έχει σχηματισθεί πλήρης φάκελος από τον οποίο να προκύπτει η επάρκεια του προγράμματος και το εθνικό συμφέρον το οποίο επιδιώκεται να ικανοποιηθεί ή οι ευνοϊκές συνέπειες στον πληθυσμό και την οικονομία της περιοχής.
- Τα χρήματα της χρηματοδότησης εξυπηρέτησαν τις δαπάνες συντήρησης του γραφείου του ΜΚΟ στο Βελιγράδι, την μισθοδοσία, την μετακίνηση και τη συμμετοχή του προσωπικού του σε συνέδρια και ομάδες εργασίας και κατά συνέπεια η διάθεσή τους δεν εξυπηρέτησε κανένα εθνικό συμφέρον.
- Η χρηματοδότηση έγινε μέσω έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, χωρίς να υπάρχει καμία επείγουσα ή ανυπέρβλητη ανάγκη άμεσης παροχής βοήθειας η οποία να δικαιολογεί την έκδοσή τους.
- Δεν ορίστηκε ποτέ αρμόδια επιτροπή για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του «προγράμματος», με αποτέλεσμα αυτό να μην παρακολουθηθεί.
-Η χρηματοδότηση δόθηκε σε αλλοδαπή ΜΚΟ, την οποία αγνοούσαν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ.

Πλέον, τη σκυτάλη της έρευνας έχει παραλάβει ανακριτής, ο οποίος αφού μελετήσει τη δικογραφία θα καλέσει σε απολογία τους τέσσερις κατηγορούμενους.

spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: