Συμβουλές για να μεγαλώσετε ψυχολογικά υγιή παιδιά - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Αυγούστου 29, 2015

Συμβουλές για να μεγαλώσετε ψυχολογικά υγιή παιδιά

 Ψυχολογικά υγιή ονομάζουμε τα παιδιά που είναι σε θέση να προσαρμοστούν εύκολα παρά τις αντίξοες καταστάσεις που θα βρεθούν στη ζωή τους. Οι γονείς, το σχολείο και οι κοινωνία έχουν σημαντική επιρροή πάνω στην ικανότητα του παιδιού στην επιμονή, στον να υπερπηδά τα εμπόδια και να δημιουργεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τον εαυτό του. Όταν τα παιδιά δέχονται το ενδιαφέρον και την φροντίδα ενηλίκων οι οποίοι έχουν υψηλές προσδοκίες ως προς την επιτυχία τους, είναι πιο πιθανό τα παιδιά αυτά να αντέξουν καλύτερα τις αρνητικές επιρροές και να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες.

Τι μπορείτε να κάνετε;

1. Δείξτε σεβασμό και αγάπη προς όλα τα παιδιά.

Θα πρέπει να τους απευθύνεστε με το όνομά τους, και όχι με υποκοριστικά ή επίθετα που τυχόν τα υποβιβάζουν (έστω και για αστείο) βάση κάπου τυχαίου γεγονότος. Θα πρέπει να δείχνετε ενδιαφέρον για τις ασχολίες τους να απαντάτε πάντα στο κάλεσμά τους και να ενθαρρύνετε δημιουργικές ασχολίες με ενθουσιασμό.

2. Ενθαρρύνετε το αίσθημα του ανήκειν και της υπευθυνότητα στο σπίτι.

Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, από μικρή ηλικία. Αρχικά μπορούν να βοηθούν το γονέα εικονικά ώστε να μάθουν τι πρέπει να κάνουν λαμβάνοντας παράλληλα ενθάρρυνση και την αίσθηση ότι συμπεριλαμβάνονται και ότι μπορούν. Αργότερα είναι σημαντικό για ένα παιδί να μάθει πως έχει μερίδιο ευθύνης στο σπίτι και του αναλογούν κάποιες εργασίες μέσα ή έξω από αυτό για τις οποίες θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο. Και πάλι εδώ ο γονέας πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη και να ενθαρρύνει το παιδί να πιστέψει αρχικά πως μπορεί να το κάνει αλλά και φυσικά να παραμείνει δίπλα του με υπομονή μέχρι να το μάθει και να μπορεί να το κάνει με επιτυχία μόνο του. Μην ξεχνάτε επίσης να συμπεριλαμβάνετε τα παιδιά σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν όλη την οικογένεια (όπως π.χ. μια μετακόμιση) και να λαμβάνετε σοβαρά υπ’ όψιν το συναίσθημά τους, και όχι να τους επιβάλλετε χωρίς εξήγηση μια κατάσταση που έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους.

3. Αναγνωρίστε και πιστέψτε στη αξία κάθε παιδιού.

Ενισχύστε τα παιδιά να μπορούν να εκφράζουν τις ιδέες τους με εμπιστοσύνη και σιγουριά. Μάθετέ τα να έχουν στόχους και κριτική σκέψη. Αναγνωρίστε και επιβραβεύστε κάθε προσπάθεια και αυθεντικότητα σκέψης και ιδεών.

4. Προωθήστε την συνεργασία αντί τον ανταγωνισμό.

Φτιάξτε ένα περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια και αποδοχή. Αναγνωρίστε κάθε ατομική βελτίωση, αντί να επικεντρώνεστε στο ποιός είναι ο εξυπνότερος, ο πιο γρήγορος ή ο πιο ταλαντούχος. Δώστε απλόχερα την αναγνώριση και επιβραβεύστε την ατομική αλλά και την ομαδική προσπάθεια.

5. Διδάξτε τα παιδιά σας τους κανόνες κοινωνικής διάδρασης.

Η ενσυναίσθηση και η επικοινωνία πρέπει να προβάλλονται και να επισημαίνονται. Να προσέχετε να αποφεύγετε αλλά και να σταματάτε το πείραγμα, το κουτσομπολιό, την παραγκώνιση και άλλα συμπεριφορές κοινωνικού εκφοβισμού. Μπορείτε να παίξετε θέατρο με τα παιδιά σας ενισχύοντας ρόλους φιλίας και ενδυνάμωσης.

6. Μάθετε στα παιδιά σας πως να λύνουν προβλήματα.

Για να κατακτήσουν τα παιδιά σας την αυτεπίγνωση και τον αυτοέλεγχο ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

Α. Ρωτήστε «Ποιό είναι το πρόβλημα;»

Β. Ρωτήστε «Τι μπορώ να κάνω;»

Γ. Κάντε μια λίστα με προτάσεις.

Δ. Αποφασίστε με ποιά θα προχωρήσετε

Ε. Δοκιμάστε τη.

ΣΤ. Ρωτήστε: « Ήταν επιτυχής;»

Ζ. Αν όχι, ρωτήστε «Τι πρέπει να κάνω τώρα;»

7. Βοηθήστε τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τα δυνατά τους σημεία.

Παροτρύνετε τα παιδιά να φανταστούν τους εαυτούς τους να κάνουν κάτι αξιοσημείωτο και σημαντικό. Αφού βάλουν τους στόχους τους, συζητήστε τους τρόπους ώστε να τους επιτύχουν και αναζητήστε τις επιλογές που τυχόν θα πρέπει να κάνουν.

8. Προβάλλετε συμπεριφορές υπομονής και επιμονής, συναισθηματικής ωριμότητας και υγείας.

Να είστε οργανωμένοι, σταθεροί και να χρησιμοποιείτε κατάλληλη διαχείριση. Να είστε αυθεντικοί και ο εαυτό σας και να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ντροπιαστικά ή σαρκαστικά σχόλια.

9. Δημιουργείστε έναν υγιή συναισθηματικό δεσμό με τα παιδιά σας.

Είστε οι πιο σημαντικοί δάσκαλοι για τα παιδιά σας, και ως πρότυπα θα πρέπει να περνάτε ποιοτικό χρόνο εκπαιδεύοντας, διδάσκοντας και παρουσιάζοντας αυτές τις συνήθεις και τις αξίες που θέλετε το παιδί σας να έχει.

10. Το μόνο που χρειάζεστε είναι αγάπη.

Αυτό που θα πρέπει να νιώθουν τα παιδιά σας είναι πως θα είστε πάντα κοντά τους για να νιώθουν ασφαλής και τόσο σε απόσταση για να νιώθουν αυτοδύναμα. Και το μόνο πράγμα που δεν θα διαπραγματευτείτε ποτέ είναι η αγάπη και η υποστήριξη σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Να θυμάστε πως ένας «επιτυχημένος» γονέας δεν είναι αυτός που μεγάλωσε το παιδί με τους καλούς βαθμούς, την καλή δουλειά, την καλή οικογένεια και το ακριβό αυτοκίνητο αλλά ο γονέας που μεγάλωσε ένα παιδί ευτυχισμένο με ή χωρίς αυτά.

ΔΩΡΟΘΕΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Εισηγήτρια Ψυχολογικών Θεμάτων

Πηγή: lifehub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: