Η Ζωή ξανανοίγει… τη Βουλή!! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2015

Η Ζωή ξανανοίγει… τη Βουλή!!

   Μετά τις προσβολές εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Aλ. Tσίπρα, η πρόεδρος του Σώματος μονομερώς σκοπεύει να συγκαλέσει τη Βουλή των Εφήβων και την Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους |  
Οσοι πίστευαν ότι με τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της παρούσης Βουλής και την προκήρυξη εκλογών ξεμπέρδεψαν με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την ταραχώδη επτάμηνη προεδρία της, μάλλον λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο ή, εν προκειμένω, χωρίς την 39χρονη τέως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλες τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπουν ότι παραμένει τυπικά πρόεδρος του Σώματος έως τις αρχές Οκτώβρη όταν η νέα Βουλή θα εκλέξει τον επόμενο επικεφαλής της. Για τον λόγο αυτό –σε μια απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων- θα την ανοίξει εκ νέου, και μάλιστα μονομερώς, έχοντας προγραμματίσει δύο συνεδριάσεις: η πρώτη στο τέλος της εβδομάδας για τη Βουλή των Εφήβων και η δεύτερη ακριβώς μετά τις εκλογές για την περίφημη Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους.

Χωρίς να χάσει χρόνο ή να κρύβει τις διαθέσεις της, η απερχόμενη πρόεδρος αμέσως μόλις παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας το μέγαρο Μαξίμου στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό την Παρασκευή, συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Βασιλική Θάνου, ενώ συναντήθηκαν από κοντά το Σάββατο το μεσημέρι. Οι φωτογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία την κατέγραψαν φυσικά να μπαίνει και να βγαίνει στο πρωθυπουργικό κτίριο και να κάθεται στο σαλόνι του πρωθυπουργικού γραφείου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε δημόσια ότι η Βουλή θα συνεδριάσει με δική της απόφαση. Κάλεσε μάλιστα την κ. Θάνου στη Βουλή των Εφήβων, προκειμένου να προσδώσει θεσμικό κύρος στις κινήσεις της (σ.σ. όπως παλαιότερα οι κ. Παυλόπουλος και Τσίπρας είχαν προσέλθει στην Επιτροπή για το Χρέος).

Παρ’ όλο που η Βουλή των Εφήβων, μια πρωτοβουλία του Απόστολου Κακλαμάνη από το 1996, τα τελευταία χρόνια διεξάγεται Απρίλιο ή Ιούνιο, εντούτοις φέτος η κ. Κωνσταντοπούλου αποφάσισε τη διεξαγωγή της στις 4-7 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την προσεχή Παρασκευή. Αντί όμως να αναβληθεί, λόγω της διάλυσης της Βουλής, η κ. Κωνσταντοπούλου επιθυμεί τη διεξαγωγή της, ώστε να προεδρεύσει και πάλι, ενώπιον του φυσικού και του τηλεοπτικού κοινού, πάντα σε ζωντανή μετάδοση από το πανελλαδικό δίκτυο του Καναλιού της Βουλής.

Αναπάντητο παραμένει το ποιοι θα προεδρεύουν στις επιτροπές των παιδιών, καθώς συνήθως προήδρευαν οι πρόεδροι των αντίστοιχων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που συνέπεσε ο θεσμός αυτός με τις εκλογές, το 2009, οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων ολοκληρώθηκαν ακριβώς την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, στις 7 Οκτωβρίου του 2009.

Επιτροπή για το χρέος

Το ζήτημα που δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο στους τύπους όσο και στην ουσία, είναι η επιδίωξη της κ. Κωνσταντοπούλου να συγκαλέσει την Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους -που σύστησε η ίδια- αμέσως μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, χωρίς καν να έχει συνεδριάσει η νέα Βουλή ή έστω να έχει προκύψει η σύνθεσή της.

Την απόφασή της δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη στην κοινοβουλευτική Διαφάνεια και σύμφωνα με αυτήν οι εργασίες των μη κοινοβουλευτικών επιτροπών (π.χ. η προαναφερθείσα) συνεχίζονται… κανονικά και μετά τη διάλυση της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει κάποιων συμπερασμάτων από την επιτροπή αυτή, η κ. Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ότι το σύνολο του ελληνικού χρέους –περί τα 330 δισ. ευρώ– είναι παράνομο και δεν πρέπει να πληρωθεί, ότι οι δανειστές πρέπει να μας αποζημιώσουν για τα παράνομα αυτά δάνεια, χωρίς να υπολογίζεται το ποσό των 340 δισ. που πρέπει να λάβει η Ελλάδα από τη Γερμανία ως πολεμικές επανορθώσεις.

Σημειώνεται ακόμη ότι στη Βουλή επικρατεί αναστάτωση και για τις λήξασες συμβάσεις ορισμένου χρόνου αρκετών υπαλλήλων, αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου τους αντιμετωπίζει απαξιωτικά κάθε φορά που της ζητούν λύση. Για τον λόγο αυτόν οι συνδικαλιστές των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου μιλούν ακόμη και για ενδεχόμενο απεργίας.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη σωρεία των δηλώσεων της προέδρου τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του απελθόντος πρωθυπουργού, τους οποίους κατηγορούσε συνεχώς για «κατάλυση της Βουλής, του Συντάγματος και της δημοκρατίας», με αφορμή την ψήφιση του Μνημονίου 3, τις διερευνητικές εντολές και την προκήρυξη εκλογών.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε τέσσερις φορές η Επιτροπή Θεσμών, δύο φορές η Ολομέλεια και άλλες δύο η Διάσκεψη των Προέδρων, με τη συμμετοχή μόνο της ιδίας και των βουλευτών της Λαϊκής Ενότητας, όπως η Ραχήλ Μακρή, που μεταδόθηκαν ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής.

Στην κοινοβουλευτική ιστορία θα μείνει η φράση της στην Ολομέλεια της προηγούμενης Τετάρτης, όπου έπειτα από 1,5 ώρα μονολόγων δικών της και των βουλευτών του επόμενου κόμματός της είπε: «Λύεται η μη πραγματοποιηθείσα συνεδρίαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: