ΣτΕ: Πράσινο φως για αιολικά πάρκα σε Καρδίτσα και Τροιζηνία - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2015

ΣτΕ: Πράσινο φως για αιολικά πάρκα σε Καρδίτσα και Τροιζηνία

 Νόμιμες κρίθηκαν με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι νομαρχιακές αποφάσεις που ενέκριναν τη λειτουργία αιολικών πάρκων στην Καρδίτσα και την Τροιζηνία.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (απόφαση 3163/2015) έκρινε ότι δεν πάσχει από νομικά προβλήματα η απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας Θεσσαλίας, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και την λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 30 ΜW της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» στις θέσεις Αέρας και Αφεντικό των δήμων Μουζακίου και Αργιθέας του νομού Καρδίτσας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει μεταξύ άλλων ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βατσουνιάς, ο οποίος υποστηρίζει ότι τμήμα της έκτασης όπου προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το αιολικό πάρκο είναι ιδιοκτησία του.

Απορρίπτοντας την προσφυγή του συνεταιρισμού, το ΣτΕ κρίνει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης έκτασης «δεν θεωρείται λυμένο έναντι του Δημοσίου».

Ακόμη, το ΣτΕ αναφέρει ότι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού δεν απαιτείται η προηγούμενη εκπόνηση χωροταξικού σχεδιασμού εθνικού ή τομεακού χαρακτήρα.

Με δεύτερη απόφασή του (3164/2015), το ίδιο τμήμα του ΣτΕ κρίνει νόμιμή την άδεια που χορήγησε ο γενικός γραμματέας περιφέρειας Αττικής στην εταιρεία «Αιολικά Πάρκα Ελλάδος Τροιζηνία Α.Ε.».

Σύμφωνα με την άδεια η επίμαχη Ανώνυμη Εταιρεία αναλάμβανε την υποχρέωση να κατασκευάσει αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 15,3 ΜW στη θέση Βρωμοσυκιά του δήμου Τροιζηνίας.

Παράλληλα, από την περιφέρεια Αττικής εγκρίθηκαν και οι περιβαλλοντικοί όροι του επίμαχου έργου στην Τροιζηνία.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τοπικοί σύλλογοι της Τροιζηνίας, όπως και κάτοικοι της περιοχής.

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμο έναν από του βασικούς ισχυρισμούς των τοπικών συλλόγων ότι η περιοχή που θα εγκατασταθεί ο αιολικός σταθμός είναι προστατευμένη, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: