«Τρόικα δεν θέλουμε τα 7 δισ. σου, αλλά να σκεφτούμε από την αρχή όλο το πρόγραμμα» - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Ιανουαρίου 31, 2015

«Τρόικα δεν θέλουμε τα 7 δισ. σου, αλλά να σκεφτούμε από την αρχή όλο το πρόγραμμα»


«Δεν θέλουμε τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να σκεφτούμε από την αρχή όλο το πρόγραμμα. Ο βασικός στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση αφού αυτό ελάχιστα θα μπορούσε να βάλει και πάλι το νερό στο αυλάκι». Τα παραπάνω υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στους «New York Times».

Η αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύει εκτενές αφιέρωμα στον «νευρικό», όπως τον χαρακτηρίζει, έλληνα υπουργό, με τίτλο που σημειώνει πως "επιχειρεί να περάσει ένα πιο μετριοπαθές μήνυμα". "Το μόνο που ζητάμε είναι μια δυνατότητα να συστήσουμε μια πρόταση που θα μειώσει το κόστος του ελληνικού δανείου και θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά από πολιτικές που προκάλεσαν μαζική κοινωνική ασφυξία".

Η αρθρογράφος σημειώνει παρόλα αυτά πως ο χρόνος πιέζει και η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί την τελευταία δόση για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Βαρουφάκη: " Αντίθετα, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του "στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και η οικονομία που θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε". Το άρθρο σημειώνει πως πολλοί από τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως τα στελέχη του δείχνουν να έχουν άγνοια των προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Βαρουφάκης όμως πρότεινε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της μειώνοντας το στόχο στο "λεγόμενο" πρωτογενές πλεόνασμα. Οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα, αυτό να είναι στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ η Αθήνα θα μπορούσε να προτείνει τη μείωση στο 1 - 1,5%.

Το άρθρο σημειώνει και στη στόχευση της Ελλάδας να πετύχει ελάφρυνση χρέους, γεγονός που θα απελευθέρωνε επίσης κάποια έσοδα. Με το χρέος να έχει μεταφερθεί πλέον σε κράτη, οι κυβερνήσεις των οποίων δεν θέλουν το κούρεμα, ο κ. Βαρουφάκης θέλει να ξεκινήσει συζητήσεις με άλλους υπουργούς οικονομικών ώστε να βρει τρόπους να μειώσει το βάρος και δήλωσε πως η κυβέρνηση σύντομα θα προτείνει λύσεις.

Το εκτενές άρθρο στον Γιάνη Βαρουφάκη περιγράφει την πορεία του στον ακαδημαϊκό χώρο, τις θέσεις του κατά της λιτότητας, την περίοδο που υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και την σύγκλιση με το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add