Δείτε πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει την υγεία μας! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Οκτωβρίου 26, 2014

Δείτε πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει την υγεία μας!


Από την άλλη, όμως, οι επιστήμονες και οι έρευνες πάνω στους κιρκαδικούς ρυθμούς (τους κατά προσέγγιση 24ωρους κύκλους που παρουσιάζουν οι δραστηριότητες των ζώντων οργανισμών) δείχνουν ότι οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής στον ύπνο μας – και κατ” επέκταση στην υγεία μας – είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σύγχυση που νιώθουμε όταν χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.

«Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού μπορούν και προσαρμόζουν το βιολογικό τους ρολόι γρήγορα και μέσα σε δύο ημέρες ο οργανισμός τους έχει ήδη δεχτεί το νέο ωράριο» εξηγεί ο Dr. Xiaoyong Yang, βοηθός καθηγητή Συγκριτικής Ιατρικής και Κυτταρικής και Μοριακής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Ο ίδιος αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν εύκολα από μικρές μεταβολές στο ωράριο του ύπνου τους, όπως π.χ. όταν ξενυχτήσουν σε ένα πάρτι και την επόμενη ημέρα ξυπνήσουν νωρίς, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. «Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή καρδιακές παθήσεις, οι οποίοι με αυτή τη μεταβολή αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας ή καρδιακής προσβολής» συμπληρώνει ο ειδικός.

«Επικίνδυνη» η αλλαγή της ώρας;

Μια αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2008 στην επιθεώρηση Sleep and Biological Rhythms, έδειξε ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοκτονίας τις πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας σε θερινή, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου.

Στο ίδιο μοτίβο, μια άλλη μελέτη Σουηδών ερευνητών του 2008 που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι το ποσοστό των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται από 6% σε 10% τις 3 πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.

Όπως συμπεραίνουμε από τα παραπάνω, αυτοί που διατρέχουν κίνδυνο πιο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία τους από τη διαταραχή αυτή στο βιολογικό τους ρολόι, είναι αυτοί που είναι ήδη ευάλωτοι σε κάποια προβλήματα. Το «γιατί» συμβαίνει αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, σύμφωνα με τη θεωρία του Yang, όμως, η μεταβολή των βιολογικών ρυθμών πυροδοτούν βλαβερές για τον οργανισμό φλεγμονώδεις ή μεταβολικές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο, στις οποίες οι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων είναι ευαίσθητες.

Ανεξάρτητα από την αλλαγή της ώρας, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο, με αποτέλεσμα να κοιμούνται λιγότερο από το φυσιολογικό (το οποίο υπολογίζεται στις 7-8 ώρες) και όπως είναι γνωστό η χρόνια αϋπνία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία, αλλά και τη σωματική, αυξάνοντας τον κίνδυνο για υπέρταση, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση κ.ο.κ. Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας και πόσο εύκολα επηρεάζεται αυτή από την έλλειψή του.

Κοιμηθείτε βαθιά και με την θερινή ώρα

Αν διαπιστώσετε ότι μετά την αλλαγή της ώρας νιώθετε εξάντληση που δεν λέει να φύγει, προσπαθήστε να αυξήσετε τις ώρες του βραδινού ύπνου σας. Πώς;

-Αποφύγετε την καφεΐνη, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Προτιμήστε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, το ασβέστιο του οποίου έχει μυοχαλαρωτική δράση.

-Φροντίστε να μην έχετε μεγάλες διακυμάνσεις στην ώρα που πηγαίνετε για ύπνο από τη μία μέρα στην άλλη, γιατί έτσι διαταράσσεται το βιολογικό σας ρολόι. Ορίστε μια ώρα και ακολουθήστε την πιστά καθημερινά.

-Μην αφήνετε το φως ανοιχτό. Ακόμη κι αν δεν σας δυσκολεύει στον ύπνο, το σώμα μας χρειάζεται σκοτάδι για την παραγωγή μελατονίνης, η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού.

-Δοκιμάστε χαλαρωτικά βότανα όπως βαλεριάνα, μέλισσα, χαμομήλι ή αιθέρια έλαια λεβάντας, χαμομηλιού, πορτοκαλανθού στο μπάνιο σας.

-Μην φάτε βαριά πριν κοιμηθείτε, αλλά μην πάτε και πεινασμένοι για ύπνο. Φροντίστε να έχετε φάει κάτι ελαφρύ 1 ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.

-Ξεχάστε για λίγο τα προβλήματά σας. Αν σας βοηθάει ακούστε χαλαρωτική μουσική και προσπαθήστε να αποβάλλετε το στρες της ημέρας. Τα προβλήματα θα βρίσκονται πάλι εκεί το πρωί που θα ξυπνήσετε κι εσείς θα τα αντιμετωπίσετε καλύτερα, αν έχετε κοιμηθεί ποιοτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add