Πέφτει “μαύρο” χιόνι στη Γροιλανδία – Οι θεωρίες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 20, 2014

Πέφτει “μαύρο” χιόνι στη Γροιλανδία – Οι θεωρίες

 Έχει σκουρύνει το χρώμα του χιονιού που πέφτει στη Γροιλανδία σύμφωνα με παρατηρήσεις τηςΓεωλογικής Υπηρεσίας της Δανίας. Αιτίες για αυτό είναι η μείωση της συχνότητας εκδήλωσης καταιγίδων κατά τη θερινή περίοδο, καθώς και η εμφάνιση μικροβίων και αιθάλης από πυρκαγιές δασών.

Αποτέλεσμα του πιο σκούρου χρώματος είναι ότι το χιόνι στο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη απορροφά περισσότερη θερμότητα και λιώνει γρηγορότερα από το λευκό.

Ορισμένοι εντάσσουν το φαινόμενο με το σκούρο χιόνι της Γροιλανδίας σε μια σειρά μεταβολών που παρατηρούνται στο Βόρειο Ημισφαίριο και ειδικά κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, όπως είναι η διαρροή μεθανίου που αποτελεί μια εν δυνάμει βόμβα για το Κλίμα της Γης (διαβάστε σχετικά εδώ), αλλά και οι μυστηριώδεις κρατήρες που εμφανίστηκαν πρόσφατα στη Σιβηρία.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Τζέισον Μποξ, από τη Γεωλογική Υπηρεσία της Δανίας, το 2014 το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία ήταν κατά 5,6% πιο σκούρο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να απορροφηθεί επιπλέον ενέργεια ισοδύναμη με την ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες επί δύο.

Η θεωρία που αποδίδει το σκούρο χρώμα του χιονιού στην αιθάλη ερείδεται στο γεγονός ότι κατά το έτος που διανύουμε έχουν καταγραφεί οι περισσότερες, αλλά και πιο έντονες πυρκαγιές στον Αρκτικό κύκλο από το 2000 και μετά όταν και ξεκίνησαν οι δορυφορικές μετρήσεις.

Η έρευνα θα επιχειρήσει να διακριβώσει ποιο ποσοστό της αιθάλης στον πάγο της Γροιλανδίας οφείλεται στις πυρκαγιές και ποιο σε άλλες πηγές, όπως εκπομπές από εργοστάσια και χώμα που απελευθερώνεται μετά το λιώσιμο του χιονιού λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add