Καφές και εγκυμοσύνη - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 24, 2014

Καφές και εγκυμοσύνη

  Είναι γνωστό σε όλου ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης συνεπάγεται ορισμένους περιορισμούς για την γυναίκα, αλλά και μια σειρά από θυσίες, όπως τη διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών που όσο "οδυνηρές" και εάν θεωρούνται, δεν μπορούν να συγκριθούν με την ευτυχία που προκαλεί ένα υγιές παιδί που έρχεται στον κόσμο.
  Τα τελευταία χρόνια, πολλές έρευνες στρέφονται στα αποτελέσματα της επίδρασης του καφέ στην εγκυμοσύνη και γίνεται σταδιακά εμφανές ότι η χρήση του καφέ σε αυτήν την  κατάσταση οφείλει να είναι πιο περιορισμένη από όσο παλιότερα πιστευόταν.
  Πλέον, η επιστημονική κοινότητα έχει στα χέρια της σαφείς αποδείξεις για της βλαβερές συνέπειες του καφέ στο έμβρυο κατά τους πρώτους  μήνες της εγκυμοσύνης και οι ειδικοί συνιστούν στις εγκύους να αποφεύγουν καφεϊνούχα αψεφήματα καθώς και αναψυκτικά. Όπως αναφέρεται σε αμερικάνικα ιατρικά έντυπα, η πρόσληψη καφεΐνης διπλασιάζει τις πιθανότητες αποβολής. 
  Στο παρελθόν, διάφορες μελέτες είχαν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση  τριών φλιτζανιών καφέ, που περιέχουν 300mg καφεΐνης, αυξάνει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο, αλλά πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι οι έρευνες είχαν καταλήξει σε λανθασμένο αποτέλεσμα, επειδή οι γυναίκες που δεν εμφάνιζαν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτε η άλλως απέφευγαν τους καφέδες συχνά λόγο της πρωινής ναυτίας. 
  Για να εξαχθεί ασφαλές και οριστικό συμπέρασμα, οι ερευνητές στην Αμερική παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 1.000 γυναικών σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Όλες κατανάλωναν καφέ ή καφεϊνούχα ποτά ακριβώς όπως πριν να συλλάβουν. Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται αναλόγως της ποσότητας καφεΐνης που καταναλώνεται καθημερινά, είτε προέρχεται από καφέ, τσάι, καφεϊνούχα ηδύποτα είτε από τον συνδυασμό όλων αυτών.
  Σύμφωνα με όσα κατέδειξε η έρευνα, γυναίκες που κατανάλωναν σε ημερήσια βάση περισσότερα από 200 mg  καφεΐνης- άρα παραπάνω από δύο κούπες καφέ- είχαν διπλάσιες πιθανότητες αποβολής σε σχέση με όσες γυναίκες απέφευγαν αυτή τη διεγερτική ουσία. Σημειωτέον ότι τα 200 mg καφεΐνης ισοδυναμούν και με πέντε καφεϊνούχα αναψυκτικά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών κατά το πρώτο τρίμηνο η τετράμηνο της εγκυμοσύνης. Αν, ωστόσο, δεν μπορούν να κάνουν με τίποτα χωρίς αυτόν, δεν θα πρέπει να πίνουν περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως ή καλύτερο θα ήταν να επιλέξουν "ντεκαφεϊνέ".
  Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι, από τις μέχρι τώρα έρευνες, δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί με ασφάλεια το ποια είναι η ποσότητα της καφεΐνης που μπορεί να λαμβάνει με ασφάλεια το ποια είναι η ποσότητα της καφεΐνης που μπορεί να λαμβάνει με ασφάλεια η έγκυος. Όμως, είναι σαφές ότι, αν και η έρευνα δεν διεκδικεί δάφνες συμπερασμάτων καθολικής ισχύος, η ελάττωση της ποσότητας καφέ σε ημερήσια βάση σίγουρα δεν είναι κακό. 
  Μάλιστα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η καφεΐνη μπορεί να αποβεί μοιραία για το έμβρυο, επειδή μπορεί να περάσει από το αίμα της εγκύου τον πλακούντα, αλλά δεν είναι δυνατό να μεταβολιστεί με ευκολία από τον οργανισμό του εμβρύου. 


πηγη: Λαϊκό πανεπιστήμιο (περιοδικό Σάββατο )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add