Γιατί θα πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας να κάνουν δύσκολα πράγματα; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Αυγούστου 20, 2014

Γιατί θα πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας να κάνουν δύσκολα πράγματα;

Όλοι οι γονείς θέλουν το καλό των παιδιών τους αλλά πολλές φορές τα υπερπροστατεύουμε από τις προκλήσεις και δεν τα αφήνουν να δείξουν την δύναμή τους. Έτσι τα παιδιά γίνονται αδύναμα και εξαρτώνται μόνο από εσάς. Αυτό δεν είναι υγιές καθώς τα παιδιά πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση και πρέπει να δοκιμάζουν να κάνουν δύσκολα πράγματα. Πώς όμως θα τους διδάξετε αυτή την σημαντική αξία;
 Η αποφυγή
Όταν έρχονται τα δύσκολα είναι στη φύση του ανθρώπου να προσπαθεί να τα αποφύγει. Βέβαια οι εμπειρίες μας στα δύσκολα μας κάνουν πιο ώριμους, υπομονετικούς, συγκαταβατικούς, και ανεκτικούς.
Αν τα παιδιά σας συνηθίζουν να αποφεύγουν τις προκλήσεις δοκιμάστε τις παρακάτω ιδέες:
Δείξτε υποστήριξη αλλά όχι υπερπροστατευτικότητα
  • Αφήστε τα παιδιά σας να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό
  • Μην τα απειλείτε και τα φοβίζετε προκειμένου να δοκιμάσουν να κάνουν κάτι δύσκολο. Θυμηθείτε ότι παιδιά χρειάζονται τον χρόνο τους.
  • Πείτε τους ότι πιστεύετε στις δυνατότητές τους
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματά τους προκειμένου να τα βοηθήσετε.
Μετά την αποφυγή το επόμενο βήμα είναι:
Η αποδοχή
Παρατηρείστε τις αντιδράσεις του παιδιού σας στις δύσκολες στιγμές και δείτε αν η συμπεριφορά του είναι θετική ή αρνητική. Πρέπει να του μάθετε να δέχεται τις καταστάσεις και να έχει αυτοέλεγχο.
Ακόμη πρέπει να βρείτε τρόπους να γιορτάζετε την επιτυχία του παιδιού σας στα δύσκολα και να καταλάβει ότι οι δύσκολες καταστάσεις μας διδάσκουν τα πιο σημαντικά πράγματα.
boy_work_at_home
Η προσμονή
Αφού καταλάβουμε τα οφέλη των δοκιμασιών μόνο τότε θα τα αποδεχτούμε και θα ανυπομονούμε για αυτά.
Μπορείτε να τους πείτε ιστορίες από την ζωή σας και να τους διδάξετε αυτά που μάθατε από την εμπειρία σας. Όταν έρθουν τα δύσκολα πράγματα στο μέλλον τα παιδιά σας δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεως αλλά θα είναι έτοιμα για αυτά. Για αυτό θα πρέπει να έχουν την δύναμη να τα αντιμετωπίσουν.
Αν δοκιμάσετε τα παραπάνω θα δείτε πως το παιδί σας θα δοκιμάζει τις προκλήσεις και θα είναι έτοιμο για τις δυσκολίες της ενήλικης ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: