Φυλάξτε την Αμφίπολη! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Αυγούστου 21, 2014

Φυλάξτε την Αμφίπολη!

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το ενδεχόμενο ο τάφος να έχει συληθεί στο παρελθόν – Πάνω από 13.000 οι αφύλακτοι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα
Η συζήτηση γύρω από τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στην Αμφίπολη ξέφυγε. Κοινώς βλέπουμε πάλι το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Κανείς αρμόδιος δεν απαντά γιατί σε μια χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αρχαιολογικών ευρημάτων παγκοσμίως, οι αρχαιολογικοί χώροι είναι αφύλακτοι; Kατά περίεργο τρόπο οι μόνες ανακοινώσεις που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού ήταν για να μας πει ότι τελικά δεν έχει μπει μικροκάμερα στο εσωτερικό. Για τα όργια φημών ότι ο τάφος έχει συληθεί σιγή ιχθύος. Καμία ανακοίνωση από κανένα αρμόδιο φορέα.

Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο που αυτοί που τον κατοίκησαν πριν από εμάς μας εξασφάλισαν «θησαυρούς» με πρόσοδο δισεκατομμυρίων και αντ΄ αυτού εμείς τους εγκαταλείψαμε στην τύχη τους.
Ενώ το μυστήριο γύρω από το τι κρύβει τελικά το μνημείο με τους τρεις ταφικούς θαλάμους στην Αρχαία Αμφίπολη συνεχίζεται, η αστυνομία ενίσχυσε την περιφρούρηση του χώρου. Ωστόσο ομάδες πολιτών κινητοποιούνται με σκοπό την 24ωρη φύλαξη του υπό τον φόβο ότι κάποιο από τα ευρήματα εκεί μπορεί να κλαπεί και να καταλήξει εκτός χώρας!

Την ίδια ώρα χιλιάδες αρχαιολογικοί χώροι στην Ευρώπη παραμένουν αφύλακτοι, μουσεία υποστελεχωμένα σε προσωπικό φύλαξης και βυζαντινές εκκλησίες στο έλεος του οποιουδήποτε κι ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου ελληνικού χώρου –που είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αρχαιολογικά ευρήματα- παραμένει αχαρτογράφητος!

Πόσο άκυρη και άκαιρη, λοιπόν, μπορεί να ήταν η πρόωρη πολιτική κίνηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να επισκεφθεί την Αρχαία Αμφίπολη; Πόση υποκρισία μπορεί ακόμη να περισσεύει σ’ αυτή τη χώρα που ενώ στα σπλάχνα της κρύβονται σπουδαία ευρήματα που θα μπορούσαν όχι μόνον να μαρτυρήσουν ακόμη περισσότερα για την παγκόσμια ιστορία αλλά και παράλληλα να γίνουν πόλος παγκόσμιας έλξης, κυριολεκτικά παραμένουν αφύλακτα και φυγαδεύονται στο εξωτερικό όπου κοσμούν μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές;

Πάνω από 13.000 είναι οι αφύλακτοι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα και πολλοί από αυτούς που εντάσσονται στον τομέα του υπουργείου Πολιτισμού εξαιτίας της πλημμελούς φύλαξης συχνά πυκνά βρίσκονται στο έλεος αρχαιοκάπηλων.

Πριν από λίγες ημέρες στο αεροδρόμιο της Μήλου συνελήφθη ένα ζευγάρι γερμανών που έκρυβαν στις… αποσκευές τους έναν αμφορέα από τη ρωμαϊκή περίοδο. Τόσο απλά γίνονται τα πράγματα. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα στην Πάρο εντοπίστηκε ένας αμερικανός με μία ρωσίδα να έχουν στις βαλίτσες τους εκτός από όπλα και ναρκωτικά και κάτι… αρχαία.

Και στη Στεριά, όμως, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Και συγκεκριμένα στα Μέγαρα μία περιοχή κοντά στην Αθήνα που την έχουν γεμίσει… τρύπες πάσης φύσεως αρχαιοκάπηλοι. Η αστυνομία τσίμπησε δύο έλληνες τον περασμένο Ιούνιο που είχαν… επάνω τους, προτομή της Ελληνιστικής Περιόδου. Αλήθεια που τη βρήκαν;

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα Μέγαρα κηρύχθηκαν αρχαιολογικός χώρος με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου μόλις το 2013 κι ενώ εκείνοι που ξέρουν πρόκαμαν να κάνουν χρυσές δουλειές σκάβοντας.

Σε όλη την Ελλάδα σκάβουν!

Τον περασμένο Γενάρη άγνωστοι πραγματοποίησαν λαθρανασκαφή μέσα (!) στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ηλιδας στην Ηλεία. Οι αρχαιοκάπηλοι ένα βράδυ θέλησαν απλά να συνεχίσουν το… σκάψιμο που είχαν αφήσει οι αρχαιολόγοι!!! Όπως , μάλιστα, είχε αποκαλύψει τότε η προϊσταμένη της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Γεωργία Χαντζή ο αρχαιολογικός χώρος παρέμενε αφύλακτος τα βράδια. Κι αυτό επειδή λόγω κρίσης είχε κοπεί η νυχτερινή βάρδια των φυλάκων.

Ένα ακόμη αλγεινό παράδειγμα για το πόσο σεβόμαστε τους αρχαιολογικούς χώρους σε αυτή τη χώρα αποτελεί και το πρόσφατο παράδειγμα στη Μικρή Δοξιπάρα στον Έβρο, όπου υπάρχουν πολύτιμα ευρήματα που προσελκύουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ο σημαντικός αυτός χώρος παρέμενε για τέσσερις μήνες χωρίς κανέναν φύλακα! Και γιατί συνέβη αυτό; Όπως αποκάλυψαν τον περασμένο Φεβρουάριο τοπικά μέσα της Αλεξανδρούπολης, ο ανάδοχος του έργου έφυγε μετανάστης για το εξωτερικό και άφησε πίσω του έναν κλειδωμένο αλλά ουσιαστικά αφύλακτο αρχαιολογικό χώρο! Τόσο απλό μα τόσο τραγελαφικό…

Δυστυχώς, ο κατάλογος είναι μακρύς. Αλήθεια τι έχει απογίνει τμήμα της επιτύμβιας στήλης από την ταφική πομπική οδό της Αρχαίας Αμβρακίας; Φυσικά το τμήμα ανακαλύφθηκε αλλά αντί να μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, εκλάπη(;) κι από τότε κανείς δε γνωρίζει τι απέγινε.

Η Ήπειρος έχει καταγράψει στη σύγχρονη ιστορία της πολλά «αμαρτωλά» περιστατικά και περίεργες υποθέσεις (βλέπε βυζαντινά μοναστήρια που τα έχουν λεηλατήσει) με σημαντικά, πολύτιμα και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα για τον ελληνισμό να έχουν κάνει… φτερά!

Το 2011 ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Δαβάκης, παραδέχονταν πως: «… πολλοί αρχαιολογικοί χώροι είναι αφύλακτοι και εγκαταλειμμένοι, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων …»

Στο βραβευμένο διεθνές ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη «Το κύκλωμα» το οποίο ερεύνησε το παράνομο εμπόριο αρχαιολογικών θησαυρών σε όλο τον κόσμο και τον τρόπο νομιμοποίησης αυτών είναι καθ’ όλα διαφωτιστικό και για τη χώρα μας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε αυτό το ντοκιμαντέρ ένας αρκετά γνωστός συλλέκτης ο George Ortiz αναφέρει την περιοχή της Κνωσού ως χώρο προέλευσης αρκετών αντικειμένων που διαθέτει στη συλλογή του στη Γενεύη…

Λέτε και στην Αρχαία Αμφίπολη να ισχύει τελικά αυτό που ισχυρίζονται οι φήμες (και όχι μόνον;) πως δηλαδή οι αρχαιολόγοι ήρθαν δεύτεροι στην ανασκαφή; Δεν είναι περίεργο. Σε αρκετές περιπτώσεις άλλες έχει συμβεί το ίδιο.

Τα ερωτήματα έρχονται βροχή:

-Το υπουργείο τι θα πει αν τελικώς αποδειχθεί ότι ο τάφος έχει παραβιαστεί;
-Τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για να φυλαχθούν όπως πρέπει οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι; Έχει κάποιο σχέδιο ή θα παραμένουμε ως χώρα κακώς νοούμενοι ερασιτέχνες στον τομέα της τουριστικής εκμετάλλευσης αυτών των μνημείων;

Read more: http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: