Σε Ι.Ε.Κ. αναβαθμίζεται η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία Αγίου Όρους - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

Σε Ι.Ε.Κ. αναβαθμίζεται η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία Αγίου Όρους


Εκπαιδευτικά και οικονομικά θέματα που αφορούν το Άγιο Όρος συζητήθηκαν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, αντιπροσώποι των Ιερών Μονών, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστας Μπούρας. Ειδικότερα,

σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο από το υπουργείο Παιδείας, προβλέπεται η αναβάθμιση της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας σε ΙΕΚ, ώστε να ενισχυθεί το πτυχίο των αποφοίτων της. Το ΙΕΚ θα προσφέρει ειδικότητες, όπως αγιογραφία, συντήρηση έργων τέχνης, βιβλιοδεσία, αρχυροχοΐα, μελισσοκομία, κοσμηματοποιία, σχέδιο, δασοκομική, οινοποιία. Παράλληλα, αίτημα του Όρους είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Αθωνιάδας με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου.

Ταυτόχρονα, τα Εκκλησιαστικά Λύκεια θα αναβαθμιστούν σε Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας, καθώς μετά τις τριετείς λυκειακές σπουδές θα προστεθεί διετής ιερατικός κύκλος σπουδών, ενώ οι απόφοιτοί τους θα έχουν πρόσβαση και στις θεολογικές σχολές. Για τη φοίτηση στα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας θα απαιτούνται εξετάσεις. Παράλληλα, θα εκπονηθούν νέα προγράμματα σπουδών και βιβλία.
Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και το αίτημα του Αγίου Όρους για ελαφρύνσεις στη φορολόγηση των εσόδων του από την αξιοποίηση της περιουσίας του (π.χ., μισθώματα), με το επιχείρημα ότι τα έσοδα αξιοποιούνται για κοινωνικό έργο. Το αίτημα δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά, υπό την αίρεση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που θα έχει.
Τέλος, βρέθηκαν οι πιστώσεις 4 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να επισκευαστεί ο δρόμος Δάφνη – Καρυές – Μονή Ιβήρων, που σήμερα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

Με πληροφορίες από www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add