10 πράγματα που δεν ξέρατε για το μελάνωμα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2014

10 πράγματα που δεν ξέρατε για το μελάνωμα

anapnoes.gr : melanoma 660 10 πράγματα που δεν ξέρατε για το μελάνωμα

Είναι ύπουλος εχθρός, εξελίσσεται ραγδαία και – αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως- μπορεί να γίνει θανατηφόρο. Το μελάνωμα αποτελεί την επιθετικότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη μελανίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το φυσιολογικό χρώμα της επιδερμίδας.

 Πρόκειται στην ουσία για έναν όγκο του δέρματος, με βασικά χαρακτηριστικά την ταχεία εξέλιξη και τις πολλαπλές μεταστάσεις σε ζωτικά όργανα. Όλοι γνωρίζουμε, λίγο έως πολύ, ότι κατά κύριο λόγο «χτυπά» άτομα ανοικτόχρωμου χρώματος, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Διαβάστε παρακάτω δέκα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Είναι από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου
Τα στοιχεία για τη νόσο δείχνουν το μέγεθος του κινδύνου: Κάθε χρόνο σημειώνεται αύξηση της τάξης του 3%-7% στη συχνότητα διάγνωσης νέων κρουσμάτων, ενώ μόνο στην Ευρώπη καταγράφονται ετησίως 60.000 νέες περιπτώσεις της νόσου και περίπου 14.000 θάνατοι, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες και το 45% γυναίκες.

«Χτυπά» όλα τα… χρώματα
Είναι γνωστό ότι άτομα με μελαχρινή επιδερμίδα έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του δέρματος λόγω της προστασίας που τους παρέχει η επιδερμίδα τους, συγκριτικά με τους πιο «ανοικτούς», όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν και θα πρέπει να παραμελούν τη χρήση αντηλιακού.
Τα βασικο-ακανθοκυτταρικά καρκινώματα – οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου του δέρματος οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο – προκαλούνται σπάνια σε μελαχρινούς τύπους δέρματος, όμως όταν εμφανιστούν συνήθως «χτυπούν» τις παλάμες και τα πέλματα. Επομένως, ακόμα και αν είστε μελαχρινοί, δεν σημαίνει ότι έχετε… ανοσία στον καρκίνο του δέρματος και θα πρέπει να είστε εξίσου προσεκτικοί με όσους έχουν την ατυχία (ή την τύχη) να είναι ανοικτόχρωμοι.

Πιθανώς να μην εξελιχθεί από μια ελιά
Σίγουρα τα άτομα με περισσότερους από 100 «συγγενείς σπίλους» (δηλαδή ελιές) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην έκθεσή τους στον ήλιο καθώς μια «κακή» ελιά μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί από το πουθενά να εμφανιστεί ένα μελάνωμα, το οποίο να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τις προϋπάρχουσες ελιές. Εξ’ ου λοιπόν, και ο καρκίνος του δέρματος…

Μπορεί να εμφανιστεί και σε ανθρώπους με λίγες ή καθόλου ελιές
Ναι, τα συμπτώματα του μελανώματος περιλαμβάνουν αλλαγή στο σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των προϋπάρχουσων ελιών και όσο πιο πολλές ελιές έχετε, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την εμφάνισή του. Όμως ακόμα και άτομα τα οποία δεν έχουν καθόλου ή λίγες ελιές κινδυνεύουν εξίσου από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Μπορεί να μην είναι καν ελιά
Τα μελανώματα μπορεί να μοιάζουν με μελανιές οι οποίες δεν φεύγουν-επουλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή με σκουρόχρωμες ραβδώσεις κάτω από τα νύχια των ποδιών ή των χεριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Bob Marley διαγνώστηκε με μελάνωμα το οποίο βρισκόταν κάτω από το δάχτυλο του ποδιού του τον Ιούλιο του 1977. Αγνοούσε τις συμβουλές των γιατρών για να ακρωτηριάσει το δάχτυλό του και εν τέλει ο καρκίνος εξαπλώθηκε στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό του. Πέθανε τον Μάιο του 1981 σε ηλικία 36 ετών.
Το μελάνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα μάτια, αν και είναι αρκετά σπάνια περίπτωση. Αν παρ’ όλα αυτά παρατηρείτε θολή όραση από το ένα μάτι ή έχετε την αίσθηση ότι κάτι πιέζει το πίσω μέρος του ματιού σας, ενδεχομένως να πρέπει να κάνετε εξέταση για οφθαλμικό μελάνωμα. 

Πηγή: http://www.anapnoes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: