Vittra Telefonplan, ένα σχολείο χωρίς τοίχους! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Ιουνίου 13, 2014

Vittra Telefonplan, ένα σχολείο χωρίς τοίχους!




Από το www.dinfo.gr
Αν και οι Σουηδοί λατρεύουν την πειραματική εκπαίδευση, υπάρχει ένα εγχείρημα που μοιάζει τραβηγμένο ακόμα και για τα σουηδικά πρότυπα: Ένα σχολείο χωρίς τοίχους!Το Vittra Telefonplan, στη Στοκχόλμη, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της Swedish Free School Organization Vittra, μιας εκπαιδευτικής κοινοπραξίας που δεν πιστεύει σε τάξεις και αίθουσες. Έτσι, αντί των ατελείωτων σειρών από θρανία και γραφεία, σε αυτό το σχολείο θα βρείτε «πράσινα νησιά» και παιχνιδιάρικα τραπέζια για πικνίκ όπου συγκεντρώνονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Αντί αίθουσας μελέτης υπάρχει το «Club Lunch,» ένας χώρος που μοιάζει με καφετέρια και αντί για αμφιθέατρο μια μπλε κατασκευή που υψώνεται στη μέση του σχολείου σαν ένα τεράστιο πλωτό παγόβουνο.

Το Vittra Telefonplan μοιάζει με ένα μίνι λούνα παρκ. Η μόνη ίσως διαφορά είναι ότι οι επισκέπτες ενός λούνα παρκ δεν κρατούν όλοι ηλεκτρονικούς υπολογιστές (ναι, ο κάθε μαθητής έχει το δικό του φορητό υπολογιστή). Στο κτίριο υπάρχει ακόμη και μια μικρή κινηματογραφική αίθουσα για παρουσιάσεις!Το πρωτοποριακό σχολείο σχεδιάστηκε από την Rosan Boschin που ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με την Boschin η απουσία των τοίχων ενθαρρύνει τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση. Καταλήγοντας επισημαίνει:«Οι διαφοροποιημένες θέσεις επιτρέπουν τα παιδιά να μάθουν με τους δικούς τους όρους, δημιουργώντας διαφορετικούς τύπους εκπαιδευτικών σεναρίων. Με τον τρόπο αυτό, ο σχεδιασμός του σχολείου του επιτρέπει να ξεδιπλώσει τις δυνατότητες του.»