Καναδάς: Παρέλαση της ομογένειας με -16oC ! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Μαρτίου 28, 2014

Καναδάς: Παρέλαση της ομογένειας με -16oC !


Πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ, με τελετάρχη τον δήμαρχο της πόλης Ντενί Κοντέρ.

Πλήθος Ελλήνων ομογενών όλων των ηλικιών, παρακολούθησαν χθες στην παρέλαση της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Μόντρεαλ, που πραγματοποιήθηκε με τελετάρχη τον δήμαρχο της πόλης Ντενί Κοντέρ. Παρά το πολικό ψύχος των -16 βαθμών Κελσίου τα παιδιά των ελληνικών σχολείων και τα μέλη των εθνικοτοπικών συλλόγων παρήλασαν με παλμό και ενθουσιασμό στη λεωφόρο Jean Talon όπου κυμάτιζαν οι ελληνικές σημαίες, μετατρέποντάς την σε μικρή Ελλάδα.


Προηγήθηκε η δοξολογία στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Παρκ Εξτένσιον, την οποία τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος Δημήτριος Αντωνόπουλος, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας Θάνου Καφόπουλου, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Νικόλαου Παγώνη, του δημάρχου της πόλης του Μοντρεάλ Denis Coderre, του Αρχηγού του Κόμματος των Φιλελευθέρων στην Ομοσπονδιακή Βουλή Justin Trudeau, του βουλευτή Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Κεμπέκ Γεράσιμου Σκλαβούνου, της αντιδημάρχου και δημοτικής συμβούλου Μαίρης Ντέρου και άλλων επισήμων.

Ο γενικός πρόξενος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας τονίζοντας ότι η Ομογένεια του Μοντρεάλ, έχει σημαντικότατη θέση στο Χάρτη της Ελληνικής Διασποράς, διατηρώντας και ενισχύοντας την ελληνικότητά της με αιχμή του δόρατος την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική παιδεία.

"Η Ελλάδα στέκεται αρωγός παρά την κρίση, ενιχύοντας με κάθε τρόπο αυτόν τον αγώνα", είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καφόπουλος αναφέρθηκε , επίσης, στη μεγάλη έκθεση "Οι Έλληνες", στην οποία περισσότερα από 500 εκθέματα 22 ελληνικών μουσείων θα παρουσιασθούν, για πρώτη φορά, εκτός Ελλάδας, στο Μοντρεάλ τον Δεκέμβριο και εν συνεχεία στην Οττάβα, στο Σικάγο και στην Ουάσιγκτον.

Ακολούθησε ανοικτή δεξίωση στο Κοινοτικό Κέντρο που παρέθεσαν ο γενικός πρόξενος Θάνος Καφόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ, Νικόλαος Παγώνης.

Στο μεταξύ, σε επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο την Παρασκευή, παρουσία του δημάρχου, τιμήθηκε με τον τίτλο του « Έλληνα της Χρονιάς» ο Θεόδωρος Χαλάτσης, οδοντίατρος το επάγγελμα, για την πολυετή και αδιάκοπη προσφορά του στον Ελληνισμό.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, 25η Μαρτίου, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, με την απονομή βραβείων από την Ελληνική Κοινότητα και το Γενικό Προξενείο σε μαθητές για την καλύτερη έκθεση πάνω στην "Ιθάκη" του Κωνσταντίνου Καβάφη, ενώ παράλληλα θα τιμηθούν και οι 30 δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας για το έργο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: