Σε κίνδυνο οι σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας μετά το «όχι» στους μετανάστες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 10, 2014

Σε κίνδυνο οι σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας μετά το «όχι» στους μετανάστες

Ερωτήματα αλλά και προβληματισμό για τις συνέπειες που θα έχει το «όχι» των Ελβετών στη μαζική εισροή μεταναστών από χώρες της ΕΕ στις σχέσεις της Ελβετίας με την ευρωπαϊκή κοινότητα θέτει ο ευρωπαϊκός Τύπος την επομένη του δημοψηφίσματος.
Με μικρή πλειοψηφία 50,3%, οι Ελβετοί είπαν «ναι» στον περιορισμό της μετανάστευσης, σ' ένα δημοψήφισμα με τίτλο «εναντίον της μαζικής μετανάστευσης» το οποίο οργανώθηκε από το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα UDC του Κρίστοφ Μπλόχερ, που καταφέρεται εναντίον της μεγάλης αύξησης του αριθμού των μεταναστών μετά την ένταξη της Ελβετίας στο καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων στην Ευρώπη.
Στη Γαλλία, η εφημερίδα Les Echos, κάνει λόγο για «ένα αποτέλεσμα με οικονομικές συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν».

Η αριστερή γαλλική εφημερίδα Liberation εκτιμά πως μ' αυτό το αποτέλεσμα, «οι Ελβετοί κλείνουν τα σύνορα».

«Μαζική μετανάστευση: οι Ελβετοί λένε στοπ», συνοψίζει η εφημερίδα Metronews που διανέμεται δωρεάν.

Στη Γερμανία, η συντηρητική εφημερίδα Die Welt εκτιμά πως «η Ελβετία πρέπει να επανεξετάσει την εγγύτητά της με την ΕΕ. Το να συνεχίσουμε έτσι δεν αποτελεί επιλογή. Το UDC θα μάθει πόσο πολύ δύσκολο είναι να διαχωρίζεις τις θετικές πλευρές διμερών συμβολαίων με τις Βρυξέλλες, από τις ανεπιθύμητες πλευρές», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η βελγική εφημερίδα Le soir έχει τον προκλητικό τίτλο: «Οι Ελβετοί προς τους Ευρωπαίους: έξω!» Η γαλλόφωνη εφημερίδα επισημαίνει ότι «όλο το οικοδόμημα των διμερών συμφωνιών της Ελβετίας με την ΕΕ είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσει, για 19.516 ψήφους σε σχεδόν 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους».

Στην Ισπανία, η κεντροαριστερή εφημερίδα El Pais εκτιμά στον ιστότοπό της πως «αυτό το αποτέλεσμα θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξανασκεφτεί τη στενή σχέση της με την Ελβετία και να βάλει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που ισχύει από το 2002. Αυτό το δημοψήφισμα "θα προκαλέσει μια σοβαρή πολιτική κρίση ανάμεσα στους δύο συνομιλητές».

Για τη συντηρητική εφημερίδα ABC, το δημοψήφισμα αυτό «θέτει σε κίνδυνο τους δεσμούς (της Ελβετίας) με την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Το αποτέλεσμα αυτό αιφνιδίασε την πολιτική τάξη και συνιστά ένα ράπισμα για την ευρωπαϊκή πολιτική του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, το οποίο πρέπει τώρα να ξανασκεφτεί τις πολιτικές σχέσεις του με την ΕΕ».

2 σχόλια:

Costas Cintumper είπε...

Stin ellad ti kanete me auto to zitima? Prepei na diafilaksoume tin xora mas

Nasia Thess είπε...

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς όμως, όταν οι πολιτικοί μας μας έχουν κόψει τα φτερά. Με κάθε τέτοια άποψη μας στιγματίζουν σαν ρατσιστές και ακροδεξιούς.

add